Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Στις φλόγες πλοίο με 466 επιβαίνοντες ανοιχτά της Κέρκυρας - Σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης - Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες (update)


Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες από το φλεγόμενο Norman Atlantic (σύμφωνα με δύο site)

Συνεχίζεται η μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης του επιβατηγού oχηματαγωγού πλοίου Norman Atlantic στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά στις τέσσερις τα ξημερώματα, 45 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Το πλοίο κατευθυνόταν από την Ηγουμενίτσα στην Ανκόνα.

Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις:

12.17 Μέχρι στιγμής 150 άτομα έχουν μεταφερθεί ήδη σε σωσίβια λέμβο, προκειμένου να μετεπιβιβαστούν σε παραπλέον πλοίο. Ωστόσο, λόγω των καιρικών συνθηκών μόλις 35 εξ αυτών κατάφεραν να επιβιβαστούν στο πλοίο Spirit of Piraeus και oι υπόλοιποι άνθρωποι παραμένουν στη θάλασσα.

12.00 «Παρακολουθούμε την κατάσταση με το πορθμείο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία, είμαστε σε επαφή με τον πρωθυπουργό Σαμαρά και ήδη το Πολεμικό μας Ναυτικό έχει εμπλακεί κατά το μέγιστο δυνατό» επισήμανε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σχολιάζοντας την επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη διάσωση εκατοντάδων ανθρώπων που επιβαίνουν στο φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό


11.50 Ρυμουλκό πλοίο αναμένεται να προσεγγίσει το #NormanAtlantic για να το ρυμουλκήσει στο κοντινότερο λιμάνι

Νωρίτερα:

Δέκα παραπλέοντα σκάφη έχουν σχηματίσει κύκλο γύρω από το φλεγόμενο Norman Atlantic, ώστε να το "προστατεύσουν" από τον καιρό. Την ίδια στιγμή, σωστική λέμβο προσπαθεί να κατεβάσει το Europa Cruiser.

Ο πλοίαρχος του σκάφους είναι Ιταλός και από τα μέλη του πληρώματος 22 είναι Ιταλοί και οι 34 Έλληνες. Σύμφωνα με το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το Νorman Αtlantic επικρατούν νότιοι άνεμοι μέχρι 10 μποφόρ με βροχόπτωση.

Στην περιοχή έχει φτάσει ένα ιταλικό περιπολικό σκάφος και ένα αεροπλάνο. Επίσης, αποστέλλονται από ελληνικής πλευράς έξι ελικόπτερα και ένα αεροπλάνο C-130, ενώ στην περιοχή καταπλέει και η φρεγάτα Ναυαρίνος. Τα παραπλέοντα πλοία επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα τεχνητό φράγμα για να περιορίσουν την θαλασσοταραχή και να διευκολύνουν την επιχείρηση εκκένωσης.

«Οι κ. Σαμάρας και Ρέντσι είναι σε ανοιχτή γραμμή, γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια, θα διατεθούν ό,τι μέσα χρειάζεται για να διασωθούν οι άνθρωποι» επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

«Στην περιοχή πνέουν άνεμοι οι οποίοι αγγίζουν τα 10 μποφόρ. Υπάρχει ισχυρή βροχόπτωση και χαλάζι, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολες οι οποιεσδήποτε επιχειρήσεις από αέρος. Έχουν σπεύσει στην περιοχή και ήδη συνδράμουν αρκετά εμπορικά πλοία», ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης.
normanatlant.jpg

Οι πρώτες ώρες
Πυρκαγιά ξέσπασε τις πρώτες πρωϊνές ώρες σε πλοίο ανοιχτά της Κέρκυρας, με το οποίο ταξιδεύουν 411 επιβάτες, ενώ έχει 55 άτομα πλήρωμα.
Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία στο γκαράζ του Norman Atlantic και γρήγορα εξαπλώθηκε, ενώ το πλοίο βρισκόταν ανοιχτά της Κέρκυρας, 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών και γίνεται επιχείρηση εκκένωσης, με την επιβίβαση σε σωσίβιες λέμβους, όμως επιβάτης κατήγγειλε στον ΣΚΑΪ ότι το πλήρωμα, που είναι ιταλικής καταγωγής, δεν γνωρίζει αγγλικά, και υπάρχει κακός συντονισμός της επιχείρησης εκκένωσης.
Ο ίδιος ανέφερε ότι ο κόσμος άνοιξε μόνος του κιβώτια και πήρε σωσίβια, ενώ το πλήρωμα δεν γνώριζε πώς να κατεβάσει τις σωσίβιες λέμβους. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι πρώτες σωσίβιες λέμβοι κατέβηκαν στη θάλασσα με κάποιους από τους επιβάτες, αλλά αρκετοί παραμένουν ακόμη στο πλοίο. «Βλέπουμε παντού φωτιές. Οι φλόγες έρχονται από το γκαράζ, τις καμπίνες», είπε ο ίδιος.

norman_0.jpg

Οι επιβάτες έχουν συγκεντρωθεί στη γέφυρα του πλοίου και προτεραιότητα στη διαδικασία εκκένωσης έχει δοθεί σε γυναίκες και παιδιά.
Οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούν δυσκολεύουν την επιχείρηση εκκένωσης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ κάποιοι επιβάτες έπεσαν στη θάλασσα με τα σωσίβια. Ιταλικό καΐκι που έσπευσε προς βοήθεια περισυνέλεξε τους πρώτους επιβάτες.
Ηδη στο σημείο σπεύδουν πλοία σύμφωνα με το λιμενικό και δίπλα στο Norman Atlantic βρίσκεται το πλοίο «Spirit of Piraeus». Παράλληλα, δόθηκε εντολή να σπεύσουν τρία ελικόπτερα Super Puma και ένα αεροσκάφος C-130 προκειμένου να δουν τι συμβαίνει και να συντονίσουν την επιχείρηση από αέρος και να παράσχουν βοήθεια.
Σύμφωνα με στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ήδη από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εγκατάλειψής του, καθώς η φωτιά είναι μεγάλη.
Το Norman Atlantic, με σημαία Ιταλίας ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ από ιταλικό όμιλο, είχε ξεκινήσει από την Πάτρα στις 5:30 το απόγευμα του Σαββάτου με προορισμό το λιμάνι της Ανκόνας μέσω Ηγουμενίτσας και επιβαίνουν 411 επιβάτες, 222 οχήματα και 55 άτομα πλήρωμα.
Το πλοίο που βλέπετε είναι το φλεγόμενο Norman Atlantic ανοιχτά της Κέρκυρας, με 478 επιβαίνοντες και 268 Έλληνες ανάμεσά τους.
Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στην ιταλική ιστοσελίδα RAI News που διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για το συγκεκριμένο πλοίο και γι' αυτό την αναδημοσιεύουμε με κάθε επιφύλαξη.
590_987e16777a254fa0965e6cad79f9126c.jpg
 Μία άλλη φωτογραφία δημοσιεύεται απο το paramythia-online.gr  που αναφέρει ότι τραβήχτηκε από κοντινό πλοίο
norman_atlantic_28_12_14.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.