Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

ΗΠΑ: Αποζημίωση "μαμούθ" από φαρμακοβιομηχανίες για την θανατηφόρα επιδημία οπιοειδών

 

Ομάδα 15 Αμερικανών εισαγγελέων αποκάλυψε χθες έναν διακανονισμό- "μαμούθ", ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στον οποίο προχώρησαν μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες αναφορικά με την θανατηφόρα επιδημία οπιοειδών στις Ηνωμένες Πολιτείες.Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, οι κολοσσοί McKesson Corp, Cardinal Health Inc και AmerisourceBergen Corp αναμένεται να πληρώσουν συνολικά 21 δισ. Δολάρια, ενώ η Johnson & Johnson (J&J) 5 δισ. δολάρια.

«Δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα στον κόσμο για να αντιμετωπίσουμε ειλικρινά τον πόνο και τα δεινά», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας του Κοννέκτικατ, Γουίλιαμ Τονγκ, προσθέτοντας ότι τα ποσά θα διοχετευτούν «όπου χρειάζεται βοήθεια». Σύμφωνα με τον Guardian, τα χρήματα αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για θεραπείες εξαρτημένων, οικογενειακή υποστήριξη των εθισμένων, κοινωνικά και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί περισσότερες από 3.000 αγωγές που σχετίζονται με την κρίση, που έχει προκαλέσει το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από υπερβολή δόση από το 1999, κυρίως από τοπικές κυβερνήσεις. Οι πολιτείες έχουν 30 ημέρες για να αξιολογήσουν τη συμφωνία που έχει προκαλέσει διαφωνίες μεταξύ των επικεφαλής των πολιτειών.

Οι φαρμακοβιομηχανίες κατηγορήθηκαν για χαλαρούς ελέγχους που επέτρεψαν την εκτροπή μαζικών ποσοτήτων εθιστικών παυσίπονων σε παράνομους «προορισμούς», ενώ στην J&J καταλογίζεται ότι υποτιμούσε τον κίνδυνο εθισμού στο μάρκετινγκ οπιοειδών. Οι εταιρίες αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς.

Αλλά συμφώνησαν για τον διακανονισμό -το δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα μετά από μια συμφωνία ύψους 246 δισ. δολαρίων το 1998- ο οποίος προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κέντρου για συγκεντρωτικά δεδομένα σχετικά με τις αποστολές ναρκωτικών με στόχο την πρόληψη των καταχρήσεων.

Ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας της Ουάσιγκτον, Μπομπ Φέργκιουσον, εξέφρασε τις αντιρρήσεις τους γιατί «ο διακανονισμός δεν είναι αρκετά καλός για την Ουάσιγκτον».

Περίπου 2,1 δισ. δολάρια θα αφαιρεθούν από το συνολικό ποσό, καθώς προορίζονται για τις αμοιβές δικηγόρων και νομικά έξοδα.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.