Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν ορισμένα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, –τα λίγα είναι η αλήθεια – που στηλιτεύουν την πρωτοβουλία του Κ. Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να δημιουργηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού. Επικρίνεται, λοιπόν, ο πρωθυπουργός με κύριο επιχείρημα, ότι καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό, ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την προαιρετικότητα του εμβολιασμού.
Ο Κ. Μητσοτάκης έστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας την «επείγουσα ανάγκη να υιοθετηθεί από την Ε.Ε. μια κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να δομηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού έτσι ώστε να γίνει αποδεκτό σε όλα τα κράτη-56 μέλη».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας είναι, αναγκαστικά, θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας».
Σε άλλο σημείο της επιστολής εκφράζει την ελπίδα, ώστε το ζήτημα να προωθηθεί διεθνώς, γεγονός που θα «συνέβαλλε στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε παγκόσμια κλίμακα, κάτι που αποτελεί το θεμέλιο και για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα προ πανδημίας».
Ο Μητσοτάκης, επιπροσθέτως, στην επιστολή του μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «αυτό (το πιστοποιητικό εμβολιασμού) θα προσφέρει επίσης ένα κίνητρο για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες ενθαρρύνονται να προχωρήσουν σε εμβολιασμό».
Πριν προχωρήσουμε στον οποιονδήποτε σχολιασμό της επιστολής και των όσων αναφέρει μέσα από αυτή ο Κ. Μητσοτάκης, ας θυμηθούμε τι δήλωνε ενάμιση μήνα πριν σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο θέμα του εμβολίου και της υποχρεωτικότητας ή μη αυτού.
«Δεν θα ξεφύγουμε από την πανδημία εάν δεν υπάρξει ικανός εμβολιασμός» τόνιζε τότε μιλώντας στον status fm ο πρωθυπουργός. «Θα ξεκινήσουμε μία μεγάλη εμβολιαστική εκστρατεία. Πρώτος εγώ και η οικογένεια μου θα κάνουμε το εμβόλιο. Προτρέπω να κάνουν το ίδιο και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί» έλεγε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης.
«Πέραν των κρατικών επιλογών που θα γίνουν, είναι βέβαιο ότι στα ταξίδια θα κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση (υποχρεωτικός εμβολιασμός). Μπορεί κάποιοι να θέλουν να ταξιδέψουν και να μην μπορούν. Δεν θα κυνηγάω με το εμβόλιο στο δρόμο ανθρώπους που δεν θέλουν, αλλά αναλαμβάνουν ευθύνη και μπορεί η ελεύθερη αγορά να επιβάλλει κανόνες σε αυτούς» διαβεβαίωνε σε κάθε τόνο.
Έχοντας μια πιο διευρυμένη ματιά οδηγούμαστε στο συμπέρασμα, ότι ο πρωθυπουργός μάς το είχε πει. Ήμασταν ενήμεροι για τις προθέσεις του και ας είμαστε ειλικρινείς το υποπτευόμασταν κιόλας, για να μην πούμε πως ήμασταν βέβαιοι.
Όμως, ας βάλουμε σε σειρά κάποια πράγματα. Κατ’ αρχάς με τη γνωστοποίηση της διάθεσης του εμβολίου άρχισε μέσω δημοσιευμάτων, να προωθείται η άποψη της «αναγκαιότητας» να δημιουργηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού. Είδαμε αεροπορικές εταιρίες να το εξαγγέλλουν, επιστήμονες να συμφωνούν καθώς και να διαρρέουν την δέσμη μέτρων, που θα επιβληθούν, από διάφορες χώρες για τη δημιουργία ενός συστήματος ανταμοιβής για αυτούς που θα εμβολιαστούν και τιμωρίας αυτών που δεν θα το κάνουν.
Ως προς τα ταξίδια, ήδη αρκετές αεροπορικές έχουν ξεκινήσει να προετοιμάζουν το έδαφος απευθυνόμενοι στο καταναλωτικό κοινό, εξηγώντας πως για οποιοδήποτε διεθνές ταξίδι το εμβόλιο θα είναι προαπαιτούμενο.
Η αυστραλιανή Qantas έχει ανακοινώσει μέσω του CEO της ότι ταξίδια Αυστραλών έξω από τη χώρα και τη Νέα Ζηλανδία θα απαιτούν το εμβόλιο, όπως και η ανάποδη διαδρομή. Προς την καταπολέμηση του φόβου, όπως αναφέρει στο σχετικό της δελτίο η British Airways ετοιμάζει μια εφαρμογή-διαβατήριο, όπου θα αναγράφεται αν ο ταξιδιώτης έχει κάνει το εμβόλιο, αλλά και το πρωτόκολλο, που ισχύει στη χώρα του για όσους ταξιδεύουν από και προς αυτήν.
Κάτι αντίστοιχο ετοιμάζεται σε Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη για τα ταξίδια μεταξύ των δύο χωρών, ενώ και η Korean Air της Νοτίου Κορέας δημιουργεί το σύστημα, που θα της εξασφαλίζει ένα check in covid–free επιβίβασης.
Ο αρμόδιος για τη διανομή των 357 εκατομμυρίων εμβολίων στη Μεγάλη Βρετανία, ο Ναντίμ Ζαχάβι, υποστήριξε σε δηλώσεις του πως παμπ, μπαρ, εστιατόρια, χώροι συναυλιών, αθλητικά events και θέατρα-σινεμά θα έχουν υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους θεατές τους.
Είναι εμφανές πως αρκετά κράτη ετοιμάζουν τους υπηκόους τους για την επόμενη μέρα. Αν και μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζεται ένα ενιαίο δόγμα ελέγχου και πιστοποίησης εμβολιασθέντων, σαν αυτό που προτρέπει ο Μητσοτάκης, να θεσπίσει αρχικώς η Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρ’ όλα αυτά μπορούμε να καταλάβουμε τις προθέσεις τους μιας και αυτό, που σήμερα παρουσιάζεται αποσπασματικό κι επί μέρους, δεν θα αργήσει να πάρει τον χαρακτήρα ενός καθολικού και ενιαίου δόγματος.
Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, οφείλουμε πριν συνεχίσουμε να κάνουμε μια σημαντική διαπίστωση. Όπως και στον καθολικό εμβολιασμό υπάρχει διακομματική συναίνεση έτσι ακριβώς και στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, δεν έχει υπάρξει καμμία κομματική διαφωνία, άρα υπάρχει ευρεία κοινοβουλευτική συμφωνία. Το κράτος δια στόματος Μητσοτάκη είπε ότι ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός. Ανέφερε πουθενά, όμως, πως δεν θα είναι εξαναγκαστικός;
Είναι προφανές, πως εφ’ όσον δεν θα μπορούσε να λύσει όλα αυτά τα ζητήματα η «αγορά», θα χρειαστεί να γίνουν νομοθετικές παρεμβάσεις. Όμως, ακόμη κι έτσι να γίνει, δεν θα είναι το μεγαλύτερο ζήτημα αυτό. Ο κοινωνικός αυτοματισμός που θα υπάρχει, είναι η πιο δύσκολη εξίσωση. Οι αντιθέσεις δεν θα αναπτυχτούν ανάμεσα στην εξουσία και τους εξουσιαζόμενους, αλλά μέσα στο ίδιο το κοινωνικό μπλοκ. Μ’ ότι αυτό συνεπάγεται….
Απάτσι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)