Με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα ξεκίνησε, χθες, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη του πρώην επικεφαλής της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», Δημήτρη Φουρλεμάδη, και τριών ακόμα κατηγορουμένων για την υπόθεση των 5,6 εκατομμυρίων ευρώ που δεν... βρήκαν ποτέ τον δρόμο για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Ζιμπάμπουε και στο Μαλάουι.
Ο πρώην στενός συνεργάτης του μακαριστού Χριστόδουλου και διευθύνων τότε σύμβουλος της «αμαρτωλής» ΜΚΟ κατηγορείται για απιστία και υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.
Συγκατηγορούμενοί του στην υπόθεση είναι η διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ (για απλή συνέργεια στα δύο αδικήματα) και δύο οικονομικοί επιθεωρητές της Εκκλησίας, οι οποίοι κατηγορούνται για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης, καθώς φέρονται να βεβαίωσαν ότι στα ταμεία της ΜΚΟ υπήρχε η επιχορήγηση που είχε δοθεί από το ΥΠΕΞ, όμως τα χρήματα είχαν ήδη δαπανηθεί.
Σύμφωνα με την κατηγορία, ο Δημήτρης Φουρλεμάδης φέρεται να ιδιοποιήθηκε παράνομα 5,6 εκατομμύρια ευρώ αλλά και άλλες μικρότερες επιχορηγήσεις που είχαν δοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών για φιλανθρωπικές αποστολές. Κατηγορείται επίσης για ποσό 250.000 ευρώ που δόθηκε ως αποζημίωση σε μεταφορική εταιρεία με την οποία είχε κλειστεί συμφωνία μεταφοράς πουλερικών, η οποία επίσης... έχασε τον δρόμο της για την αλληλεγγύη.
Καταθέτοντας, χθες, στο δικαστήριο ο Κωνσταντίνος Δήμτσας, γ.δ. της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», που σήμερα έχει μετονομαστεί σε «Αποστολή», χαρακτήρισε τον Δημήτρη Φουρλεμάδη «μαέστρο και ουσιώδη διαχειριστή της “Αλληλεγγύης”», ενώ για τον ρόλο των άλλων δύο μελών της Επιτροπής είπε ότι ήταν τυπικός. «Οταν ανέλαβα τη διοίκηση, βρήκα ένα χάος», υποστήριξε.
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στον έλεγχο που ζητήθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος, τον Μάιο του 2008, στην «Αλληλεγγύη»: «Ο έλεγχος επιφύλασσε μία δυσάρεστη έκπληξη. Τα ταμεία της, ενώ θα έπρεπε να είχαν μέσα 5,6 εκατομμύρια ευρώ, είχαν μόλις 330.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 180.000 ήταν δεσμευμένα για την κάλυψη επιταγών και άμεσα ταμειακά διαθέσιμα περί τις 5.000 ευρώ. Ζητήσαμε από τον κ. Φουρλεμάδη να μας παραδώσει τα οικονομικά στοιχεία και δεσμεύθηκε ότι θα το κάνει την επόμενη ημέρα. Ομως, δεν το έκανε και δεν έδωσε καμία εξήγηση».
Τα δανεικά
Ακόμα, ο Κων. Δήμτσας ανέφερε ότι, το 2006, όταν έγινε αντιληπτό στο ΥΠΕΞ ότι δεν έφτασε ποτέ η αποστολή στον προορισμό της, ζήτησε πίσω τα χρήματα από την «Αλληλεγγύη».Αλλά επειδή τα 5,6 εκατ. δεν υπήρχαν, «ο κ. Φουρλεμάδης συγκάλεσε το δ.σ. και πρότεινε τη σύναψη δανειακής σύμβασης, προκειμένου να επιστραφούν τα 5,6 εκατ. ευρώ στο υπουργείο».
Πράγματι, ελήφθη το δάνειο από τον εφοπλιστή Νικ. Φράγκο και τα χρήματα επιστράφηκαν. Αλλά όταν η ΜΚΟ έλαβε από το ΥΠΕΞ νέα επιχορήγηση, για αποστολή πουλερικών, αυτή τη φορά στο Ιράκ, η προκαταβολή των 5,6 εκατομμυρίων που εισπράχθηκε αυθημερόν δόθηκε στον εφοπλιστή για την εξόφληση του δανείου.
Για αυτή τη δεύτερη αποστολή στο Ιράκ αγοράστηκαν και κοτόπουλα, αξίας 300.000 ευρώ. Ομως δεν εστάλησαν έγκαιρα, με αποτέλεσμα να αλλοιωθούν και να κατασχεθούν.
«Οταν αναλάβαμε τη διοίκηση, βρήκαμε ακόμη 19 προγράμματα για τα οποία είχαν ληφθεί προκαταβολές, αλλά δεν εκτελέστηκαν ποτέ», είπε ο μάρτυρας, υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε την εντύπωση ότι «η ΜΚΟ το κορόιδευε. Ημασταν σε δεινή θέση».
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 2 Μαρτίου.
http://www.efsyn.gr/arthro/se-poia-tsepi-hathike-i-anthropistiki-voitheia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)