Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Η γεωποίηση του πλανήτη Άρη


Πιο ήπιες περιβαλλοντικές συνθήκες στον Άρη είναι ο στόχος ενός νέου προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του αμερικανικού Πενταγώνου.

Γι’ αυτό τον σκοπό, στα πλαίσια του προγράμματος αναπτύσσονται συνθετικοί οργανισμοί οι οποίοι θα μετατρέψουν τον Κόκκινο Πλανήτη σε μια παρεμφερή παραλλαγή της Γης.

Αν πρόκειται ποτέ να κατακτήσουμε τον Άρη, χωρίς οι άποικοι να ζουν εν πολλοίς περιορισμένοι στη βάση τους, τότε πρέπει να αλλάξει δραστικά το κλίμα και το ανάγλυφο του πλανήτη.

Ο λόγος είναι πως οι αμμοθύελλες, η μειωμένη βαρύτητα και η ατμόσφαιρα μικρού πάχους συνθέτουν ένα αντίξοο περιβάλλον για τον άνθρωπο. Το ίδιο συμβαίνει και με τη θερμοκρασία που επικρατεί εκεί, αφού η μέση τιμή της δεν ξεπερνά τους -50 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τη ΝΑΣΑ.

Σύμφωνα με την DARPA, η λύση είναι νέοι τεχνητοί οργανισμοί που όχι μόνο θα έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν στον Άρη, αλλά και θα μπορούν να τον τροποποιήσουν. Όπως περιγράφει το αμερικανικό σάιτ Motherboard, το οποίο ανήκει στο Vice, την αποστολή αυτή θα αναλάβουν γενετικά τροποποιημένα φυτά, φύκη και άλλοι οργανισμοί, που θα αρχίσουν να θερμαίνουν τον πλανήτη, πιθανότατα αυξάνοντας παράλληλα και το πάχος της ατμόσφαιράς του.

Η διαδικασία εσκεμμένης παρέμβασης στο κλίμα ενός πλανήτη, ώστε να γίνει πιο φιλόξενο για τον άνθρωπο, ονομάζεται γεωποίηση (terraforming).

Ανάλογα σενάρια έχουν στο παρελθόν προταθεί επίσης για την Αφροδίτη και την Ευρώπη, τον παγωμένο δορυφόρο του Δία. Στην περίπτωση του Άρη, η αμερικανική υπηρεσία υποστηρίζει πως αυτό θα γίνει με τη δημιουργία κατάλληλων μεταλλαγμένων οργανισμών, για την ανάπτυξη των οποίων ξεκίνησε από αυτή την εβδομάδες τις προετοιμασίες.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία, διαθέτουμε τα τεχνολογικά εργαλεία όχι μόνο για να μεταμορφώσουμε αντίξοα περιβάλλοντα εδώ στη Γη, αλλά και για να εγκατασταθούμε στο διάστημα», ανέφερε σε συνέδριο την περασμένη Δευτέρα η Αλίσια Τζάκσον, υποδιευθύντρια του Γραφείο Βιολογικών Τεχνολογιών της DARPA.
Σύμφωνα με το Motherboard, η Τζάκσον αποκάλυψε πως η υπηρεσία με τους συνεργάτες της ξεκίνησαν από αυτή την εβδομάδα να καταρτίζουν ένα «χάρτη γονιδιωμάτων».

Με αυτόν, οι επιστήμονες θα μπορούν να πειραματισθούν με το γενετικό υλικό πολλών οργανισμών που υπάρχουν στη Γη. Επιπλέον, θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν σε μικρό χρόνο κατάλληλα γονίδια γήινων οργανισμών, αλλά και τη θέση τους στο DNA, ώστε από αυτά να «συρράψουν» το γενετικό υλικό εντελώς καινούριων μορφών ζωής.

«Στη Γη υπάρχουν από 30 εκατομμύρια έως 30 δισεκατομμύρια είδη ζωής. Στόχος είναι να μπορούμε να αξιοποιήσουμε όποιο είδος έχει επιθυμητές ιδιότητες και να βρούμε τη γενετική προέλευση αυτού του χαρακτηριστικού», συμπλήρωσε η Τζάκσον.

Όπως είναι φυσικό, απέχουμε ακόμη αρκετά από τη δημιουργία συνθετικών οργανισμών που θα σταλούν στον Άρη, για να αναλάβουν τη γεωποίηση του πλανήτη.

Καθώς το πρόγραμμα της DARPA θα εξελίσσεται, πιο άμεσος στόχος είναι να δοκιμασθούν οι δυνατότητές του στη Γη. Έτσι, σύμφωνα με το Motherboard, η Τζάκσον δήλωσε πως οι συνθετικοί οργανισμοί κατά πάσα πιθανότητα θα αξιοποιηθούν σε περιοχές που έχουν καταστραφεί από φυσικά ή ανθρωπογενή αίτια, για να τις αποκαταστήσουν.
Πηγή: naftemporiki.grdailymail.co.uk

==================
(νεώτερη ενημέρωση)
Η ψυχολογική πίεση δεν αποτελεί εμπόδιο στην κατοίκηση του Άρη

ΚΩΣΤΑΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ
Αν και η ψυχολογική πίεση συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι πρώτοι άνθρωποι που θα βρεθούν στον Αρη, μάλλον δεν αποτελεί ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο το οποίο θα μπορούσε να ματαιώσει κάθε σχέδιο για τη δημιουργία μιας αποικίας στον Κόκκινο Πλανήτη. Σε αυτό συνηγορεί η τελευταία προσομοίωση της ΝΑΣΑ, με την παραμονή έξι επιστημόνων για οκτώ μήνες σε ένα απομονωμένο καταφύγιο στο ηφαίστειο Μαούνα Λόα της Χαβάης, στο οποίο έζησαν με τις ίδιες συνθήκες που θα συναντήσουν και οι αστροναύτες στον Αρη.

H δοκιμή ολοκληρώθηκε πριν από δύο εβδομάδες, δείχνοντας πως τα μέλη της «αποστολής» κατάφεραν να ξεπεράσουν το στρες και τις στιγμές έντασης που κάποιες φορές δημιουργήθηκε μεταξύ τους. Κάτι που μόνο δεδομένο δεν ήταν, από τη στιγμή που για όλο το προηγούμενο οκτάμηνο ο «φρέσκος» αέρας αποτελούσε μακρινή ανάμνηση, ενώ κατανάλωναν αποκλειστικά τρόφιμα βαθιάς κατάψυξης. Ακόμη κι όταν μπορούσαν να βγουν έξω τη μικρή βάση τους, η οποία είχε διάμετρο μόλις 11 μέτρα, έπρεπε πάντοτε να φορούν τη διαστημική στολή τους.

Επομένως, μάλλον ήταν αναμενόμενη η δήλωση της 27χρονης εθελόντριας Τσόσελιν Νταν στο Associated Press, ότι ήταν υπέροχο που ένιωσε ξανά τον αέρα να φυσά το δέρμα της. «Μετά από τόσο καιρό, στην αρχή με έπιασε φόβος που βγήκα έξω χωρίς στολή», πρόσθεσε η υποψήφια διδάκτορας στο πανεπιστήμιο Purdue. Οπως κι εκείνη, το πρώτο πράγμα που ζήτησαν τα μέλη της ομάδας είναι να ξαναδοκιμάσουν τρόφιμα που τους είχαν λείψει – φρούτα, φρέσκα αβγά και κρουασάν. Αλλά και να κάνουν μπάνιο, αφού στο καταφύγιο επιτρεπόταν μόνο για έξι λεπτά την εβδομάδα.

Αν και πρόκειται για την τρίτη ανάλογη δοκιμή που πραγματοποιεί η ΝΑΣΑ, η διάρκειά της ήταν διπλάσια από τις δύο προηγούμενες. Οπως και τις προηγούμενες φορές, για την παρακολούθηση της συμπεριφοράς χρησιμοποιήθηκαν κάμερες και συσκευές καταγραφής της σωματικής δραστηριότητας, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι επιστήμονες απαντούσαν και σε ειδικά ερωτηματολόγια.

Η περιοχή που βρίσκεται το καταφύγιο, με το μάλλον απόκοσμο τοπίο που το περιβάλλει, προσεγγίζει σε μεγάλο βαθμό το αρειανό περιβάλλον. Για παράδειγμα, κοιτώντας από τα παράθυρα του καταφυγίου, το μόνο που μπορούσαν να δουν οι επιστήμονες ήταν βουνά και πεδιάδες σβησμένης λάβας, όπως ανέφερε στο Associated Press η Κιμ Μπίνστεντ, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Χαβάης και επιστημονική υπεύθυνη της μελέτης.

Συνεπώς, είναι ιδανικό για να μελετηθεί η συναισθηματική κατάσταση και η λειτουργικότητα ανθρώπων που ζουν για αρκετούς μήνες απομονωμένοι, ακόμη και για να προσδιορισθούν ποια «συμπτώματα» θα υποδήλωναν είτε ότι κάποιο μέλος μιας μελλοντικής αποστολής στον Αρη βρίσκεται στα πρόθυρα κατάθλιψης, είτε ότι υποβόσκει ένταση ανάμεσα στους αστροναύτες. «Συμπτώματα» που θα επέτρεπαν στους υπεύθυνους της αποστολής να παρέμβουν έγκαιρα από τη Γη. «Οι αστροναύτες είναι πολύ στωικοί άνθρωποι, ενώ κατά κανόνα διστάζουν να αναφέρουν τις δυσκολίες που τους ανακύπτουν» σημειώνει η Μπίνστεντ. «Επομένως, θα ήταν καλό να μπορούν να ανιχνευθούν τυχόν προβλήματα, πριν αποκτήσουν διαστάσεις».

Αν και στους οκτώ μήνες δεν έλειψαν οι μικροτριβές και τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα, η ομαδική γυμναστική και η γιόγκα αποδείχθηκαν δύο αποτελεσματικά «αντίδοτα». Επίσης, οι έξι εθελοντές μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ένα ποδήλατο γυμναστικής και έναν διάδρομο, αν και τον τελευταίο μόνο όταν είχε ήλιο, αφού έπαιρνε ρεύμα από φωτοβολταϊκά πάνελ. «Τις ημέρες που έχεις καλή διάθεση, σε ευχαριστεί που έχεις ανθρώπους γύρω σου για να τις μοιραστείς. Στις κακοκεφιές, όμως, είναι πραγματικό δύσκολο να βρίσκεσαι σε ένα τόσο απομονωμένο χώρο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Νταν.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.