Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Τα μυρμήγκια γνωρίζουν τα μυστικά της αυτοθεραπείας


Τα μυρμήγκια μπορούν να αυτοθεραπεύονται και να αλλάζουν τη διατροφή τους, όταν αισθάνονται πως κάτι δεν πάει καλά με την υγεία τους, διαπίστωσαν πρόσφατα, ερευνητές.
Ειδικότερα, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όταν η ζωή των μυρμηγκιών απειλείται, τότε τα ίδια τίθενται σε θέση αυτοθεραπείας, καταναλώνοντας ουσίες που μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φιλανδία, ανακάλυψαν πως όταν μέρος από αποικία μυρμηγκιών μολύνθηκε από τον μύκητα Beauveria bassiana, τότε εκείνα προτίμησαν να φάνε μικρές δόσεις του υπεροξειδίου του υδρογόνου, το οποίο και μείωσε τους θανάτους των μυρμηγκιών κατά 15 τοις εκατό.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, τα άρρωστα μυρμήγκια φαίνεται να γνώριζαν ότι το δηλητήριο θα τους βοηθούσε να ανακάμψουν, ενώ ανάλογα την μόλυνση που είχαν υποστεί, επέλεγαν να τρώνε τις αντίστοιχες ποσότητες και σε συγκεκριμένη συχνότητα. Αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές δείχνει ότι τα μυρμήγκια ήταν προσεκτικά ακόμη και με την επιλογή των δόσεών τους.

Τα μυρμήγκια γνωρίζουν τα μυστικά της αυτοθεραπείας
Μία εκ των ερευνητών, η Jessica Abbott από το Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία, είπε στο περιοδικό New Scientist: "Νομίζω ότι αυτό είναι καλό στοιχείο της αυτοθεραπείας. Τα μυρμήγκια έδειξαν ότι σκόπιμα καταπίνουν το υπεροξείδιο του υδρογόνου, όταν είχαν μολυνθεί. Και κάτι τέτοιο αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης του μυρμηγκιού και μειώνει την ικανότητα του παρασίτου".
Ο David Baracchi από το Πανεπιστήμιο της Βασίλισσας στο Λονδίνου σημειώνει: "Τα κοινωνικά έντομα που βρίσκονται σε μεγάλες αποικίες -όπως τα μυρμήγκια και οι μέλισσες- είναι ευάλωτα σε ασθένειες, και ένα μικρό ποσοστό αύξησης των επιζώντων ενάντια στη μόλυνση θα μπορούσε να κάνει τεράστια διαφορά σε μια αποικία".
"Είναι φυσικό ότι έχουν εξελιχθεί καταπληκτικά οι μηχανισμοί για την εξουδετέρωση των μικροοργανισμών και η αυτοθεραπεία είναι ένας από αυτούς", προσθέτει.

Πηγή:
http://www.pathfinder.gr/stories/4452575/ta-myrmhgkia-gnwrizoyn-ta-mystika-ths-aytotherapeias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.