Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Ένας ντόπιος Αφρικανός που κινδυνεύει να χαθεί απ’ τον τουρισμό


Ο πιο μικρός Αφρικανός μετανάστης στην Ευρώπη βρίσκεται στην περιοχή της Πύλου. Είναι ένα είδος Χαμαιλέοντα που η μοναδική αποικία του, επί ευρωπαϊκού εδάφους, εντοπίζεται μόνο στην περιοχή της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας Μεσσηνίας. Εικάζεται ότι βρέθηκε εκεί από αρχαίους μυκηναίους έμπορους και ταξιδευτές που είχαν επαφές με την Αίγυπτο και το έφεραν απ’ την Αφρική ως εξωτικό είδος ή ότι επιβιβάστηκε στα κρυφά σε κάποιο μυκηναϊκό πλοίο. Το μέγεθός του μπορεί να φτάσει τα 47,5 cm, αλλάζει χρώμα ανάλογα με το είδος βλάστησης που βρίσκεται και τρέφεται με έντομα που τα πιάνει με την μακριά κολλώδη γλώσσα του. Τα αυγά του τα εναποθέτει το Φθινόπωρο σε θύλακες μέσα στην άμμο και εκκολάπτονται μετά από 11 μήνες. Το είδος θεωρείται υπό εξαφάνιση καθώς το ’09 είχαν καταγραφεί μόλις 300 Χαμαιλέοντες.

Σημαντικότερη απειλή για τον Χαμαιλέοντα είναι ο άνθρωπος και η έντονη τουριστικοποίηση της περιοχής όπου ζει. Η όχληση που προκαλεί ο άνθρωπος και οι οικονομικές του δραστηριότητες προκαλούν έντονο στρες στο Χαμαιλέοντα που βλέπει το περιβάλλον που ζει να αλλάζει ραγδαία. Τα αυτοκίνητα καταστρέφουν τις φωλιές τους, τα σκουπίδια μαζεύουν τρωκτικά, αλεπούδες και σκυλιά που κυνηγούν τους Χαμαιλέοντες, ενώ υπάρχουν και πολλοί που τους αρπάζουν για να τους πουλήσουν, προκαλώντας έτσι τον βέβαιο θάνατό τους από έντονο στρες και την αλλαγή περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με ντοκιμαντέρ του Άνταμ Σμεντς, η αποικία του Χαμαιλέοντα είχε επεκταθεί στην περιοχή που σήμερα είναι τα γκολφ του Costa Navarino. Με την κατασκευή του ξενοδοχείου και των γηπέδων γκολφ η ανάπτυξη της αποικίας του σταμάτησε βίαια, χωρίς να γνωρίζουμε πόσοι χαμαιλέοντες θανατώθηκαν από τις μπουλντόζες και τα μηχανήματα κατασκευής του ξενοδοχείου. Ένα μικροσκοπικό πλάσμα το οποίο βρίσκεται εκεί από την αρχαιότητα προσπαθεί να επιβιώσει κόντρα στις καταστροφικές οικονομικές δραστηριότητες του ανθρώπου. Αν και Αφρικάνος, ο Χαμαιλέοντας της Πύλου είναι ο μοναδικός ιθαγενής της περιοχής, που κινδυνεύει από τους "βάρβαρους ξένους", δηλαδή εμάς!

E.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.