Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Μια πανδημία και η χαμένη ατομική ευθύνη που την κατάπιε ο νόμος και η επιβολή


«Η κυβέρνηση μαθαίνει στους ανθρώπους να υποτάσσονται στον νόμο και να πιστεύουν ότι ο νόμος είναι απαραίτητος στην κοινωνία. Για να καταργηθεί η κυβέρνηση, θα πρέπει να πειστούν οι άνθρωποι ότι είναι άχρηστη και βλαβερή. Ανάμεσα στον άνθρωπο και στο κοινωνικό περιβάλλον ασκείται μια αμοιβαία επίδραση. Οι άνθρωποι διαμορφώνουν την κοινωνία όπως είναι και η κοινωνία διαμορφώνει τους ανθρώπους όπως είναι. Το αποτέλεσμα, είναι ένας φαύλος κύκλος: για να μεταμορφωθεί η κοινωνία χρειάζεται να μεταμορφωθούν οι άνθρωποι και για να μεταμορφωθούν οι άνθρωποι χρειάζεται να μεταμορφωθεί η κοινωνία». Ερρίκο Μαλατέστα

Εκπαιδεύτηκες μια ζωή να κοιτάς τον εαυτό σου, χωρίς ίχνος συλλογικής αίσθησης και αλληλεγγύης. Ταΐστηκες με εξουσιαστικά απόβλητα, έμαθες να κοιτάς μόνο τον εαυτό σου και να συμπεριφέρεσαι λες και ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από σένα.

Έμαθες να εκμεταλλεύεσαι και να καταπιέζεις, ώστε να βγεις μπροστά. Χλευάζεις όσους είναι αντίθετοι σ’ όλα αυτά, τους θεωρείς αδύναμους και φαντασμένους. Επίσης, περιμένεις πάντα από κάποιους άλλους να σε εξυπηρετήσουν, να βρουν μια λύση. Κινήθηκες, λοιπόν, μέσα στην κανονικότητα που σ’ έμαθαν να ζεις και τώρα σου ζητούν, με δραματικό τρόπο, να γίνεις αυτό που σ’ έμαθαν να χλευάζεις, αλλά επειδή ξέρουν ότι είσαι αδύναμος να το κάνεις, θα θεσπίσουν νόμους. Νόμους αναγκαίους για την επιβίωσή σου. Οι κοινωνίες σαν προϊόντα του κράτους, λοιπόν, μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με επιβολή. Είναι έτοιμες και από καιρό φτιαγμένες, ώστε να επιζητούν την επιβολή, να υποτάσσονται, να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις, να διατηρούνται και να αναπαράγονται εντός της καθεστηκυίας τάξης. Γι’ αυτά δημιουργήθηκαν, αυτά έμαθαν, αυτά θα ζητήσουν.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, η κυβέρνηση Τζόνσον, στην Βρετανία, φέρνει νομοσχέδιο για ψήφιση, το οποίο θα δίνει αυξημένες κατασταλτικές δυνατότητες στην αστυνομία ώστε να μπορεί να συλλαμβάνει και να θέτει σε περιορισμό άτομα φορείς του ιού κορώνα, καθώς και για όσους υπάρχει υποψία(!) ότι νοσούν. Επίσης, θα μπορεί να επιβάλει την λειτουργία των σχολείων εάν διαπιστωθεί ότι αυτά έχουν κλείσει χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Ακόμη, θα επιβληθούν μειώσεις υπηρεσιών στα γηροκομεία της χώρας ώστε να αντιμετωπισθούν οι ελλείψεις προσωπικού στο εθνικό σύστημα υγείας, κάτι που σαφώς είναι επικίνδυνο και θανατηφόρο. Ο παραπάνω διαχωρισμός στην φροντίδα της λεγόμενης τρίτης ηλικίας, στον τομέα της υγείας, είναι ανήθικος και δείχνει ακόμη μία φορά το πραγματικό πρόσωπο του κράτους. Το νομοσχέδιο που έρχεται, αναμένεται να έχει ισχύ για δύο χρόνια στην Βρετανία! Επίσης η μη λήψη ιδιαίτερων μέτρων, μέχρι αυτή την στιγμή, από πλευράς βρετανικού κράτους για την δημιουργία «ανοσίας αγέλης», φανερώνει για ακόμα μια φορά ότι το πρώτο μέλημα είναι η συνέχιση της οικονομικής ροής πάση θυσία και όχι η υγεία, στην προκειμένη περίπτωση, του βρετανικού πληθυσμού.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές, πως σε σχέση με την υπόθεση της πανδημίας, τα κράτη εννοείται πως δεν έχουν μέλημα την υγεία όλων των ανθρώπων. Τα μέτρα περιορισμού στο σπίτι, της καραντίνας, του lock out κ.λπ., έχουν σκοπό στον περιορισμό των προσβεβλημένων σε μια όσο το δυνατόν διαχειρίσιμη κατάσταση για το κράτος, ώστε να απομακρύνονται ανεξέλεγκτες και χαώδεις καταστάσεις οι οποίες είναι δυνατόν να εκτραπούν σε εξεγέρσεις. Η τάξη, λοιπόν, καθώς και το ένα βήμα μετά, είναι τα σημαντικά για το κράτος και όχι η υγεία. Γι’ αυτό, λοιπόν, όσοι ζητούν και στηρίζουν τον απόλυτο κρατικό έλεγχο, θα πρέπει να τον ανεχθούν αργότερα και σε άλλα ζητήματα που αφορούν τη ζωή τους, με την πρόφαση κάποιου «κοινωνικού συμφέροντος».

Έτσι, λοιπόν, η επιδημία θα φέρει και την αντιμετώπισή της, που με την σειρά της θα φέρει μέτρα, κάποια μέτρα θα διαρκέσουν αρκετά και θα εξελιχθούν, τα μέτρα θα φέρουν υπερηφάνεια προς την κυβέρνηση και στο οργανωμένο κράτος που αντιμετώπισε την κρίση και που «χωρίς αυτό θα είχαμε πεθάνει όλοι», μετά, όμως, απ’ όλη αυτή την κρίση θα έρθουν και τα οικονομικά προβλήματα τα οποία προέκυψαν εξ αιτίας της και τότε όλοι εμείς, οι επιβιώσαντες της πανδημίας, θα θυσιαστούμε άλλη μια φορά για την ανάκαμψη!

Οπότε ναι, ας περιορίσουμε τις ήδη περιορισμένες ανάγκες μας, ας βοηθήσουμε συνανθρώπους μας, που μπορεί να έχουν ανάγκη, και κλεισμένοι στο σπίτι καθώς θα είμαστε, ας διαβάσουμε Μαλατέστα και Κροπότκιν, ώστε να καταλάβουμε τους τρόπους με τους οποίους γίνεται η συστηματοποίηση του κρατικού ελέγχου πάνω στην κοινωνία. Ας παρατηρήσουμε έπειτα το «κράτος σωτήρα» να κομπάζει και στο τέλος ας ψάξουμε την χαμένη ατομική ευθύνη που την κατάπιε ο νόμος και η επιβολή.

Voilà, που λένε και οι Γάλλοι!

Ελευθερόκοκκος

https://anarchypress.wordpress.com/2020/03/17/%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%cf%87%ce%b1%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%cf%85%ce%b8%cf%8d/


1 σχόλιο:

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.