Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Υπό κράτηση ο Σαρκοζί για τα λεφτά του Καντάφι

Συνάντηση του Νικολά Σαρκοζί με τον Μουαμάρ Καντάφι στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2007 | AP Photo/Francois Mori
Συντάκτης: efsyn.gr
Η προσαγωγή του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ανακοινώθηκε από τις γαλλικές αρχές στο πλαίσιο των ερευνών για πιθανή παράνομη χρηματοδότηση της νικηφόρας προεκλογικής εκστρατείας του το 2007 από τη Λιβύη.
Η έρευνα των αρχών για την υπόθεση έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2013 και είναι η πρώτη φορά που ακούγεται επισήμως το όνομα του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας για την υπόθεση.

Ο Νικολά Σαρκοζί βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα της Ναντέρ και η κράτησή του μπορεί να διαρκέσει έως και 48 ώρες. Στη συνέχεια αναμένεται να παραπεμφθεί στον ανακριτή, ο οποίος θα αποφασίσει αν θα του απαγγελθούν κατηγορίες.

Η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε έπειτα από δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα Mediapart τον Μάιο του 2012 ενός λυβικού εγγράφου, σύμφωνα με το οποίο η Λιβύη επί προεδρίας Καντάφι είχε χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί.

Τον Νοέμβριο του 2016, ένας ενδιάμεσος υπό το όνομα Ζιάντ Τακιεντίν, υποστήριξε ότι είχε κάνει έμβασμα ποσού ύψους 5 εκατ. ευρώ σε μετρητά από την Τρίπολη στο Παρίσι στα τέλη του 2006 ή στις αρχές του 2007 προς τους Κλοντ Γκεάν και Νικολά Σαρκοζί, που τότε ήταν υπουργός Εσωτερικών.

Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο του 2012, ο Αμπντάλα Σενούσι, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του στρατού της Λιβύης, εναντίον του οποίου ασκήθηκε δίωξη για «δωροδοκία ξένου αξιωματούχου» και «συνενοχή στην κατάχρηση δημόσιου χρήματος στη Λιβύη».

Επίσης, στις γαλλικές αρχές έφτασαν τα λογιστικά βιβλία του πρώην υπουργού Πετρεαλίου της Λιβύης, Τσουκρί Γκανέμ, που πέθανε το 2012, στα οποία επίσης περιέχονται πληροφορίες για πληρωμές προς τον Νικολά Σαρκοζί, ενώ ο πρώην χρηματοδότης του Μουαμάρ Καντάφι, Μπεκίρ Σάλεχ, δήλωσε στην εφημερίδα «Le Monde» ότι ο Καντάφι «είπε ότι είχε χρηματοδοτήσει τον Σαρκοζί, πράγμα που ο Σαρκοζί αρνείται. Ωστόσο εγώ πιστεύω περισσότερο τον Καντάφι από τον Σαρκοζί».

Επιπλέον, η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς και Οικονομικών και Φορολογικών Εγκλημάτων της Γαλλίας έχει αποστείλει στους εισαγγελείς αναφορά στην οποία περιγράφονται με λεπτομέρειες οι οικονομικές συναλλαγές της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην προέδρου της Γαλλίας και οι αρμόδιοι αξιωματικοί για την υπόθεση πιστεύουν ότι έχουν ήδη εντοπίσει τις διαδρομές των λιβυκών χρημάτων, μέσω ενός ενδιαμέσου ονόματι Αλεξάντερ Τζούρι, στενού συνεργάτη του Μπεκίρ, αλλά και του Κλοντ Γκεάν, ο οποίος ήδη κατηγορείται για «απάτη» και «ξέπλυμα χρημάτων από φορολογική απάτη», χρήματα τα οποία προέρχονται από ύποπτους λιβυκούς οικονομικούς δρόμους.

Προς το παρόν παραμένει άγνωστο αν οι γαλλικές αρχές έχουν επαρκή στοιχεία ώστε να αποδείξουν την παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του 2007 και αν οι λιβυκές αρχές είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν στην έρευνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Le Monde», αρκετοί πρώην στενοί συνεργάτες του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις με τον Νικολά Σαρκοζί, έχουν δώσει στοιχεία για τις παράνομες οικονομικές συναλλαγές.

Ο ίδιος ο Σαρκοζί πάντως έχει αρνηθεί ήδη από το 2012, όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση, ότι έχει κάποια εμπλοκή.
http://www.efsyn.gr/arthro/synelifthi-o-sarkozi-gia-ta-lefta-toy-kantafi
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.