Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Ερνέστο Τσε Γκεβάρα: Δεν είμαι απελευθερωτής. Δεν υπάρχουν τέτοιοι. Οι άνθρωποι μόνοι τους απελευθερώνουν τους εαυτούς τους.


Ο τραυματισμός, η σύλληψη και η δολοφονία του ήταν τα επακόλουθα του ανιδιοτελούς του πνεύματος. Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα δολοφονήθηκε από Βολιβιανό στρατιώτη στις 9 Οκτωβρίου 1967. Την επόμενη ημέρα της εκτέλεσης, έπειτα από τη νεκροψία, το σώμα του Τσε μεταφέρθηκε στο πλυσταριό του χωριού όπου και εκτέθηκε ως απόδειξη του βολιβιανού στρατού προς τον δύσπιστο διεθνή τύπο.

 Οι βολιβιανές αρχές για να αποδείξουν ότι δεν βρισκόταν πλέον στη ζωή, ζήτησαν τον ακρωτηριασμό των άνω άκρων του, τα οποία στάλθηκαν στο Μπουένος Άιρες για επιστημονική επιβεβαίωση της ταυτότητας του νεκρού.

Η ταφή του επαναστάτη έγινε σε ένα χωράφι, σε μια επιχείρηση των βολιβιανών αρχών που κρατήθηκε υπό πλήρη μυστικότητα. Όταν ο πράκτορας Φέλιξ Ροδρίγκες σύμφωνα με το BBC, ανακοίνωσε στον Τσε Γκεβάρα ότι θα τον σκοτώσουν, εκείνος ζήτησε να μεταφέρουν στη γυναίκα του τα τελευταία του λόγια πριν τη δολοφονία του. “Πείτε της να παντρευτεί ξανά και να ζήσει ευτυχισμένη”. Ο ίδιος όμως φρόντιζε να γράφει γράμματα και στα παιδιά του σε όποιον τόπο κι αν βρισκόταν. Σε μία από τις κάρτες που είχε ετοιμάσει για την κόρη του, έγραφε:

"Αγαπημένη μου Αλειδίτα, κοίταζα τις μικρές γαζέλες να τρέχουν στη σαβάνα και σε θυμήθηκα. Μονάχα εδώ υπάρχουν λιοντάρια, και στη χώρα μας οι γαζελίτσες θα μπορούν να τρέχουν χωρίς να τις κυνηγάει κανείς. Μην ξεχνάς να πηγαίνεις σχολείο και δώσε ένα φιλάκι στον καινούριο σου αδερφό εκ μέρους μου. Ένα φιλάκι από τον μπαμπά".


Τα λόγια του Φιντέλ Κάστρο για τον ίδιο:

“Εάν θέλουμε να εκφράσουμε το πώς θα θέλαμε να είναι οι άνδρες των επόμενων γενεών, πρέπει να πούμε: Ας είναι όπως ο Τσε! Εάν θέλουμε να πούμε πως επιθυμούμε να εκπαιδευτούν τα παιδιά μας, πρέπει χωρίς αμφιβολία να πούμε: Θέλουμε να εκπαιδευτούν σύμφωνα με το πνεύμα του Τσε!”



"Κινδυνεύοντας να φανώ γελοίος, επιτρέψτε μου να πω ότι ο αληθινός επαναστάτης οδηγείται από μεγάλο αίσθημα αγάπης. Είναι αδύνατο να σκεφτώ κάποιον πραγματικό επαναστάτη χωρίς αυτό το ιδανικό".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.