Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Οι τέσσερις τύποι "μεθύστακα": εσύ σε ποιον ανήκεις;


Συγκαταλέγεσαι στην ομάδα της Mary Poppins ή μήπως στην ομάδα του καθηγητή Nutty; Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μισούρι-Κολούμπια ανακάλυψαν πως οι άνθρωποι χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες όταν βρίσκονται υπό την επήρεια του αλκοόλ.
Φυσικά, το αλκοόλ έχει διαφορετικές επιπτώσεις στον καθέναν από εμάς, και οι ψυχολόγοι προχώρησαν στον προσδιορισμό τεσσάρων διαφορετικών τύπων μεθυσμένων. Αυτοί είναι:


  • Ο Ernest Hemingway: Αμερικάνος συγγραφέας
  • Ο Nutty Professor: Από την ομώνυμη ταινία του Έντι Μέρφι
  • Η Mary Poppins: Χαρακτήρας του γνωστού μιούζικαλ
  • Ο Mr Hyde: Το άλλο μισό του Dr Jekyll
Ειδικότερα, οι ερευνητές ζήτησαν από 364 άνδρες και γυναίκες να συμπληρώσουν ένα τεστ προσωπικότητας δύο φορές. Την πρώτη φορά τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν το τεστ με βάση την συμπεριφορά τους όταν είναι νηφάλιοι και τη δεύτερη φορά με βάση την συμπεριφορά τους όταν βρίσκονται υπό την επήρεια του αλκοόλ.

Τι σημαίνει η κάθε ομάδα

Ernest Hemingway


Οι τέσσερις τύποι "μεθύστακα": εσύ σε ποιον ανήκεις;
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η μεγαλύτερη ομάδα προσεγγίζει τον τύπο Hemingway, δηλαδή τον τύπο πότη που όσο και αν πιει αλλάζει ελάχιστα, ενώ τα επίπεδα ευσυνειδησίας του και διάνοιας δεν πέφτουν. Αυτός ο τύπος πότη είναι πιο αξιόπιστος και οργανωμένος ενώ φαίνεται να έχει καλύτερη κατανόηση των αφηρημένων ιδεών. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτή η ομάδα είναι η λιγότερο πληγείσα από το αλκοόλ.

Nutty Professor


Οι τέσσερις τύποι "μεθύστακα": εσύ σε ποιον ανήκεις;
Το 20% των ερωτηθέντων ταυτίστηκαν με τον καθηγητή Nutty, τον τύπο πότη που αλλάζει δραματικά όταν μεθύσει, κερδίζοντας θάρρος και από εσωστρεφής γίνεται εξωστρεφής. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, οι ερωτηθέντες που φάνηκε να προσεγγίζουν σε συμπεριφορά τον "καθηγητή για κλάματα", υποβάλλονται σε ένα είδος χημικού μετασχηματισμού και τα επίπεδα ευσυνειδησίας τους μειώνονται δραματικά. Σε αυτή την ομάδα, κατατάχθηκαν περισσότεροι άνδρες.

Mary Poppins


Οι τέσσερις τύποι "μεθύστακα": εσύ σε ποιον ανήκεις;
Το 15% των ερωτηθέντων προσεγγίζουν σε συμπεριφορά, όταν τα τσουγκρίσουν, τη Mary Poppins. Ειδικότερα, οι τύποι Mary Poppins υπό την επήρεια του αλκοόλ είναι φιλικοί, συνεργάσιμοι και συμπονετικοί, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές και τη θεωρία τους η οποία δημοσιεύτηκε στο Addiction Research and Theory, "η ευσυνειδησία, η εξυπνάδα και η τερπνότητά τους μειώνονται κάτω από τον μέσο όρο". Σε αυτή την ομάδα κατατάχθηκαν περισσότερες γυναίκες.

Mr Hyde


Οι τέσσερις τύποι "μεθύστακα": εσύ σε ποιον ανήκεις;
Το 23% των ερωτηθέντων προσέγγισαν τον χαρακτήρα του Mr Hyde. Αυτοί οι τύποι γίνονται λίγο δυσάρεστοι όταν πίνουν και τα επίπεδα της συνείδησής τους πέφτουν αρκετά και έρχονται σε επαφή με το σκοτεινό τους alter-ego όπως τον Mr Hyde. Σύμφωνα με τους μελετητές: "Είναι λιγότερο υπεύθυνοι, λιγότερο πνευματικοί, και πιο εχθρικοί, όταν βρίσκονται υπό την επήρεια του αλκοόλ, απ' όταν είναι νηφάλιοι".
Εσύ, με ποιον από τους τέσσερις τύπους ταιριάζεις, όταν πιεις ένα ποτηράκι παραπάνω;


http://www.pathfinder.gr/stories/4443752/oi-tesseris-typoi-methystaka-esy-se-poion-anhkeis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.