Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Όχι και τόσο αξιόπιστα τα "γρήγορα" τεστ κορονοϊού λένε Ισπανοί γιατροί


Μια σοβαρή καταγγελία κάνουν οι εκπρόσωποι των μικροβιολογικών εργαστηρίων στην Ισπανία για τα γρήγορα τεστ για τη διάγνωση του κορονοϊού που αγοράστηκαν από την Κίνα. Όπως υποστηρίζουν, είναι αποτελεσματικά μόνο σε ποσοστό 30%, ενώ θα όφειλαν να είναι κατά 80%, καθιστώντας πολύ δύσκολο να διαπιστωθεί η πραγματική εξάπλωση της ασθένειας στη χώρα.

Σύμφωνα με την καταγγελία των μικροβιολόγων, που έγινε σε καθεστώς ανωνυμίας, τα τεστ αυτά, που αγοράστηκαν σε μεγάλες ποσότητες από το ισπανικό σύστημα υγείας και μοιράστηκαν στα νοσοκομεία, «δεν εντοπίζουν τα περιστατικά στον βαθμό που αναμενόταν» και φυσικά πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες εξετάσεις πριν διαπιστωθεί αν κάποιος που έχει συμπτώματα έχει νοσήσει.

Οι πηγές της εφημερίδας El Pais τονίζουν ότι πρόκειται για τεστ από την εταιρεία Bioeasy με έδρα την Σεντζέν, και πως δεν έχει νόημα η πραγματοποίησή τους, λόγω του χαμηλού ποσοστού «ευαισθησίας» στην ασθένεια.
«Τεστ αντισωμάτων» στη Βρετανία

Στο μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τεστ αντισωμάτων κορονοϊού-εξπρές, τύπου τεστ εγκυμοσύνης, σύντομα θα φτάσουν ακόμη και στα σπίτια.

Όπως εξηγούν, με ένα τρύπημα του δαχτύλου σε 15 λεπτά θα μπορεί κάποιος να γνωρίζει αν διαθέτει αντισώματα στον κορονοϊό. Το τεστ, σημειώνεται, δεν μπορεί να ανιχνεύσει ενεργή λοίμωξη, αλλά μπορεί να αποκαλύψει αν κάποιος είχε τον ιό, με ή χωρίς συμπτώματα, και τώρα πλέον έχει αποκτήσει αντισώματα.

Εκατομμύρια τέτοια τεστ-εξπρές θα είναι σύντομα διαθέσιμα στη Βρετανία και οι πρώτοι που θα τα δοκιμάσουν είναι οι γιατροί και νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας, ώστε να δουν αν μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους, αφού θα ξέρουν ότι, έχοντας αντισώματα, θα έχουν πιθανώς και ανοσία απέναντι σε μια νέα λοίμωξη από τον κορονοϊό.

Πάντως, υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα για το κατά πόσο ο οργανισμός αποκτά ανοσία έναντι του νέου ιού και σε τι βάθος χρόνου.

Προτεραιότητα για τα τεστ θα έχουν και όσοι βρίσκονται σε αυτο-απομόνωση στο σπίτι τους, όπου και θα τους σταλεί το τεστ ή θα το προμηθευθούν οι ίδιοι, όταν αυτό είναι έτοιμο για διάθεση, κάτι που αναμένεται να συμβεί σύντομα, ίσως και σε μερικές μέρες. Τα τεστ θα υπάρχουν στα φαρμακεία και στο διαδίκτυο, ενώ αν έχουν κόστος (κάτι που δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί), αυτό αναμένεται να είναι χαμηλό.

Τα τεστ αυτά βρίσκονται υπό αξιολόγηση από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχουν ήδη αγοραστεί 3,5 εκατομμύρια από τη βρετανική κυβέρνηση και σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, «θα αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού» όσον αφορά την αντιμετώπιση του Covid-19.

Όπως ανακοινώθηκε, το τεστ αντισωμάτων θα γίνεται παράλληλα με το συμβατικό μοριακό τεστ τύπου PCR (αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης), που γίνεται και στην Ελλάδα από τα πανεπιστημιακά εργαστήρια και το Ινστιτούτο Παστέρ. Το τεστ PCR ανιχνεύει την ενεργή λοίμωξη στο παρόν και δεν μπορεί να αποκαλύψει μια παρελθούσα λοίμωξη.

Η βρετανική κυβέρνηση θέλει, συνδυάζοντας τα δύο ειδών τεστ, να αποκτήσει μια όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την εξάπλωση του ιού στη χώρα.

Πολλές χώρες σχεδιάζουν ανάπτυξη και κυκλοφορία γρήγορων τεστ αντισωμάτων στον πληθυσμό τους, αλλά η Βρετανία φαίνεται ότι θα είναι η πρώτη που θα το κάνει, σε αυτή τουλάχιστον την έκταση.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.