Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

ΕΕ: Ξεκίνησαν οι συζητήσεις των θεσμών με τις ελληνικές αρχές


Από σήμερα Δευτέρα ξεκίνησαν οι συζητήσεις των κλιμακίων των ΕΕ, ΕΚΤ, ESΜ και ΔΝΤ με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα σύμφωνα με όσα δήλωσε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.
Η κ. Αντρέεβα ανέφερε πως γίνεται πρόοδος βήμα προς βήμα για την κατάρτιση της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου προγράμματος της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την έλευση των κλιμακίων στην Αθήνα η εκπρόσωπος της Κομισιόν αποκάλυψε ότι «ομάδες των δανειστών είναι ήδη στην Αθήνα, και η δουλειά ξεκινά άμεσα, καθώς μιλάμε. Η δουλειά ξεκίνησε, που σημαίνει ότι οι θεσμοί μιλούν με τις ελληνικές αρχές».

Δεδομένου ότι οι πληροφορίες ήθελαν τις διαπραγματεύσεις να ξεκινούν αύριο, Τρίτη, η κυρία Αντρέεβα δέχθηκε διευκρινιστική ερώτηση για να επαναλάβει ότι οι συζητήσεις των θεσμών με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα έχουν ξεκινήσει ήδη από σήμερα, Δευτέρα.

Η ίδια ανέφερε πως όλοι οι επικεφαλής των θεσμών θα είναι ως την Τετάρτη στην Αθήνα, κρατώντας μικρή επιφύλαξη για την εκπρόσωπο του ΔΝΤ (Ντέλια Βελκουλέσκου).

Ερωτηθείσα για το εάν θα απαιτηθεί τρίτη δέσμη μέτρων (προαπαιτούμενων) προκειμένου να προχωρήσει η Ελλάδα στη συνομολόγηση του νέου δανείου από τον ESM η κυρία Αντρέεβα επικαλέστηκε το κείμενο της Συνόδου Κορυφής του ευρώ, το οποίο έκανε αναφορά μόνο στα προαπαιτούμενα της 16ης και 22ας Ιουλίου.

Όπως πάντως ξεκαθάρισε θα απαιτηθεί να θεσμοθετηθούν κάποιες μεταρρυθμίσεις πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης από τον ESM.

Σύγχυση σχετικά με τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων

Ωστόσο, οι πληροφορίες επιμένουν ότι τουλάχιστον οι σκληροπυρηνικοί της ευρωζώνης ζητούν και τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων από την Αθήνα πριν την έγκριση της συμφωνίας με τον ESM για νέο δάνειο, προκειμένου να έχουν περισσότερα όπλα στη φαρέτρα τους όταν θα επιχειρήσουν να περάσουν τη συμφωνία από τα κοινοβούλια τους.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχει θέμα πρόσθετων προαπαιτούμενων μέτρων, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ούτε σχετικό αίτημα από τους δανειστές.

Για το ίδιο θέμα το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι «όσον αφορά τα δημοσιεύματα περί προαπαιτούμενων (prior actions) σημειώνεται ότι ούτε στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής (12/07/2015), ούτε στις δύο επιστολές προς τον ESM του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου υπάρχει η παραμικρή νύξη για τρίτη δέσμη προαπαιτουμένων».

Να απομακρύνει από το τραπέζι οποιαδήποτε συζήτηση για υιοθέτηση τρίτου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων από την Ελλάδα επιχειρεί και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε επικοινωνίες του με ξένους ηγέτες.

Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι τρίτη μη προγραμματισμένη ψηφοφορία μπορεί να σταθεί η αφορμή για τον κλονισμό βουλευτών που μέχρι στιγμής έχουν ψηφίσει θετικά και να προκαλέσει νέες απώλειες, εξέλιξη που θα σηματοδοτούσε επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων χωρίς καν να έχει επικυρωθεί η συμφωνία.

Τους προβληματισμούς αυτούς του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να κατανοεί και να μοιράζεται ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ που συνομίλησε με τον έλληνα πρωθυπουργό για το θέμα και δεσμεύτηκε να μιλήσει προσωπικά στη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ για να της εξηγήσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν αυτές οι εκτός προγράμματος αξιώσεις.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.