Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Ηλεκτρονική αλληλογραφία και περιβάλλον


Εάν εξακολουθείτε να πιστεύετε πως οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες δεν προκαλούν βλάβη στον πλανήτη τότε δεν έχετε παρά να διαβάσετε με προσοχή τα όσα ακολουθούν.

Έχει υπολογισθεί ότι το e-mail αφήνει το δικό του «αποτύπωμα» άνθρακα. Δεν είναι άϋλο! Αυξάνει τα «αέρια του θερμοκηπίου» αποδίδοντας περίπου τέσσερα γραμμάρια ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αν μάλιστα έχει ένα μεγάλο συνημμένο αρχείο, τότε η επιβάρυνση φθάνει τα 50 γραμμάρια ισοδυνάμου διοξειδίου.

Πέντε τέτοια μηνύματα με φωτογραφίες, βίντεο ή μεγάλα αρχεία κειμένου είναι ισοδύναμα με το να καίει κανείς περίπου 120 γραμμάρια άνθρακα. Αν στείλει κάποιος 65 μηνύματα, επιβαρύνει το περιβάλλον όσο όταν οδηγεί ένα μεσαίου κυβισμού αυτοκίνητο σε απόσταση ενός χιλιομέτρου. Άραγε πόσα τέτοια στέλνει ο καθένας από μας κάθε μέρα; Το παγκόσμιο «αποτύπωμα» άνθρακα όλων των spam mail που στέλνονται μέσα σε ένα έτος, είναι ισοδύναμο με τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπουν 3,1 εκατομμύρια αυτοκίνητα, τα οποία καίνε 7,6 δισεκατομμύρια λίτρα βενζίνης ετησίως.

Αλλά και μια απλή… διαδικτυακή αναζήτηση (search) στη Google «καίει» 0,2 γραμμάρια ισοδυνάμου διοξειδίου αν γίνει από έναν σύγχρονο φορητό υπολογιστή και 4,5 γραμμάρια αν γίνει από κάποιον παλαιό επιτραπέζιο υπολογιστή. Ένα μήνυμα κειμένου από κινητό τηλέφωνο «εκπέμπει» περίπου 0,014 γραμμάρια ισοδυνάμου διοξειδίου.

Επί πλέον, η επιβάρυνση από τα e-mails και τις αναζητήσεις είναι έμμεση, αν συνυπολογισθεί ότι για να στείλει κάποιος ένα μήνυμα, πρέπει να λειτουργήσει ο υπολογιστής του, το μόντεμ-ρούτερ του, ο κεντρικός διακομιστής (server) στον πάροχο διαδικτύου κ.α. Όλα αυτά καίνε ρεύμα, το οποίο για να παραχθεί, χρειάζεται καύση ορυκτών καυσίμων, άρα άνθρακα.

Τέλος, για να κατασκευαστούν οι υπολογιστές και οι ηλεκτρονικές συσκευές που στέλνουν το e-mail, έχει μεσολαβήσει η αναπόφευκτη βιομηχανική εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.
Δημοσιεύθηκε από Κ.
https://anarchypress.wordpress.com/2016/03/28/%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AC/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)