Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Oι πλούσιοι αγνοούν τους ανθρώπους γύρω τους.


Πρόσφατη μελέτη αναφέρει ότι οι πλούσιοι άνθρωποι κοιτάνε λιγότερο τους άλλους ανθρώπους με τους οποίους διασταυρώνουν μονοπάτια, γεγονός το οποίο πιθανά να υποδεικνύει ότι είναι πιο πιθανό να αντιλαμβάνονται τα άτομα γύρω τους ως “ανάξια της προσοχής τους”.


Ανάμεσα στα άτομα μέσης κοινωνικοοικονομικής κατάστασης η αντίληψη ότι οι πλούσιοι δεν δίνουν σημασία στους πιο φτωχούς, είναι σχετικά κοινή. Πρόσφατη μελέτη δικαιώνει την πεποίθηση, παρέχοντας εμπειρικά στοιχεία σχετικά με τον τρόπο που η αυθόρμητη αντίληψη ενός ατόμου για τους άλλους διαφέρει αναλόγως της κοινωνικής του τάξης.

Η σχετική έρευνα πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και
δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science. Στα πλαίσιά της, παρατηρήθηκε ότι οι πλούσιοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να δίνουν λιγότερη σημασία τόσο στους περαστικούς στον δρόμο όσο και στα πρόσωπα σε εικόνες, σε σχέση με τους λιγότερο προνομιούχους.
Όπως αναφέρεται στη δημοσιευμένη μελέτη, τα ευρήματα υποστηρίζουν τη θεωρία ότι η τάξη από την οποία προέρχεται ένα άτομο επηρεάζει τις εκτιμήσεις του για τους άλλους, σχετικά με το κατά πόσο αυτοί έχουν κάτι να του προσφέρουν, αν είναι απειλητικοί και αν αξίζει να ασχοληθεί μαζί τους.

Οι πλούσιοι, ειδικότερα, φαίνεται ότι είναι πιο πιθανό να παραβλέπουν τους γύρω τους. Με βάση την παραπάνω θεωρία, αυτό συμβαίνει επειδή πιθανά τους θεωρούν ανάξιους της προσοχής τους.





Ενδεχομένως ένα άτομο από υψηλότερη κοινωνική τάξη να μην προσέχει καν την παρουσία ενός επαίτη στον δρόμο.

Για να καταλήξει στα παραπάνω συμπεράσματα, η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την κοινωνική ψυχολόγο Pia Dietze, πραγματοποίησε μία σειρά πειραμάτων, εξετάζοντας τον τρόπο που οι άνθρωποι κατευθύνουν την προσοχή τους προς συνανθρώπους τους.

“Ένας άνθρωπος είναι περισσότερο πιθανό να κεντρίσει την προσοχή ενός ατόμου χαμηλότερης τάξης παρά ενός ατόμου υψηλότερης”,
δήλωσε η Dietze, σχετικά με το συμπέρασμα της μελέτης.

Σε ένα από τα πειράματα, 61 πεζοί στη Νέα Υόρκη κλήθηκαν να φορέσουν ένα ζευγάρι Google Glass καθώς περπατούσαν σε ένα τετράγωνο της μητρόπολης. Προηγουμένως, οι συμμετέχοντες στο πείραμα είχαν απαντήσει σε ερωτήσεις ώστε να προσδιοριστεί η κοινωνική τάξη στην οποία ανήκαν.

Μέσω του Google Glass καταγράφηκαν οι κινήσεις των ματιών των συμμετεχόντων και ειδικά, η κατεύθυνση προς την οποία κοίταζαν ανά πάσα στιγμή.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι αν και η κοινωνική τάξη των συμμετεχόντων δεν επηρέαζε τη συχνότητα που κοίταζαν περαστικούς, επηρέαζε τον χρόνο που το βλέμμα τους έμενε στον καθένα. Ειδικότερα, οι προερχόμενοι από υψηλότερες κοινωνικές τάξεις περνούσαν λιγότερο χρόνο κοιτάζοντας τους περαστικούς, σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Σε άλλα δύο πειράματα, δύο διαφορετικές ομάδες συμμετεχόντων κλήθηκαν να κοιτάξουν σκηνές από δρόμους, με τις κινήσεις των ματιών τους να καταγράφονται από ακριβέστερα μηχανήματα. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια, με τα άτομα υψηλής κοινωνικής τάξης να δίνουν μειωμένη προσοχή στα πρόσωπα που εμφανίζονταν στις σκηνές.

Στο τελευταίο πείραμα, οι ερευνητές κάλεσαν 393 άτομα να συμμετάσχουν διαδικτυακά σε ένα τεστ, στα πλαίσια του οποίου έβλεπαν ένα ζευγάρι εικόνων, κάθε μία εκ των οποίων απεικόνιζε ένα πρόσωπο και πέντε αντικείμενα.

Όταν οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν αν οι δύο εικόνες είναι ίδιες ή διαφορετικές, τα άτομα υψηλότερης κοινωνικής τάξης αργούσαν να εντοπίσουν τη διαφορά, αν αυτή αφορούσε το πρόσωπο, σε σχέση με τα άτομα χαμηλότερης κοινωνικής τάξης. Αν η διαφορά αφορούσε αντικείμενο, όλοι οι συμμετέχοντες απαντούσαν σε παρόμοιους χρόνους.

Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα των πειραμάτων, στον δρόμο, στο εργαστήριο και διαδικτυακά, έδειξαν ότι τα άτομα χαμηλότερων κοινωνικών τάξεων προσέχουν περισσότερο τα άτομα στο περιβάλλον τους, σε σχέση με τους πλουσιότερους ανθρώπους.

“Το έργο μας προσθέτει στη γνώση γύρω από την επίδραση της κοινωνικής τάξης στη φυσιολογική λειτουργία. Η κοινωνική τάξη επηρεάζει εκτενώς την επεξεργασία των πληροφοριών με έναν αυθόρμητο τρόπο”, είπε η Dietze.

“Όσα περισσότερα γνωρίζουμε για την επίδραση των κοινωνικών τάξεων, τόσο καλύτερα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα διαδεδομένα κοινωνικά προβλήματα. Αυτή η μελέτη είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ”, πρόσθεσε.


pathfinder
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)