Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Διατροφικοί συνδυασμοί που πρέπει να αποφεύγουμε.


Κάποιες τροφές συνδυάζονται και ενισχύουν η μία τη δράση της άλλης. Τα χημικά τους συστατικά ενώνονται και μας προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη προστασία. Κάποια άλλα φαγητά, όμως, δεν συνδυάζονται καλά, αφήνοντάς μας πρησμένους, αυξάνοντας κατακόρυφα το σάκχαρο και μειώνοντας την απορρόφηση πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Δείτε έξι από τους απαγορευμένους συνδυασμούς.

 

Τσάι + γάλα


Το μαύρο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, που καταπολεμούν τις φλεγμονές με τις οποίες συνδέονται πολλές χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης. Προσθέτοντας όμως ακόμα και λίγο γάλα (αγελαδινό ή σόγιας) στην κούπα μας, καταστρέφουμε αυτά τα οφέλη. Οι πρωτεΐνες του γάλακτος δένονται με τα αντιοξειδωτικά και κάνουν την απορρόφησή τους από τον οργανισμό μας αδύνατη. Επιπλέον, η καφεΐνη του τσαγιού μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου, καθιστώντας και τις δύο τροφές άχρηστες. Μια καλή εναλλακτική είναι να προσθέσουμε στο τσάι μας λίγο λεμόνι – που θα ενισχύσει την αντιοξειδωτική δράση.

Λευκό ψωμί + μαρμελάδα


Από τα πιο κλασικά πρωινά και από τα πιο επικίνδυνα. Οι απλοί υδατάνθρακες εκτοξεύουν τα επίπεδα του σακχάρου. Συνεπώς, όταν τους καταναλώνουμε μαζί (όπως το λευκό ψωμί και την μαρμελάδα – ή, έναν άλλο πιθανό συνδυασμό, αναψυκτικά και τηγανιτές πατάτες) τα αποτελέσματα μπορούν να είναι καταστροφικά. Το σάκχαρο αυξάνεται και το σώμα πρέπει να παράγει ινσουλίνη από το πάγκρεας για να το ελαττώσει. Όταν, εν τέλει, τα επίπεδα του σακχάρου υποχωρήσουν, μαζί του θα πέσουν η ενέργεια και η διάθεσή μας. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, αν συμβαίνει για πολύ καιρό; Το πάγκρεας υπολειτουργεί, ο οργανισμός αναπτύσσει ανοχή στην ινσουλίνη και ακολουθεί ο διαβήτης. Για αυτό είναι σημαντικό να επιλέγουμε ψωμί ολικής άλεσης.

Σαλάτα + dressing χωρίς λιπαρά


Το να αποφεύγουμε τα λιπαρά στη σαλάτα μας είναι μεγάλο λάθος. Πολλά θρεπτικά συστατικά, που συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, καρδιαγγειακής νόσου και εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας του ματιού, απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό όταν συνδυάζονται με ένα dressing που έχει πλήρη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως είναι σωστό να πνίγουμε τη σαλάτα μας σε ένα dressing μαγιονέζας—το ελαιόλαδο είναι η καλύτερη και πιο υγιεινή επιλογή.

Αλκοόλ + καφεΐνη


Πολύ συνηθισμένο φαινόμενο: πίνουμε λίγο κρασί με το φαγητό, μας φέρνει υπνηλία, και μετά θέλουμε μια κούπα καφέ να μας τονώσει. Η ενέργεια που μας προσφέρει η καφεΐνη κατά κάποιο τρόπο κρύβει το πόσο μεθυσμένοι είμαστε, με αποτέλεσμα να μην είμαστε σίγουροι πόσο καλά λειτουργούμε. Το ίδιο συμβαίνει και με ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως βότκα με κάποιο energy drink. Μελέτες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που συνδυάζουν αυτά τα δύο συστατικά, βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν κάποιο ατύχημα.

Όσπρια + κόκκινο κρασί


Το κόκκινο κρασί περιέχει τανίνες, οι οποίες όταν “μπλέκονται” με σίδηρο που προέρχεται από φυτικές πηγές (όπως αυτόν που βρίσκουμε στα όσπρια) σταματούν την απορρόφησή του από τον οργανισμό. Και αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα, καθώς ο φυτικός σίδηρος αποτελεί ήδη αρκετά δύσκολη ουσία στην απορρόφηση.

Burgers + μπύρα


Άλλος ένας κλασικός αλλά θανάσιμος συνδυασμός. Και οι δύο αυτές τροφές αποδομούνται στο συκώτι, το οποίο βάζει σε προτεραιότητα το αλκοόλ, καθώς αποτελεί τοξίνη για τον οργανισμό. Αυτό σημαίνει πως τα κορεσμένα, επικίνδυνα λιπαρά του burger θα κυκλοφορούν ανενόχλητα στο σώμα, προσθέτοντας τον εαυτό τους στους ιστούς του λίπους. Οπότε, εκτός του ότι κάνουμε ένα ήδη παχυντικό φαγητό ακόμα χειρότερο, το λίπος κάνει τις τροφές να χωνεύονται πιο αργά, με αποτέλεσμα να νιώθουμε πρησμένοι ακόμα και για ώρες μετά το γεύμα.

iatronet

Επιλογη φωτο
ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.