Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Πως πραγματοποιείται η «ελεύθερη βούληση»;


Νευροεπιστήμονες ισχυρίζονται πως έχουν προσδιορίσει την ακριβή στιγμή που ο εγκέφαλος αποφασίζει να εκτελέσει μια ενέργεια. Η στιγμή αυτή δεν είναι αυτή που εμείς νομίζουμε ότι έχουμε λάβει την απόφαση.

Στην πραγματικότητα την απόφαση λαμβάνουν τμήματα του εγκεφάλου που φιλοξενούν το ασυνείδητο. Το ασυνείδητο έχει ήδη πάρει την απόφαση και στη συνέχεια το «ανακοινώνει» στο συνειδητό, που βρίσκεται σε άλλο σημείο του εγκεφάλου. Δηλαδή μαθαίνουμε αργότερα τι έχει αποφασίσει για εμάς ο εγκέφαλός μας.
Αυτό ήταν ήδη γνωστό από την Ψυχανάλυση.

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε στο Φεστιβάλ της Βρετανικής Ενωσης Νευροεπιστημόνων ο ερευνητής Gabriel Kreiman του Harvard Medical School,
ζητήθηκε από επιληπτικούς ασθενείς που τους είχαν τοποθετήσει ηλεκτρόδια στον εγκέφαλό τους, να πατήσουν το κουμπί από το ποντίκι του ηλεκτρονικού υπολογιστή με το δεξί δείκτη του χεριού τους και να τους πουν ακριβώς τη στιγμή που έλαβαν την απόφαση να εκτελέσουν την εντολή τους:

«Αυτό που είδαμε με το πείραμα αυτό, είναι ότι υπάρχει βαθμιαία και προοδευτική αύξηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας όταν το άτομο πραγματικά λαμβάνει μία απόφαση. Αυτό συμβαίνει όμως πριν εμφανιστεί η δράση του συνειδητού. Ο εγκέφαλος λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις πριν το συνειδητοποιήσει το ίδιο το άτομο. Έτσι, με την εξέλιξη της νευροχειρουργικής μπορούμε να μάθουμε την απόφαση κάποιου, μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου πριν αυτός τη λάβει. Αναζητούμε ένα πολύ απλό φαινόμενο. Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για το τι θα βάλεις στο τραπέζι σου αύριο το μεσημέρι, ή ποιόν θα παντρευτείς», εξηγεί ο Kreiman

www.sciencedaily.com

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.