Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Ένα σκουλήκι την ημέρα..

Κι όμως στο χυμό σας κρύβεται... ένα σκουλήκι: Κάθε χρόνο τρώμε μέχρι κι ένα κιλό ζωύφια

Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα επιτρέπεται νόμιμα από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να περιέχουν... μικρές ποσότητες εντόμων.


Πρόσφατα, είδαμε όλοι στις οθόνες μας την Taylor Swift που σταμάτησε να τραγουδά κατά τη διάρκεια μιας παράστασης στο Σικάγο όταν κατάπιε ένα ζωύφιο στη σκηνή. Τυχαία κατάποση εντόμων συμβαίνει καθημερινά στον κάθε άνθρωπο, από το περπάτημα στο δρόμο, στη βόλτα με το ποδήλατο, αλλά και τον ύπνο. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει κατά λάθος ένα κιλό ζωύφια ετησίως. 

Αυτό συμβαίνει επειδή τα φρούτα, τα λαχανικά, τα βότανα και πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα επιτρέπεται νόμιμα από τον FDA να περιέχουν μικρές ποσότητες από σώματα εντόμων, τα οποία προστίθενται με την πάροδο του χρόνου.

Για παράδειγμα, η πάστα σύκου μπορεί να περιέχει έως και 13 κεφάλια εντόμων ανά 100 γραμμάρια, οι κονσερβοποιημένοι χυμοί φρούτων μπορεί να περιέχουν ένα σκουλήκι σε κάθε 250 ml, ενώ 10 γραμμάρια λυκίσκου που χρησιμοποιείται για την παρασκευή μπύρας μπορεί να φιλοξενεί 2.500 μικροσκοπικά έντομα που τρέφονται με χυμό. Παράλληλα υπάρχει και μεγάλη συζήτηση για το πόσα έντομα καταναλώνουμε όταν κοιμόμαστε, όπου οι επιστήμονες συμφωνούν ότι σίγουρα δεν είναι μηδέν. 

Η κατάποση ενός εντόμου δεν είναι μια ευχάριστη εμπειρία, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι ο μέσος άνθρωπος τρώει έως και ένα κιλό ζωύφια το χρόνο. Τα έντομα μπορεί να μην είναι και το καλύτερο ορεκτικό, αλλά οι περισσότεροι από μας τα καταναλώνουν καθημερινά χωρίς να το καταλαβαίνουν.

Το εγχειρίδιο Food Detect Levels Handbook του FDA περιγράφει την ποσότητα κεφαλών, θώρακα, ποδιών, ακόμη και ολόκληρων εντόμων που είναι ανεκτή σε ένα δεδομένο τρόφιμο. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχουν έως και πέντε ολόκληρα έντομα στο βούτυρο μήλου, 500 γραμμάρια προνύμφης στα μούρα, ενώ ένα 10% των συσκευασμένων κόκκων καφέ μπορεί να έχουν μολυνθεί με ζωύφια. Όποιος έχει φάει 220 κιλά σοκολάτας στη ζωή του, σίγουρα έχει φάει και ένα κιλό έντομα!

Σύμφωνα με τον FDA, η ανίχνευση έως και 30 τμημάτων εντόμων ή μίας τρίχας τρωκτικών ανά 100 γραμμάρια φυστικοβούτυρου είναι ανεκτή. Ένα τυπικό βάζο με φυστικοβούτυρο που είναι συχνά μεταξύ 300 και 500 γραμμαρίων μπορεί να περιέχει περίπου πέντε τρίχες τρωκτικών και 150 κομμάτια εντόμων και να περάσει άνετα από τον ποιοτικό έλεγχο. 

Τα ζωύφια πολλαπλασιάζονται όταν τα φιστίκια συλλέγονται για να γίνουν φυστικοβούτυρο - με τον FDA να λέει ότι δεν μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν. Το ίδιο ισχύει και για τα φιστίκια ως ξηρούς καρπούς, με τον Οργανισμό να επιτρέπει 20 ολόκληρα ζωύφια για κάθε σακούλα 300 γραμμαρίων του σνακ.

Έχουν καταγραφεί επίσης περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν φάει εν αγνοία τους σκουλήκια σε προσβεβλημένο από σαλμονέλα και Escherichia coli (κολοβακτηρίδιο) κρέας.

Τι συμβαίνει όταν τρώμε έντομα και... σκουλήκια

Ενώ τα περισσότερα έντομα συνήθως δεν επιβιώνουν κατά το ταξίδι τους από το στόμα μέχρι το στομάχι, ένας μικροβιολόγος της Mayo Clinic λέει στη Daily mail ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί με τα έντομα που τσιμπούν ή δαγκώνουν. Οι μέλισσες, οι σφήκες, τα μυρμήγκια της φωτιάς ή ορισμένες κάμπιες μπορεί να προκαλέσουν πόνο, πρήξιμο και ακόμη και καρδιακή ανακοπή, εάν το άτομο είναι αλλεργικό.

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να πανικοβληθούν όταν καταπιούν κατά λάθος ένα έντομο, ανησυχώντας μήπως αυτό εισχωρήσει στους πνεύμονές τους. Τα μικρά έντομα μπορούν να περάσουν στους πνεύμονες ενός ατόμου, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα, κατά την εισπνοή ενός ολόκληρου σμήνους εντόμων.

Η κατάποση οικιακών μυγών μπορεί να μεταδώσει ορισμένα βακτήρια που προκαλούν δυσεντερία, ενώ οι ψύλλοι προκαλούν ταινία στο έντερο. Όσο για τις κατσαρίδες, αυτές είναι ξενιστές για διάφορους μικροοργανισμούς. Αν καταπιούμε οικιακές μύγες, αυτές θα διαλυθούν σε μεγάλο βαθμό πριν εισέλθουν στους πνεύμονες, αλλά μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και μόλυνση.

Τι πρέπει να κάνετε αν... καταπιείτε μια μύγα

Στην περίπτωση εισπνοής ενός φτερωτού ζωύφιου οι ειδικοί συνιστούν έντονη εκπνοή από το στόμα και τη μύτη, αλλά όχι απόπειρα αφαίρεσής του με τα δάχτυλά γιατί μπορεί να χωθεί πιο μέσα. Η Diane Gorgas, MD, διευθύντρια επείγουσας ιατρικής στο Ohio State University, προειδοποιεί στη Daily Mail ότι:

«Ο βήχας συνήθως διώχνει το έντομο, αλλά εάν αυτό πέσει σημαντικά πιο κάτω από τις φωνητικές χορδές είναι επικίνδυνο». Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει το άτομο να το φτύσει το συντομότερο δυνατό και να πιεί ένα υγρό με έντονη γεύση.

Οι οικιακές μύγες και άλλα αρθρόποδα όπως οι αράχνες, τα σκαθάρια και οι σαρανταποδαρούσες μπορεί να είναι πρόβλημα μόνο εάν κάποιος καταπιεί ένα έντομο που μεταφέρει βακτήρια. Η Carol M. Anelli, PhD, καθηγήτρια και προσωρινή πρόεδρος του State Department of Entomology του Οχάιο, λέει ότι:

«Οι οικιακές μύγες μπορούν να μεταδώσουν μηχανικά ορισμένα βακτήρια (Shigella) που προκαλούν δυσεντερία». Οι ενήλικες οικιακές μύγες (musca domestica) μεταδίδουν περισσότερες από 100 ασθένειες σε ανθρώπους και ζώα. Αυτές περιλαμβάνουν τη σαλμονέλα, τον άνθρακα, τον τύφο, τη φυματίωση, τη χολέρα, τη διάρροια και ένα πλήθος παρασίτων, συμπεριλαμβανομένων των στρογγυλών σκουληκιών, των αγκυλόστομων και των ταινιών.

Ο άνθρακας είναι επίσης, μια σπάνια αλλά σοβαρή βακτηριακή νόσος που μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικές δυσκολίες.

Τα σκουλήκια είναι σημάδι ότι η τροφή που καταναλώνεται έχει χαλάσει και η κατανάλωσή της μπορεί να συνοδεύεται από βακτήρια Salmonella enteritidis και Escherichia coli. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι μπορούμε να φάμε σκουλήκια... αν έχουν στεγνώσει, μαγειρευτεί ή είναι σε μορφή σκόνης 

via

Η φράση "ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα", με τη σημερινή επιστημονική γνώση, ίσως, θα έπρεπε να μετατραπεί σε ένα σκουλήκι - έντομο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα...👀

Περαστικά μας!



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.