Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Τραγική κατάσταση στην αγορά εργασίας: Πού γίνεται το μεγάλο μακελειό


Η μεγάλη κρίση που έφερε ο κορωνοϊός στο οικονομικό και εργασιακό περιβάλλον, αναδεικνύει όλες τις αδυναμίες ενός συστήματος χτισμένου, σε αντεργατικούς νόμους, υποστηρίζουν μιλώντας στο Τvxs.gr, o Θέμης Γρηγοριάδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ο Θάνος Βασιλόπουλος, πρόεδρος της ΠΑΣΝΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στον Τουρισμό και τη Ναυτιλία) τα τηλέφωνα των οποίων έχουν σπάσει, από τις συνεχείς καταγγελίες τρομαγμένων ανθρώπων της εργασίας, όπως τους χαρακτηρίζουν.

«Στον τουρισμό, το εμπόριο και τις υπηρεσίες γίνεται σφαγή. Εκεί θα γίνει το μεγάλο μακελειό» αναφέρουν και υπογραμμίζουν ότι διεκδικούν ανάκληση των απολύσεων που έχουν γίνει στο εμπόριο και στον Τουρισμό, καθώς αυτό δεν προβλέπεται στην εγκύκλιο. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τις αρχές Μαρτίου οι απολύσεις έχουν ξεπεράσει τις 40.000.

«Τα μέτρα όχι απλά δεν επαρκούν, αλλά η οδηγία έχει τεράστια κενά καθώς δεν υπολογίζει μεγάλες ομάδες εργαζομένων, όπως οι εργολαβικοί υπάλληλοι και τα μπλοκάκια. Τα μέτρα για να απαντήσουν στην πραγματικότητα, θα πρέπει να υπάρξει ανάκληση των απολύσεων των προηγούμενων δύο εβδομάδων» λέει ο Θ. Γρηγοριάδης, ενώ ο Θ. Βασιλόπουλος εκπέμπει sos για τους χιλιάδες απολυμένους στον τουρισμό: «Ο νόμος δεν λέει ότι έχει αναδρομική ισχύ. Τι θα γίνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Εγώ σας λέω, ότι θα γίνουν κι άλλες απολύσεις. Ποιος θα ελέγχει τους εργοδότες μέσα σε αυτή την κατάσταση; Η Επιθεώρηση Εργασίας είναι ανύπαρκτη».

Στον Τουρισμό, έχει κατέβει ο διακόπτης

Σε σχέση με τους καταγεγραμμένους απολυμένους που έχουμε μόνο τις τελευταίες εβδομάδες, ο αριθμός ξεπερνάει τους 30.000 ενώ σύμφωνα με τον Θ. Γρηγοριάδη, στα τέλη του Μάρτη είναι πολύ πιθανόν να μιλάμε για 40.000 απολυμένους, με τους περισσότερους από αυτούς να καταγράφονται στον χώρο του τουρισμού, στον οποίο όπως λένε και οι δύο συνδικαλιστές «έχει κατέβει ο διακόπτης». Και οι δύο συνομιλητές μου μιλούν για απροσδιόριστο αριθμό απολύσεων όμως, καθώς με το χάος που επικρατεί είναι αχαρτογράφητες ακόμα οι συνθήκες.

«Στην Κρήτη, τη Σαντορίνη τα Δωδεκάνησα την Κέρκυρα, η τουριστική περίοδος αρχίζει τώρα. Μην συγκρίνει η κυβέρνηση με τον προηγούμενο μήνα αλλά με τον περσινό Μάη. Σκεφτείτε όλους τους ανθρώπους που ζουν από τον τουρισμό. Εργαζόμενοι στην εστίαση, σε γραφεία, σε ξενοδοχεία... Βγαίνουν κάθε μέρα στην ανεργία. Είμαστε σε κατάσταση τρέλας» λέει ο Θ. Βασιλόπουλος.

«Στα τουριστικά γραφεία, που η πτώση ήταν κάθετη, άρχισαν να μιλούν για εκ περιτροπής εργασία. Υποχρεώνουν δηλαδή τους υπαλλήλους, να κάνουν νέες συμβάσεις με ελαστικούς όρους εργασίας, όπως το να εργάζονται πχ έξι μέρες τον μήνα. Ακόμα και σήμερα σε τουριστικό γραφείο προσπαθούσαν να επιβάλλουν τους νέους αυτούς όρους» εξηγεί ο Θ. Βασιλόπουλος ο οποίος γίνεται πιο αναλυτικός λέγοντας πως:

«Στα νησιά, οι εργαζόμενοι στα τουριστικά γραφεία βγήκαν στην ανεργία στην πλειοψηφία τους. Μιλάμε για γραφεία με εβδομήντα άτομα που έμειναν με είκοσι. Στην Κρήτη, οι εξακόσιοι υπάλληλοι έγιναν εβδομήντα. Αυτοί δεν είναι εποχιακοί όπως οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία. Είναι εργαζόμενοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου για λίγους μήνες. Αυτοί κατέβασαν ρολά. Δεν θα επαναπροσληφθεί κανένας από αυτούς. Και αυτοί που υπάρχουν, θα δούμε για πόσο ακόμα, μπαίνουν σε εκ περιτροπής εργασία. Τους εξυπηρετεί και ο νόμος που επιτρέπει την συνθήκη αυτή χωρίς συναίνεση»

«Θα καταλάβουν όλοι πόσο δίκιο είχαν τα συνδικάτα»

Οι συνομιλητές μου υπογραμμίζουν πως η τραγική αυτή συνθήκη, φανερώνει πόσο δίκιο είχαν τα συνδικάτα που απαιτούσαν καλή και δωρεάν δημόσια υγεία και καθολική ασφάλιση. «Βλέπουμε πως ακόμα και το επίδομα που θα πάρουν όσοι το δικαιούνται δεν επαρκεί. Το θέμα είναι όμως, ότι ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων δεν δικαιούται ούτε αυτό» λένε.

«Πάλι καλά που υπήρχε ένα απόθεμα και έδωσαν πέντε φράγκα, αλλά δεν αλλάζει κάτι τα λεφτά είναι ψίχουλα και δεν είναι για όλους» λέει ο Θ. Βασιλόπουλος, ο οποίος ως μέλος επίσης της ΓΕΣΕΕ υποστηρίζει, ότι «...είναι απούσα, κοιμάται τον ύπνο του δικαίου» και πως όλο το βάρος σηκώνουν συνδικάτα και ομοσπονδίες.

Ο Θέμης Γρηγοριάδης, υπογραμμίζει ότι μέσα σε αυτή την πρωτοφανή κρίση, οι εργοδότες αξιοποιούν όλα τα όπλα που τους δίνει η νομοθεσία, για ελαστικές μορφές εργασίας, αλλά και μεθόδους έκνομες. «Όταν φωνάζαμε, δεν μας άκουγαν, τώρα βλέπουμε πως οι εργοδότες αξιοποιούν την εκ περιτροπής εργασία, τις άδειες άνευ αποδοχών. Λέμε στους εργαζόμενους να μην το δέχονται γιατί είναι παράνομο.»

Ο Θ. Γρηγοριάδης όμως, επιμένει πως το μεγάλο κενό στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, είναι οι εργαζόμενοι, που δεν καλύπτονται ούτε από το ελάχιστο επίδομα. «Οι υπάλληλοι παράλληλων κατηγοριών τι θα γίνουν; Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στο εμπόριο, το προσωπικό που δανείζονται οι επιχειρήσεις όπως λογιστές, εργαζόμενοι στην καθαριότητα, εργαζόμενοι στην προώθηση προϊόντων, όσοι χρησιμοποιούν μπλοκάκι, είναι όλοι στον αέρα! Όταν λέγαμε ότι πρέπει να καταψηφιστούν οι νόμοι που επιτρέπουν εργαζόμενους δεκαπέντε ταχυτήτων, δεν εισακουστήκαμε.»

Ο Θ. Γρηγοριάδης, γίνεται πιο συγκεκριμένος με το παράδειγμα των καθαριστριών στα σχολεία: «Οι σχολικές καθαρίστριες, είναι ένας ταλαιπωρημένος κλάδος που παλεύει χρόνια. Εκεί υπάρχουν εργαζόμενες δύο ταχυτήτων. Κάποιες είναι μόνιμες άρα και δικαιώματα (άδειες καλοκαιριού, ασθενείας, τοκετού κλπ), άλλες έχουν συμβάσεις έργου, χωρίς τα δικαιώματα αυτά. Οι μόνιμες, τα καλοκαίρια που έκλειναν τα σχολεία, πήγαιναν σε δημοτικά κτίρια. Τώρα στην εγκύκλιο που λάβαμε προχθές, διαβάζουμε ότι στέλνουν και τις μη μόνιμες σε κτίρια του δήμου. Με ποιους όρους όμως; Χωρίς άδειες, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα, να πληρώνονται πως; Με τι ωράριο, ποια αμοιβή; Να καθαρίζουν για πέντε ευρώ;» Καταλαβαίνουμε ότι είναι έκτακτη η κατάσταση, αλλά πρέπει να κάνουν κάτι. Θα γονατίσουν οι εργαζόμενοι»

Κανένα μέτρο για τους συναδέλφους στα Super Markets

«Οι συνάδελφοι στα σουπερμάρκετ περνάνε μεγάλη πίεση. Μιλάμε για υπερεντατικοποίηση της εργασίας με τη διεύρυνση του ωραρίου. Εμείς λέμε ότι δεν είναι λύση η διεύρυνση. Μπαίνουν σε κίνδυνο και οι συνάδελφοι και οι πελάτες. Ο κόσμος για να προστατευτεί, πρέπει να παραμείνουν τα παλιά ωράρια. Γιατί ο κόσμος συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένους διαδρόμους. Στα 500 τμ μπαίνουν πενήντα πελάτες. Αυτοί συγκεντρώνονται σε πέντε διαδρόμους. Στον διάδρομο των αντισηπτικών συνωστίζονται πενήντα άτομα.» λέει ο Θέμης Γρηγοριάδης.

«Να απασχολήσει την κυβέρνηση και το αν θα μπορούν να πληρώσουν οι άνθρωποι το σουπερμάρκετ σε λίγο και οποιοδήποτε προϊόν . Γιατί ακούμε τον κο Γεωργιάδη να κομπάζει για το νέο mall. Ας φροντίσουν τους εργαζόμενους, για να έχουν νόημα όλα αυτά» προσθέτει ο Θάνος Βασιλόπουλος. Ο Θ. Γρηγοριάδης, προσθέτει στο τέλος τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ομοσπονδία του και το Εργατικό Κέντρο για εθελοντική αιμοδοσία. «Είναι σημαντικό και δεν έχουμε καταλάβει ακόμα πως πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλοι» λέει στο tvxs.gr

https://tvxs.gr/news/ellada/tragiki-katastasi-stin-agora-ergasias-poy-ginetai-megalo-makeleio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.