Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Καμία αυτοκριτική δυστυχώς.

Πάνω από 27000 οι νεκροί από κορονοϊό.

(άρθρο:27000 οι νεκροί από κορονοϊό) Πριν από λίγες ημέρες η χώρα μας συνεχίζοντας τη θλιβερή της κούρσα ξεπέρασε τους 27000 νεκρούς από κορονοϊό. Σε κάποια επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα φάνηκε ότι περισσότεροι από 16.000 πέθαναν έξω από Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Την ίδια ώρα μια χώρα με δυσμενέστερες κλιματικές συνθήκες και χωρίς κανένα ουσιαστικό περιορισμό των ελευθεριών, η Σουηδία, μετρά 18.000 νεκρούς.

Είναι λοιπόν προφανές ότι δεν τα πήγαμε καθόλου καλά με την πανδημία. Και βέβαια πολλά από τα οικονομικά προβλήματα που ζούμε αλλά και αυτά που έρχονται έχουν την αιτία τους στις καραντίνες και τα διάφορα μέτρα που λήφθηκαν.

Καμία αυτοκριτική και  πάνω από  27000 οι νεκροί από κορονοϊό.Μερικά ερωτήματα που θα πρεπε να τεθούν.

Θα περίμενε λοιπόν κάποιος, έστω και την τελευταία στιγμή κάποια αυτοκριτική από όλους μας. Αρχής γενομένης από τους κυβερνώντες και τις επιστημονικές επιτροπές τους και στη συνέχεια από όλους εμάς και τη θέση που πήραμε όλο αυτό το διάστημα. Μια αυτοκριτική που δε θα γίνει για να γίνει αλλά που κύριο στόχο έχει την αποφυγή στο μέλλον μιας παρόμοιας τραγωδίας. Τι έφταιξε και οι θάνατοι έφτασαν τόσο ψηλά; Εκτιμήθηκε σωστά το πρόβλημα; Λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα; Η εστίαση στους εμβολιασμούς και μόνο ήταν σωστή; Το Σύστημα Υγείας σε ποιά σημεία ήταν ανεπαρκές και που χρειάζεται βελτίωση; Το Σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας χρειαζόταν και που φάνηκε η έλλειψή του; Ποιος ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα;

Να μερικά από τα ερωτήματα που θα έπρεπε να τεθούν και κάτω από το βαρύ απολογισμό να οδηγηθούμε στη λήψη κάποιων αποφάσεων σημαντικών για το αύριο. Αντ’ αυτού ενώ ακούμε τόσα πολλά για αξιολόγηση, δείχνουμε να περνάμε τα γεγονότα βιαστικά και επιπόλαια και να προσπαθούμε να διαστρέψουμε την πραγματικότητα. Οι «ειδικοί» συνεχίζουν την παρουσία τους στα ΜΜΕ χωρίς καμία διάθεση αυτοκριτικής. Αγνοούν τους 27.000 και πλέον νεκρούς και στο ίδιο πνεύμα φαίνονται απόλυτα ικανοποιημένοι για την τακτική τους.

Την ίδια στιγμή η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας , θριαμβολογεί για τις…μεγάλες επιτυχίες

Όπως πιο ανησυχητικό είναι το ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε ένα άρθρο- συνέντευξη θριαμβολογεί μιλώντας για επιτυχίες, υποδειγματική εφαρμογή των μέτρων και μεγάλες επιτυχίες του ΕΣΥ. Δείτε το και όσοι δεν υπέπεσε στην αντίληψή σας:
H αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, με άρθρο της στο Data Project του CNN Greece  κάνει μια ανασκόπηση για τα δύο χρόνια πανδημίας.
«Το σύστημα Υγείας κλήθηκε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να αντιμετωπίσει έναν άγνωστο ιό, με άγνωστη συμπεριφορά και άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία. Τα κατάφερε και τα καταφέρνει καλά μέχρι σήμερα», επισημαίνει η κυρία Γκάγκα, προσθέτοντας, ότι «αυτά τα δύο χρόνια, διαπιστώσαμε πιο έντονα από κάθε άλλη φορά, τη σημασία της ομαδικής δουλειάς και την αξία της σωστής και ανθρώπινης σχέσης γιατρού – ασθενούς και νοσηλευτού – ασθενούς».

Ολόκληρο το άρθρο της κυρίας Μίνας Γκάγκα.

Το πλήρες κείμενο του άρθρου της κυρίας Μίνας Γκάγκα, έχει ως εξής:
Δύο χρόνια πανδημίας, δύο εμβληματικά χρόνια για το ΕΣΥ
Η πανδημία ξέσπασε στην Κίνα το Δεκέμβριο του 2019 και στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο του 2020. Στην Ελλάδα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα καταγράφηκε 26 Φεβρουαρίου 2020.
Το σύστημα Υγείας κλήθηκε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να αντιμετωπίσει έναν άγνωστο ιό, με άγνωστη συμπεριφορά και άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία. Τα κατάφερε και τα καταφέρνει καλά μέχρι σήμερα.
Τα αντανακλαστικά της πολιτείας και της κοινωνίας λειτούργησαν υποδειγματικά στο πρώτο κύμα: Τα μέτρα ελήφθησαν έγκαιρα, τηρήθηκαν από όλους, και στα νοσοκομεία οι υγειονομικοί συνεργάστηκαν πιο αρμονικά από ποτέ, επιτυγχάνοντας πολύ καλά αποτελέσματα και κάνοντας το ελληνικό ΕΣΥ παράδειγμα προς μίμηση.
Παράλληλα, η ανθρώπινη δύναμη και οι υλικοί πόροι αυξήθηκαν – και συνέχισαν να αυξάνονται σε καθένα από τα επόμενα πανδημικά κύματα, με πυλώνα το δημόσιο σύστημα και σε άριστη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τους ιδιώτες γιατρούς.

Κι ενώ το πρώτο κύμα πέρασε χωρίς σημαντική πίεση, τα επόμενα δημιούργησαν κατά περίπτωση, πολύ πιεστικές συνθήκες στο ΕΣΥ. Και πάλι όμως, οι υγειονομικοί μας κατάφεραν με πολλή δουλειά και προσπάθεια να ανταπεξέλθουν.
Η διαχείριση της πανδημίας δεν ήταν ποτέ η «μόνη δουλειά» που είχε να κάνει το ΕΣΥ και αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία της νοσηλευτικής κίνησης σε όλη την επικράτεια. […]
Αυτά τα δύο χρόνια, αναδείχθηκε το υψηλό αίσθημα ευθύνης, το επιστημονικό επίπεδο αλλά και η ευσυνειδησία των υγειονομικών μας οι οποίοι κάτω από πρωτόγνωρες και πολύ πιεστικές συνθήκες φρόντισαν όλους τους ασθενείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Αυτά τα δύο χρόνια, διαπιστώσαμε πιο έντονα από κάθε άλλη φορά τη σημασία της ομαδικής δουλειάς και την αξία της σωστής και ανθρώπινης σχέσης γιατρού – ασθενούς και νοσηλευτού – ασθενούς.
Αυτά τα δύο χρόνια, βιώσαμε απώλειες και πληγές, σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.
Βιώσαμε όμως και στιγμές ατομικής και συλλογικής δύναμης και υπερηφάνειας, στιγμές που μπορούν να γίνουν οδηγός για το αύριο στην υγειονομική φροντίδα.
Ευχαριστώ τους συναδέλφους μου και όλους τους ανθρώπους που βοήθησαν και συνεχίζουν να βοηθούν, εύχομαι ένα καλό, αισιόδοξο και δημιουργικό αύριο.»

27000 οι νεκροί από κορονοϊό.Πατήστε στα παραπάνω links…

Αν θέλετε την άποψή μας διαβάστε τα άρθρα που παραπέμπουν τα link που βρίσκονται πάνω στο κείμενο της Υπουργού. Η πλήρης διαστρέβλωση της πραγματικότητας, λες και μιλάνε σε ανόητους ή κατοίκους μιας άλλης χώρας. Εκείνο που με θλίψη διαπιστώνω είναι ότι η πολιτική –η κακή πολιτική- ξεπερνά και την αξία της ανθρώπινης ζωής. Τουλάχιστον για τον τόπο μας φοβάμαι ότι δεν υπάρχει ελπίδα.

Νικόλαος Παναγιωτόπουλος - Καρδιολόγος

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.