Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Ξεφυλλίζοντας


του Παναγιώτη Κόρπα από την Ρήξη φ. 135

Εκτός από τους παραδοσιακούς χορούς με τους οποίους ασχολούνται μαζικά τα νέα παιδιά, πρέπει να παρατηρήσω πως υπάρχει μια μεγάλη κίνηση σε βιβλιοπωλεία του κέντρου, της περιφέρειας και της επαρχίας όπου γίνονται βιβλιοπαρουσιάσεις ή παρουσιάσεις νέων περιοδικών, υπάρχουν επίσης πολλά περιοδικά λογοτεχνικά, περισσότερα ψηφιακά και άπειρες πολιτιστικές εκδηλώσεις από ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες ή μουσικά σχήματα.


Σε αυτό το χάος πραγμάτων που ανακάλυψα, ίσως καθυστερημένα, θέλω να σας δώσω πληροφορίες, πιο πολύ οδηγίες, να περιπλανηθείτε κι εσείς μήπως καταλάβουμε αν υπάρχει κάτι νέο, μια νέα ίσως άνοιξη που συχνά ξεκινάει από τον πολιτισμό.

Στο books+ art & coffee1, παρακολουθήσαμε την παρουσίαση του περιοδικού Το κύμα2, με ένα εξαιρετικό πάνελ, από τον Γιώργο Δάγλα, τον Άκανθο, τον Κώστα Φέρρη, τον Ηλία Λογοθέτη και τον Ηλία Μέλλιο. Στο 2ο τεύχος, υπάρχει συνέντευξη του Κώστα Φέρρη, καθώς επίσης και μικρά διηγήματα του φίλου μας Σταμάτη Γκαβέττα. Ο Ηλίας Λογοθέτης ζωντάνεψε κείμενα του περιοδικού με έναν ξεχωριστό τρόπο. Οι εκδόσεις τους ετοίμασαν την «Ανθολογία Μικρού Διηγήματος για τη Νύχτα», που παρουσιάστηκαν στο Polis Art Café3, η επιμέλεια είναι της Αγγελίνας Ρωμανού και συμμετείχαν 28 συγγραφείς.

• Κυκλοφορεί το εξαιρετικό περιοδικό Μανδραγόρας4, τεύχος 56, με αφιέρωμα στον Νίκο Φωκά, ποιητή, δοκιμιογράφο, μεταφραστή και δάσκαλο. Φέτος, ο ποιητής, αγαπημένος πολλών που μυήθηκαν στα μυστικά της ποίησης, Νίκος Φωκάς, συμπληρώνει τα 90 του χρόνια. Ο «Μ» γιορτάζει μαζί του προστρέχοντας στο έργο του. «Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας/ Κάθε επανάσταση επανάληψη», γράφει ο Νίκος Φωκάς, αφήνοντάς μας ανοιχτή την ελπίδα μήπως στο μέλλον η επανάληψη γεννήσει την πραγματική ανατροπή της παρακμής στην εποχή μας.


Ο Νάνος Βαλαωρίτης, στη συνεργασία του στο αφιέρωμα, γράφει: «Ο Νίκος Φωκάς, τον οποίο γνωρίζω από πολλά χρόνια, γράφει μια ποίηση μοντερνιστική, κομψή, με συνήθως συγκεκριμένο θέμα το οποίο αναπτύσσει στο ποίημα δραματικά ή λυρικά. (…) Η αυστηρότητά του έχει κάποτε ένα χαρακτήρα καθαρολογικό. Αυτό όμως δεν εμποδίζει την ποίησή του να είναι πολύ δημιουργική με τα τόσα διαφορετικά θέματα που χρησιμοποιεί. (…) Δεν είναι όμως μόνο ποιητής αυτού του είδους αλλά και δοκιμιογράφος, με θέμα, κυρίως, την ελληνική γλώσσα. Ανάμεσα σε αυτά έχει κάνει και κάποιες κριτικές…»


Πέραν του Νάνου Βαλαωρίτη, στο αφιέρωμα συνεργάζονται, αναδεικνύοντας όλες τις πτυχές του έργου, της δράσης και της προσωπικότητας του Νίκου Φωκά, πολλοί άλλοι.
Στο τεύχος αυτό μπορείτε να διαβάσετε μεταφράσεις ποίησης από τα αλβανικά, τα βουλγαρικά και τα ρωσικά, καθώς και πολλά δοκίμια.

• Ο Κώστας Κρεμμύδας που, στο προηγούμενο τεύχος, είχε ένα πολύ ωραίο κείμενο για τον Ολυμπιακό, το έκανε βιβλίο με τίτλο Ερυθρόλευκη Τρέλα, έχει κάνει πολλές όμορφες βιβλιοπαρουσιάσεις, μαζί με τον Πειραιώτη Μάνο Στεφανίδη, μένει λοιπόν σε μας, από Σεπτέμβρη, να κάνουμε μια εκδήλωση για το βιβλίο και επ’ ευκαιρία να δούμε μια άλλη εποχή με έντονο το φαντασιακό που, αν μας ρωτούσαν το ύψος του Γιώργου Σιδέρη, θα λέγαμε πως είναι δύο μέτρα.


• Από τον Μανδραγόρα πάμε στις εκδηλώσεις της πολιτιστικής ομάδας της ΕΛΜΕ Ευβοίας5, που πραγματοποίησε ένα Πολιτιστικό Τριήμερο, με τίτλο «Δημιουργώντας στα χρόνια της κρίσης», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα», και συνεχίζει με επανάληψη της θεατρικής-μουσικής παράστασης, Ο Μπρεχτ στο υπόγειο, στο Θέατρο της Αυλιδείου Αρτέμιδος, όπου συναντώνται 7 συνθέτες, 6 μουσικοί και 23 εκπαιδευτικοί.


Είναι σημαντικό, και πρέπει κανείς να το ψάξει περισσότερο, το γεγονός πως οι καθηγητές σε μια επαρχιακή πόλη μένουν εκεί και συμμετέχουν στα δρώμενα, σε αντίθεση με τις πόλεις κοντά στην Αθήνα, όπου επιστρέφουν στη συνοικία διαμονής τους και έτσι χάνεται η δυνατότητα συνεισφοράς στο τοπικό γίγνεσθαι.

• Γνώρισα την Πρόεδρο των Φιλολόγων Εύβοιας, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, που δραστηριοποιείται σε όλα αυτά και ταυτόχρονα είναι ποιήτρια.
Από την ποιητική συλλογή, Αλίπλοος Ουρανός, εκδ. Γαβριηλίδη, 20156, ας δούμε ενδεικτικά ένα ποίημά της:

8. ΚΑΒΟΥΡΑΣ
Μπατάρισε η ψυχή
σαν κάβουρας λοξοδρομεί
ψηλαφιστά εναντιοδρομεί
γυρίστηκε τα έξω μέσα
απ’ των αισθητών τη γοητεία
στων νοητών την πολιτεία
απ’ το εφήμερο γίγνεσθαι
στο καθαρό είναι
Έρχομαι εκ καθαρών καθαρά
στην ενατένιση του όντως όντος
του αναλλοίωτου κι αιώνιου φωτός
στη γνώση της πρώτης αρχής του Παντός.
Έλαμψε ο ήλιος
κι επέστρεψε η ψυχή στον εαυτό της.
Θα συνεχίσουμε την περιήγηση στο επόμενο φύλλο, καλό καλοκαίρι.

 
ardin
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.