Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Πώς σχολιάζουν γερμανοί πολιτικοί την εξαγγελία του δημοψηφίσματος


Επί της εξαγγελίας του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου συνεχίζουν να τοποθετούνται με δηλώσεις τους γερμανοί πολιτικοί.

Για «τσίρκο» που μας προσφέρει εδώ και μερικές εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που συμμετέχουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, Χορστ Ζεεχόφερ. «Πρέπει να δώσουμε τέλος σε αυτό το τσίρκο το συντομότερο δυνατό. Η μπάλα βρίσκεται στην ελληνική κυβέρνηση» δήλωσε στην Bild και εκτιμά ότι στις διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γερμανός Χριστιανοδημοκράτης (CDU) Έλμαρ Μπροκ δηλώνει ότι «οι ριζοσπάστες στην ελληνική κυβέρνηση αποδέχονται και το ενδεχόμενο εμφυλιοπολεμικών καταστάσεων, μόνο και μόνο λόγω της ιδεολογίας τους» και προσθέτει ότι «στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την τύχη του λαού τους».

Άμεση διακοπή του ELA από την ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες ζητά ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Κάρστεν Σνάιντερ. «Η Ελλάδα πρέπει να επιβάλει έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο το διακύβευμα: μέσα ή έξω» γράφει στον λογαριασμό του στο Twitter.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι πρόεδροι της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Μπερντ Ρίξινγκερ και Κάτια Κίπινγκ επαινούν την εξαγγελία δημοψηφίσματος και αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Ελίτ της ΕΕ, προσοχή, έτσι είναι η Δημοκρατία», ενώ η αντιπρόεδρος του κόμματος Ζάρα Βάγκενκνεχτ, με ανάρτησή της στο Twitter, τονίζει: «Έσκασε η δικτατορία του ευρώ! Δημοψήφισμα: όχι σε περαιτέρω πρόγραμμα φτωχοποίησης για την Ελλάδα και στο χωρίς ουσία ‘κάψιμο' των δισεκατομμυρίων των Ευρωπαίων φορολογουμένων».

Ο οικονομολόγος Κλέμενς Φούεστ εκτιμά, από την πλευρά του, ότι η εξαγγελία δημοψηφίσματος θα οξύνει δραματικά την επιδρομή στις ελληνικές τράπεζες και τονίζει ότι «μόνο με έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων από την Δευτέρα μπορεί να δοθεί στην Ελλάδα χρόνος προκειμένου να διεξαχθεί το δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.