Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Τσουχτερό κρύο και χιόνια ακόμη και στην Αττική


Σφοδρή επιδείνωση, με ισχυρούς ανέμους, πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις, ακόμα και στην Αττική, παρουσίασε ο καιρός. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως την Πέμπτη.

Χιονοπτώσεις πυκνές κατά τόπους ακόμα και σε πεδινές περιοχές, κυρίως της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία μέχρι και την Πέμπτη, με θυελλώδεις βοριάδες που θα αγγίξουν τα 9 μποφόρ τοπικά στο Αιγαίο και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια. Η Θερμοκρασια στη Αττική θα κυμανθεί από 06 έως 08 βαθμούς κελσίου και στα βόρεια προάστια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Από νωρίς το πρωί η χιονόπτωση έχει αρχίσει και στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους -1 βαθμούς Κελσίου.

Από το πρωί χιονίζει και σε όλο τον νομό της Φθιώτιδας, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται τα πρώτα προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Στο εθνικό δίκτυο Λαμίας- Αθηνών τα προβλήματα εντοπίζονται σε περίπου είκοσι κρίσιμα χιλιόμετρα, από το 110-ο χλμ στο ύψος του Κάστρου έως το 130-ο στα διόδια της Τραγάνας. Εντονα καιρικά φαινόμενα, με ισχυρή χιονόπτωση, επικρατούν στην περιοχή του Μαρτίνου, ενώ παράλληλα, περισσότερα από 15 εκχιονιστικά ρίχνουν συνεχώς αλάτι και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας για να κρατήσουν ανοιχτή την εθνική οδό. Προς το παρόν, η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο στο αμέσως επόμενο διάστημα η επέκταση των καιρικών φαινομένων να επιβάλλει τη λήψη μέτρων, όπως για παράδειγμα χρήση αλυσίδων.

Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και στα όρια της Φθιώτιδας με τη Μαγνησία, στο ύψος των Αγίων Θεοδώρων, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερες δυσκολίες. Στο δρόμο Λαμίας- Δομοκού από το 12-ο χιλιόμετρο έως το 30-ο χλμ η κυκλοφορία γίνεται δύσκολα και σε κάποιες περιόδους η Τροχαία επιβάλλει τη χρήση αλυσίδων.

Στον δρόμο Λαμίας- Άμφισσας, από το ύψος του 7-ου χλμ έως και το 27-ο χιλιόμετρο στην περιοχή της Γραβιάς, παρά το γεγονός ότι τα εκχιονιστικά ρίχνουν αλάτι από το πρωί, ο δρόμος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, καθώς το χιόνι έχει παγώσει στο οδόστρωμα. Στον δρόμο Λαμίας- Καρπενησίου, ιδιαίτερα από το 50-ο χλμ έως τη σήραγγα του Καρπενησίου, υπάρχουν προβλήματα τα οποία όμως, προς το παρόν, αντιμετωπίζονται. Η χιονόπτωση συνεχίζεται και στα ορεινά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας όπου το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 20 εκατοστά, χωρίς όμως να εντοπίζονται ιδιαίτερα προβλήματα.

Προβλήματα έχουν σημειωθεί, από τις έντονες χιονοπτώσεις που ξεκίνησαν από το βράδυ της Δευτέρας, στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αχαΐας. Ειδικότερα κλειστός παραμένει ο δρόμος από την κοινότητα Περιστέρα της Αιγιάλειας, προς το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, ενώ αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Πούντας- Καλαβρύτων, καθώς και στον δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο.

Με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται σε σημεία των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας (πλην του νομού Θεσσαλονίκης) η κυκλοφορία των οχημάτων εξαιτίας της χιονόπτωσης και του παγετού.

Στο νομό Χαλκιδικής απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών από τον κόμβο Τρίγλιας έως τον κόμβο Σωζόπολης, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Ιερισσού από 65ο χλμ έως 90ο χλμ. και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου.

Επίσης, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στις επαρχιακές οδούς Παλαιοχωρίου – Μεγάλης Παναγίας (θέση Χονδρό Δένδρο), Νεοχωρίου – Βαρβάρας, Αρναίας – Στανού, Πολύγυρου – Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά), Πολύγυρου – Πλανών, Πολύγυρου – Γερακινής, Πολύγυρου – Καλυβών (μέσω Παντελιδά) και εντός δημοτικού διαμερίσματος Πολυγύρου.

Στο νομό Ημαθίας, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Βέροιας – Σελίου από 19,5ο χλμ έως 26ο χλμ (χιονοδρομικό κέντρο Σελίου), την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς) από 89ο χλμ μέχρι όρια με Ν. Κοζάνης 98,3ο χλμ., τη δημοτική οδό Νάουσας – Τρία Πέντε πηγάδια από 10ο χλμ. έως 17ο χλμ. (χιονοδρομικό κέντρο) και την επαρχιακή οδό Νάουσας – Σελίου από 15ο χλμ. έως 20ο χλμ. (Δ.Δ. Σελίου).

Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας επικρατεί παγετός σε σημεία του οδικού δικτύου και στο νομό Καστοριάς αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο. Επίσης, στο νομό Καστοριάς αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται από το 18ο χλμ. μέχρι το 28ο χλμ. της επαρχιακής οδού Καστοριάς – ΦΛώρινας μέσω Βιτσίου, από το 25ο χλμ. έως το 55ο χλμ. της εθνικής οδού Καστοριάς – Ιωαννίνων μέσω Νεστορίου, από το 25ο χλμ. έως το 31ο χλμ. της επαρχιακής οδόυ Καστοριάς- Φλώρινας μέσω Αμυνταίου και από το 10ο χλμ. έως το 25ο χλμ. της οδού Καστοριάς – Φλώρινας μέσω Κορομηλιάς.

Στους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, ενώ στο νομό Φλώρινας, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο εκτός από το 28ο χλμ. της εθνικής οδού Φλώρινας – Κοζάνης και της περιοχής του Αμυνταίου, όπου διεξάγεται κανονικά η κυκλοφορία.

Στο νομό Πέλλας, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Άρνισσας – Χιονοδρομικού Κέντρου Βορράς, από 11ο χλμ έως Χιονοδρομικό Κέντρο. Στο νομό Κιλκίς, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Καστανερής – Μεγ. Λιβαδιών Δήμου Παιανίας Κιλκίς.

Χιονίζει στα χιονοδρομικά κέντρα της κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Σε λειτουργία για χιονοδρομία βρίσκονται τα χιονοδρομικά κέντρα του Καϊμακτσαλάν, του Πισοδερίου και της Βασιλίτσας, καθώς και το baby στο Χ.Κ.Φαλακρού. Σε λειτουργία για βόλτα οι εναέριοι στα χιονοδρομικά κέντρα του Περτουλίου και του Ελατοχωρίου.

Στο χιονοδρομικό κέντρο των 3-5 Πηγαδιών γίνεται παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων τεχνητού χιονιού λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, ενώ γίνονται και διεργασίες διάστρωσης στις πίστες χιονοδρομιών.
Με αλυσίδες γίνεται η πρόσβαση στα χιονοδρομικά κέντρα του Καϊμακτσαλάν και της Βασιλίτσας.

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους συμβουλεύει τους πολίτες η Ελληνική Αστυνομία λόγω της επιδείνωσης του καιρού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, αυτό το διάστημα οι κίνδυνοι για ατυχήματα λόγω των παγωμένων δρόμων είναι αυξημένοι. Σε κάθε περίπτωση οι πεζοί και οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις οδηγίες των τροχονόμων και να διατηρούν τη ψυχραιμία τους. Η ψυχραιμία είναι ο καλύτερος σύμμαχος σε τέτοιες περιπτώσεις» επισημαίνει η ΕΛΑΣ στην ανακοίνωσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.