Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε

Ανεξέλεγκτη χρήση φαρμάκων.

Ωφελέειν ἢ μη βλάπτειν
Ιπποκράτης 5ος π.Χ. αιώνας

(άρθρο-Ανεξέλεγκτη χρήση φαρμάκων-) Είναι συχνό το φαινόμενο, που με βρίσκει μονίμως αντίθετο, να χορηγούνται φάρμακα που δεν είναι απαραίτητα ή ούτε καν χρήσιμα στους ανθρώπους. Αυτό δυστυχώς γίνεται με κίνητρα όχι συνήθως καθαρά.

Αν π.χ. ένας ιατρός θέλει να προωθήσει το φάρμακο μιας εταιρείας το συνταγογραφεί και εκεί που δε χρειάζεται. Πολλές φορές αυτό το δικαιολογεί με την φράση «δε βαριέσαι, δε θα του κάνει και κακό». Όμως ένα φάρμακο που δε χρειάζεται κάνει πάντοτε κακό.

Κάθε φαρμακευτική ουσία όσο αθώα και αν είναι μπορεί να συνοδευτεί από μια σειρά παρενέργειες που κανείς δε μπορεί να προβλέψει. Πολλές φορές οι παρενέργειες αυτές δεν είναι άμεσα ορατές ή είναι μακροχρόνιες. Στην περίπτωση που η θεραπεία είναι απαραίτητη η δικαιολογία είναι ότι αυτό είναι ηθικό γιατί η ωφέλεια είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε μικρή παρενέργεια. Αν το κέρδος είναι σαφώς μεγαλύτερο από τον όποιο κίνδυνο το ρίσκο είναι δικαιολογημένο.

Ανεξέλεγκτη χρήση φαρμάκων: «ὠφελέειν ἢ μή βλάπτειν».

Τι γίνεται όμως αν δεν υπάρχει ωφέλεια; Εκεί είναι ασφαλώς ανήθικο. Ο Ιπποκράτης το είχε διατυπώσει ξεκάθαρα στις προτροπές του προς τους νέους ιατρούς. «ὠφελέειν ἢ μὴ βλάπτειν». Ο ιατρός αν δε μπορεί να ωφελήσει θα πρέπει τουλάχιστο να μη βλάπτει τον ασθενή του. Η δικαιολογία κάποιων ιατρών ότι χορηγούν μια αγωγή γιατί το ζητάει ο ασθενής είναι αρρωστημένη. Έχει ευθύνη ο ιατρός να εξηγήσει στον ασθενή του το ποια φάρμακα τον ωφελούν και τα υπόλοιπα να μη τα χορηγεί.

Ανεξέλεγκτη χρήση φαρμάκων:Τα αντιβιοτικά και τα ανθεκτικά μικρόβια.

Με τη λογική της ανεξέλεγκτης χορήγησης αντιβιοτικών έχουμε γίνει η πρώτη χώρα σε ανθεκτικά μικρόβια. Όταν ρωτούσα συναδέλφους γιατί χορηγούν αντιβιοτικά για ένα απλό κρυολόγημα αφού όλοι ξέρουμε ότι οι ιοί δεν είναι ευαίσθητοι σε αυτά, η απάντηση ήταν αποστομωτική. «Αν δεν το κάνω εγώ θα το κάνει κάποιος άλλος και θα χάσω το πελάτη μου».

Το ίδιο συμβαίνει με της βιταμίνες και άλλα συμπληρώματα διατροφής που κάνουν θραύση αυτή την εποχή. Φαρμακοποιοί και ιατροί τα χορηγούν με μια ελαφρότητα που κυριολεκτικά σοκάρει. Έχω έρθει σε αντιπαράθεση με τέτοιους κακούς λειτουργούς της υγείας αλλά κυρίως έχω στεναχωρήσει ασθενείς μου αρνούμενος να χορηγήσω άχρηστα φάρμακα.

Τα…μαντζούνια κατά του κορονοϊού.

Την εποχή του κορονοϊού θραύση έχουν κάνει ένα σωρό μαντζούνια που με ευκολία χορηγούνται από όλους. Από αντιβιοτικά, βιταμίνες και διάφορα συμπληρώματα ως επικίνδυνα αντιπαρασιτικά φάρμακα που διακινούν επικίνδυνα ανεύθυνοι μέσω διαδικτύου.

Αντιλαμβάνομαι την απογοήτευση των ασθενών μου που με παίρνουν και τους λέω να πάρουν μόνο αντιπυρετικά εκτός και αν έχουν παρουσιάσει κάποια επιπλοκή οπότε θα την αντιμετωπίσουμε στοχευμένα. Πολλοί από αυτούς είμαι σίγουρος ότι απευθύνονται σε άλλους ιατρούς ή φαρμακοποιούς και τελικά παίρνουν ένα σωρό σκευάσματα νομίζοντας μάλιστα ότι αυτά τους βοήθησαν στην ίαση.

Οι δηλώσεις της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας για την 4η δόση.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματικά δεν πίστευα στα αυτιά μου όταν άκουσα την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, ιατρό στην ιδιότητα, να δηλώνει δημόσια ότι αν και δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η 4η δόση βοηθά τους κάτω των 60, όποιος φοβάται να πάει να την κάνει. Σε επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου που πρέπει να πλησιάζει τα 60 αν αυτός πρέπει να κάνει 4η δόση αυτή επέμενε ότι δε θα του είναι χρήσιμη αλλά αν φοβάται να πάει να την κάνει.

Αυτή είναι η επιστημονική λογική και της περίφημης επιτροπής των ειδικών που άνοιξε την πλατφόρμα του 4ου εμβολιασμού για τους κάτω των 60. Δυστυχώς αυτοί άνθρωποι μας καθοδηγούν τόσους μήνες στην πανδημία με αποτέλεσμα να πλησιάζουμε τους 30.500 νεκρούς.

Τα εμβόλια που έχουμε προμηθευτεί δεν έχουν σχέση με τις παραλλαγές που κυκλοφορούν.

Προχειρότητα, επιπολαιότητα, φοβικά σύνδρομα ή μεγάλα δευτερογενή οφέλη; Έχουμε προμηθευτεί τόσα εμβόλια και έχουμε συμβάσεις για πολλά περισσότερα. Αυτά τα εμβόλια δεν έχουν καμία σχέση με τις παραλλαγές που κυκλοφορούν. Αναφέρονται σε ιούς που έχουν προ πολλού καιρού εξαφανιστεί. Εμείς όμως πρέπει να τα καταναλώσομε. Αφού λοιπόν τρομοκρατήσαμε και σε πολλές περιπτώσεις παραπληροφορήσαμε τους ανθρώπους τώρα τους βάζουμε μπροστά στην 4η δόση που με δική τους επιλογή μπορούν να κάνουν. Είναι αυτή επιστήμη;

4η δόση  για…όποιον θέλει…

Είδα σε ένα τηλεοπτικό πάνελ να συζητούν δύο δημοσιογράφοι που υποτίθεται ανήκουν στα δύο μεγαλύτερα αντιπαρατιθέμενα κόμματα. Ο ένας έλεγε «θέλω και την 4η δόση για να αισθάνομαι ήσυχος» και ο άλλος καλούσε τους «ειδικούς» να την επιτρέψουν για όποιον θέλει να αισθάνεται ασφαλής. Καταλαβαίνετε τι μηνύματα δίνουμε στους ανθρώπους και που οδηγούμε την κοινωνία.

Είχαν δίκαιο λοιπόν τόσα χρόνια όσοι για να αισθάνονται ασφαλείς έκαναν κατάχρηση αντιβιοτικών ή όσοι γεμίζουν σακούλες φαρμάκων και δίνουν στους ίδιους και τα παιδιά τους; Άσχετα αν υπάρχουν σοβαροί προβληματισμοί ότι οι συνεχείς εμβολιασμοί κάνουν κακό στο ανοσοποιητικό μας σύστημα εμείς αφήνουμε τον κόσμο να εμβολιάζεται με ένα εμβόλιο που επίσημα πλέον παραδεχόμαστε ότι είναι άχρηστο. Και όπως φαίνεται θα το κάνουμε πιεστικά από το Σεπτέμβριο μια που όπως διαφαίνεται νέα εμβόλια δε θα υπάρχουν αλλά θα αφθονεί το στοκ των παλιών.

Οι προθέσεις και η υπευθυνότητα των κρατούντων αποκαλύπτονται.

Όσο περνάει ο καιρός οι προθέσεις και η υπευθυνότητα των κρατούντων αποκαλύπτονται. Αρκεί να έχει κάποιος τη διάθεση να δει πίσω από αυτά που τα στρατευμένα ΜΜΕ του δείχνουν. Είναι πλέον ατομική ευθύνη -η περίφημη ατομική ευθύνη που μας βομβαρδίζουν τόσο καιρό- να προστατεύσουμε τους εαυτούς και τους γύρω μας από τη επικίνδυνη ανευθυνότητα κάποιων. Το να τους αποδώσουμε ευθύνες για όσα κάνουν το έχουν μόνοι τους αποκλείσει ψηφίζοντας τους σχετικούς προστατευτικούς νόμους. Αλλά και η περιφρόνηση απόδοση ευθυνών είναι.

Νικόλαος Παναγιωτόπουλος .- Καρδιολόγος

πηγή

photo/pixabay

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.