Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Αν ο Τσίπρας ήθελε κι αν ήταν έξυπνος



Φίλε Πιτσιρίκο, τα βασικά σημεία της ανοιχτής επιστολής που έστειλες στον κλήρο με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο αν και δεν πιστεύω πως είναι θέμα των κληρικών ο διαχωρισμός της Εκκλησίας από το Κράτος. Είναι ζήτημα της Πολιτείας.
Παντού στην Ευρώπη, άλλωστε, δεν ήταν η Εκκλησία που πήρε την πρωτοβουλία του συναινετικού ή μη διαζυγίου αλλά το Κράτος.


Το παπαδαριό που πούλαγε συγχωροχάρτια στους πιστούς και κατασκεύαζε αιώνες τώρα πλήθος από «ιερά» κειμήλια για να μαζεύει χάλκινα και χρυσά νομίσματα δεν απογαλακτίζεται εύκολα από την κρατική αγελάδα-τροφό.

Στην Ελλάδα, βέβαια, η σχέση εκκλησίας-κράτους ήταν πάντοτε ιδιαίτερη.

Από την εποχή του Μέγα Κωνσταντίνου που έκανε τον χριστιανισμό θρησκεία του κράτους μέχρι τον πατριάρχη Γεννάδιο που χρίστηκε από τον Μωάμεθ τον Β΄ τον Πορθητή ως εκπρόσωπος των χριστιανών -και όχι μόνο των Ελλήνων- της Οθωμανικής αυτοκρατορίας απέναντι στην Υψηλή Πύλη.

Κάποιοι, βέβαια, δίπλα στους πολιτικούς βάζουν κι άλλους κοινωνικοθρησκευτικούς λόγους για να προσδιορίσουν ως ιδιαίτερη την σχέση Ορθόδοξης εκκλησίας και νεοελληνικού κράτους.

Για οικονομία του χρόνου, ας τους αποδεχτούμε όλους κι ας προχωρήσουμε στο δια ταύτα.

Ποτέ μέχρι τώρα δεν υπήρχαν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να προχωρήσουν οι Έλληνες πολιτικοί στον διαχωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος.

Σήμερα όμως φαίνεται πως είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή για αυτό.

Αν φυσικά οι πολιτικοί μας το θέλουν και είναι αρκετά έξυπνοι και πονηροί για να το επιτύχουν.

Γιατί αυτό;

Γιατί το μόνο που χρειάζεται, προκειμένου να γίνει επιτέλους πραγματικότητα ο σημαντικός αυτός εκσυγχρονισμός της ελληνικής κοινωνίας, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η πιστή εφαρμογή του πνεύματος των μνημονίων που το 85% του λαού –με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών– έχει αποδεχθεί ως αναγκαία προκειμένου η χώρα να παραμείνει στο ευρώ.

Θα έπρεπε δηλαδή ο Τσίπρας να βρει την Μέρκελ και της πει τα εξής:

«Μανούλα μου δεν βγαίνω. Πρέπει να πληρώνω κάθε μήνα την μισθοδοσία 9500 παπάδων και 7.500 γιατρών. Θα με ρωτήσεις βέβαια γιατί πληρώνω τόσους παπάδες αφού ούτε ανάγκη τους έχω, ούτε περισσευούμενα υπάρχουν. Και με το δίκιο σου. Για αυτό κι εγώ –που στο πολύ βάθος είμαι αριστερός και μεταρρυθμιστής– θα σε παρακαλούσα να μου κάνεις μια χάρη. Βάλε μέσα στα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση και για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη την απόλυση των 9.500 παπάδων και δώσε μου την δυνατότητα να προσλάβω και 1.000 επιπλέον γιατρούς για βουλώσω και τα στόματα των ιθαγενών

Μετά να γυρίσει πίσω στην Ελλάδα και να καλέσει τον Ιερώνυμο στο Μαξίμου και του πει:

«Πατερούλη μου θα πρέπει να σταματήσω την μισθοδοσία όλων των κληρικών. Δεν το θέλω, αλλά με αναγκάζει αυτή η καριόλα η Γερμανίδα που με τα μνημόνια της μας έχει βάλει το μαχαίρι στο λαιμό. Και σκέφτομαι πως, αν φύγει η πατρίδα μας από το ευρώ, μες τα παγκάρια των εκκλησιών θα μπαίνουν μονάχα πληθωριστικές και υποτιμημένες δραχμούλες».

Να καλέσει μετά και τον Κούλη για να τον ενημερώσει για τις καινούργιες απαιτήσεις της τρόικα και του ξεκαθαρίσει πως, αν δεν τύχει της υποστήριξης του, θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές κι έτσι θα πρέπει μετά αυτός ως ο νέος πρωθυπουργός της χώρας να απολύσει τους παπάδες.

Μύλος!

Αφού ο Έλληνας λατρεύει με τρόπο ορθόδοξο τον ένα και μοναδικό τριαδικό Θεό, είτε θα ξεσηκωθεί ενάντια στους ξένους που χτυπούν ανοιχτά την Εκκλησία του, είτε θα φάει ξανά τον πατσά ψιλοκομμένο και θα ανέβει ένα ακόμη σκαλοπάτι στον δύσκολο δρόμο της αυτογνωσίας.

Και να παραδεχτεί – επιτέλους – πως «πιστεύει εις ένα ευρώ, κλπ, κλπ».

Ας ήταν λιγάκι έξυπνος, βρε Πιτσιρίκο, ο «πραγματικός γιος του Αντρέα» και να έκανε λιγάκι «παιγνίδι» για να ευχαριστιόμασταν κι εμείς λιγάκι το θέαμα.

Γιατί όσο περνάει ο καιρός, τόσο πολύ στημένος μοιάζει να είναι ο «αγώνας» που ούτε να κράξεις δεν σου πάει η καρδιά.

Φιλιά από την Εσπερία

Ηλίας

Υ.Γ. Να μια καλή ιδέα για την Λαγκάρντ ή τον Σόιμπλε. Κάθε φορά που τους ρωτάνε για το αν αισθάνονται υπεύθυνοι για την κοινωνική κρίση που βιώνει η Ελλάδα, να απαντούν στους δημοσιογράφους ως εξής: «Τι να κάνουμε; Τους λέμε: Πληρώνετε 9.500 παπάδες. Γιατί; Απολύστε τους και πάρτε στην θέση τους 5.000 γιατρούς. Υπάρχουν χιλιάδες φτωχοί που υποφέρουνε. Και δεν μας απαντούν τίποτα. Κάνουν συνεχώς τον Αλέκο!». Κι έτσι θα αποδειχθεί, για μια ακόμα φορά, πως το βαρέλι αυτό δεν έχει – ούτε πρόκειται ποτέ να αποχτήσει – πάτο.

(Αγαπητέ Ηλία, ο χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας είναι υπόθεση της Πολιτείας στις κανονικές χώρες. Η Ελλάδα δεν είναι μια από αυτές. Γι’ αυτό δεν έχει γίνει ακόμα διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας στην Ελλάδα, ενώ στην Γαλλία έγινε το 1905. Χωρίς τη συναίνεση της Εκκλησίας, δεν θα γίνει χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας στην Ελλάδα. Πιστεύεις εσύ πως ο Ιερώνυμος δεν είναι σε συμφωνία με τον Μητσοτάκη; Η ιδέα σου είναι πολύ ωραία αλλά αφενός ο Τσίπρας είναι στημένος -ήταν από την αρχή στημένος· και τώρα είναι και τελειωμένος- και αφετέρου η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδιαφέρεται μόνο για το ευρώ και τις αγορές. Εδώ δεν τους πειράζει ο φασίστας της Ουγγαρίας.


Είναι εντυπωσιακό πως η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση -ΕΟΚ τότε- με το Σύνταγμά της να ξεκινάει με την φράση «Εις το όνομα της αγίας και ομοουσίου και αδιαιρέτου Τριάδας», με τους βουλευτές να δίνουν θρησκευτικό όρκο και με τους παπάδες να μπουκάρουν στη Βουλή και να τους ραντίζουν με την αγιαστούρα. Τότε έπρεπε να πουν «πού πάτε, ορέ χριστιανόπουλα;». Αλλά δεν το είπαν. Άλλωστε, ξέρουν πως η παθητικότητα και η μοιρολατρία των Ελλήνων ευνοείται από την Εκκλησία της Ελλάδας. Κι αυτό τους βολεύει.

 Όπως τους βόλευαν και τα βοθροκάναλα. Ο ΣΚΑΪ ήταν -και είναι- η ναυαρχίδα της Μέρκελ και των μνημονιακών δυνάμεων στην Ελλάδα. Οπότε, δεν την πείραζε που τα κανάλια δεν είχαν άδεια και που οι καναλάρχες δεν πληρώνουν φόρους. Το αντίθετο μάλιστα. Δεν σου κάνει εντύπωση πως τα Μνημόνια αφορούσαν όλους τους Έλληνες, εκτός από τους ολιγάρχες και τους καναλάρχες; Αλλά τα χάπατα χαμπάρι δεν πήραν. Τσακώνονταν για τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ οι ολιγάρχες έκαναν πάρτι. Ηλία, ήξερα από το 2010 πως το μεσοδιάστημα μέχρι την πλήρη κατάρρευση της χώρας -που είναι βέβαιη- θα είναι μεγάλο, αλλά διαπιστώνω τώρα πως είναι και πάρα πολύ εξοντωτικό. Να είσαι καλά.)
pitsirikos 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.