Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ.


Η ψυχολογική παρέμβαση έχει θέση σε κάθε μορφή ψυχικής διαταραχής που καθιστά αδύνατη τη φυσιολογική λειτουργία του ατόμου, έχοντας σαν απαραίτητη προϋπόθεση τη θέληση του ιδίου και την αποδοχή της ψυχολογικής βοήθειας.



Δυστυχώς, στην Ελλάδα, η ψυχιατρική έχει αναμφίβολα αρνητική χροιά λόγο έλλειψης απαραίτητης παιδείας και πληροφόρησης του κοινού, το οποίο εκλαμβάνει επίσκεψη στον ψυχίατρο ως εκδήλωση ή/και αναγνώριση μείζων ψυχωσικής διαταραχής, που με την σειρά της θεωρείται και είναι η αιτία του κοινωνικού αποκλεισμού προκαλώντας έντονο φόβο, ταυτόσημο ίσως μόνο με την καρκινοφοβία.

Θα ήθελα να σημειώσω ότι η εικόνα των ψυχικών διαταραχών, ακόμη και μείζων ψυχωτικών διαταραχών, έχει αλλάξει ριζικά με τη χρήση νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων και έχει αλλάξει η αντιμετώπιση αυτής της κατηγορίας των ασθενών που εκφράζεται στις προσπάθειες αποφυγής της ασυλοποίησης των ψυχικά πασχόντων.


Ποιές είναι λοιπόν οι ενδείξεις για την ψυχοθεραπεία;


Κατ'αρχήν η υποστηρικτική ψυχοθεραπεία ενδείκνυται για όλες τις μορφές των ψυχωτικών διαταραχών, συμπεριλαμβανόμενης και την σχιζοφρένεια και σ'εκείνες τις περιπτώσεις όπου είναι αδύνατη η χρήση της ψυχοδυναμικής ψυχοθεραπείας (ηλικία άνω των 45 ετών, καταστάσεις που δεν μπορουν να αλλάξουν π.χ.θάνατος αγαπημένου προσώπου, δυσμενές οικονομικές συνθήκες, παρουσία βαριάς η χρόνιας ασθένιας, χαμηλό επίπεδο μόρφωσης κ.ο.κ.)

Η ψυχοθεραπεία έχει καλύτερη αποτελεσματικότητα σε :

Καταθλιπτικές διαταραχές

Αγχώδεις διαταραχές

Σωματόμορφες διαταραχές

Διαταραχές στην πρόσληψη τροφής

ΆΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Σχιζοφρένια και Άλλες Ψυχωτικές Διαταραχές

Διαταραχές της διάθεσης

Διασχιστικές διαταραχές

Διαταραχές της προσωπικότητας

Σεξουαλικές διαταραχές

psychologia.gr
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.