Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Ποια τζιν είναι… θανατηφόρα;


Τα τζιν αρέσουν και πάνε σε όλους. Ακόμα και όταν έχουν παλιωμένη όψη. Ειδικά τα τεχνητά φθαρμένα τζιν, από το 1990 που πρωτοεμφανίστηκαν, δεν σταμάτησαν να βρίσκονται στη μόδα. Για να δείχνουν όμως μεταχειρισμένα, χρειάζεται να υποστούν ειδική επεξεργασία με αμμοβολή. Με αυτή την τεχνική το ύφασμα φθείρεται και ασπρίζει τόσο όσο μας αρέσει. Ωστόσο αυτή η επεξεργασία κρύβει ένα σοβαρό κοινωνικό θέμα, το οποίο λίγοι γνωρίζουν.

  Η μόδα που σκοτώνει!

Σύμφωνα με το BBC, το NRD και το Eccouterre, οι εργαζόμενοι που κάνουν αυτή τη δουλειά (σε εργοστάσια του Μπαγκλαντές, του Πακιστάν, της Αιγύπτου, της Τουρκίας και της Κίνας, όπου οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες κατασκευάζουν τα προϊόντα τους), όπως έχει διαπιστωθεί από μελέτες, συχνά νοσούν από μια ανίατη ασθένεια των πνευμόνων, την πυριτίαση – ένα είδος φυματίωσης.

Η συγκεκριμένη αρρώστια προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή, βήχα και αδυναμία και οφείλεται στη σκόνη (διοξείδιο του πυριτίου) που αναπνέουν οι εργάτες, όταν ρίχνουν με πίεση άμμο στα τζιν για να τα ξασπρίσουν, χωρίς εξοπλισμό ασφαλείας. Μόνο στην Τουρκία – κατά το BBC – το 2011 είχαν καταγραφεί 46 θάνατοι εργαζομένων στη βιομηχανία των τζιν, ενώ υπήρχαν 1.200 καταγεγραμμένες υποθέσεις ασθενών (με τον πραγματικό αριθμό να θεωρείται πολύ υψηλότερος).

Χειρότερος ακόμα είναι ο χειρωνακτικός τρόπος παλαίωσης ενός τζιν, τον οποίον κάνουν χαμηλά αμειβόμενοι εργάτες στην Κίνα κάτω από άθλιες συνθήκες, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους – κάτι για το οποίο δεν θα πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι. Επομένως ας το ξανασκεφθούμε την επόμενη φορά που θα διαλέξουμε ένα τεχνητά φθαρμένο ρούχο.

bimag.gr

Eπιλογη φωτο
ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.