Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Κατάθλιψη και social media: Ποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι το χειρότερο για την ψυχική υγεία;


Τα τελευταία χρόνια η ψυχική υγεία έρχεται ολοένα και περισσότερο στο προσκήνιο. Ο κόσμος αρχίζει να κατανοεί περισσότερο έννοιες όπως κατάθλιψη, διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια, κρίση πανικού κλπ, αλλά έχουμε ακόμα πολύ έδαφος να καλύψουμε.
Πέρα από την περιορισμένη γνώση, τις διαστρεβλωμένες αντιλήψεις και τα στερεότυπα, η ψυχική υγεία πλήττεται από τα θέματα και τις εξελίξεις του σύγχρονου κόσμου, όπως είναι τα social media. Ακούγεται παράδοξο, αλλά κάτι που είναι σχεδιασμένο για να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και ουσιαστικά προάγει την επικοινωνία και την έκφραση, όπως είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λειτουργεί με τόσο αρνητικό αρνητικό τρόπο στην αυτοπεποίθηση του ατόμου και την ψυχική του υγεία.


Διαβάστε ακόμα:


Πώς μπορεί να καταλάβει κανείς αν πάσχετε από κατάθλιψη μέσα από το Instagram

Η κατάθλιψη σε αριθμούς

7 μύθοι για τις ψυχικές ασθένειες που πιστεύουν ακόμα οι άνθρωποι

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Pittsburgh  μελέτησαν τις επιπτώσεις των social media στις συνήθειες και τη διάθεση των χρηστών. Η έρευνα που έγινε σε 1.787 ενήλικεw ηλικίας 19 έως 32 ετών, και αφορούσε το Facebook, YouTube,Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine και LinkedIn κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερο χρόνο περνά ένας νέος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο περισσότερο πιθανό είναι να παρουσιάσει κατάθλιψη.

Με ποιον τρόπο συνδέονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την κατάθλιψη; Η έκθεση του ατόμου σε μη ρεαλιστικές εικόνες, όχι μόνο δημιουργούν το αίσθημα της ζήλιας, αλλά και διαστρεβλωμένη αντίληψη σχετικά με την ζωή άλλων ανθρώπων. Μοιραία, η έκθεση αυτή καταλήγει σε σύγκριση με την ετυμηγορία να είναι πάντοτε ότι άλλοι ζουν «καλύτερες, πιο ευτυχισμένες και πιο επιτυχημένες ζωές».

Έρευνες έχουν γίνει και για μεμονωμένα social media. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από τους
RSPH και το Young Health Movement σε σχεδόν 1.500 εφήβους και ενήλικες διαπίστωσε ότι το Instagram συνδέεται με αυξημένα επίπεδα άγχους και εμφάνιση κατάθλιψης. Αντίθετα, το Youtube, ήταν εκείνο που ξεχώρισε για την προαγωγή της υγείας και της καλής ζωής.

Από την άλλη, είναι επίσης πιθανό, τα άτομα που έχουν προδιάθεση για κατάθλιψη, να καταφεύγουν στα social media προκειμένου να καλύψουν αυτό το κενό και να δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο που συντηρεί το αίσθημα της κατάθλιψης και της χαμηλής αυτοπεποίθησης.

Φυσικά, και η δαιμονοποίηση των social media, δεν πρόκειται να βοηθήσει κανέναν που πάσχει από κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή. Η σωστή χρήση, η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή αντιμετώπιση είναι τα κύρια στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν οποιονδήποτε το έχετε ανάγκη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)