Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Εξαθλιωμένοι εργάτες στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου


Το Κατάρ, η χώρα με τον υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο, πληρώνει τους ξένους εργάτες που δουλεύουν στην κατασκευή των σταδίων για το Μουντιάλ του 2022, με το ευτελές ποσό των 45 ευρώ την εβδομάδα, 44,8 για την ακρίβεια.

Οι περισσότεροι προέρχονται από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, όπως το Νεπάλ, η Γκάνα, η Ινδία και το Μπανγκλαντές και πήγαν να εργαστούν στο Κατάρ με την υπόσχεση για καλές αμοιβές και την ελπίδα για ένα ικανοποιήτικό εισόδημα.

Οι εργάτες από την Γκάνα, μάλιστα, για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν μια θέση, πλήρωσαν τα γραφεία ευρέσεως εργασίας, που τους έστειλαν στην Ντόχα.

Οι ατζέντηδες τους υποσχέθηκαν «τεράστιους μισθούς», ωστόσο η πραγματικότητα αποδείχθηκε εντελώς διαφορετική. Οι οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει το Κατάρ για τις άθλιες συνθήκες εργασίας και υγιεινής στα εργοτάξια των σταδίων, τα οποία προϋπολογίζεται ότι θα κοστίσουν 8 έως 10 δισ. δολάρια.

Η επιτροπή διοργάνωσης του Μουντιάλ και οι κατασκευαστές των αθλητικών εγκαταστάσεων υποστηρίζουν ότι το Κατάρ παρέχει στους εργαζόμενους τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εργασίας στον κόσμο ενώ τονίζουν ότι το ποσοστό εργατικών ατυχημάτων είναι μόλις 0,005%. Επίσης αναφέρουν ότι οι εργάτες πριν τοποθετηθούν στα εργοτάξια πέρασαν από ειδική εκπαίδευση για εργασία σε μεγάλα ύψη, ενώ λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας, γίνονται τα απαιτούμενα διαλείμματα για να ξεκουράζονται, τους παρέχεται καθαρό νερό και νερό με ηλεκτρολύτες για να μπορούν να αντέχουν τη ζέστη.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Guardian, για να αποδείξουν το αληθές των λόγων τους, έκαναν παρουσίαση στους δημοσιογράφους των χώρων εργασίας και στέγασης των εργαζομένων, τα κέντρα υγείας και τα ιατρεία για τους εργαζόμενους, αλλά και χώρους αναψυχής.

Όμως, όταν ρωτήθηκαν οι ίδιοι οι εργάτες για το τι συμβαίνει, τα πράγματα αποδείχθηκαν κάπως διαφορετικά.

«Μας υποσχέθηκαν καλούς μισθούς, ώστε να μπορούμε να στέλνουμε χρήματα στις οικογένειές μας. Διαψευστήκαμε», λένε. «Ο βασικός μεικτός μηνιαίος μισθός είναι 728 ευρώ», αλλά είναι προαιρετικός και δεν τον δίνουν όλοι οι εργοδότες. Δουλεύουν 8 ώρες την ημέρα, έξι μέρες την εβδομάδα. Το ημερομίσθιο, ούτε 6 ευρώ την ημέρα.

«Έχουμε αφήσει πίσω μας ανθρώπους, κάποιοι έχουμε να μεγαλώσουμε παιδιά», λένε οι εργάτες, «αλλά τα χρήματα δεν φτάνουν». «Έχουμε απελπιστεί».

Η επιτροπή διοργάνωσης του Μουντιάλ υποστηρίζει ότι η κριτική που ασκείται δεν έχει βάση και ότι όλα γίνονται από φθόνο για την επιτυχία του Κατάρ να αναλάβει τη διοργάνωση. Τον Οκτώβριο του 2017 η κυβέρνηση της χώρας συνέστησε μια επιτροπή για να διερευνήσει τις καταγγελίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας (ILO) για τις συνθήκες εργασίας και αμοιβής των μεταναστών εργατών στα στάδια του Κατάρ, ενώ συμφώνησε με τον οργανισμό, που υπάγεται στον ΟΗΕ να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας.

Βήματα έγιναν, όπως το αυτονόητο, όταν τον Σεπτέμβριο επιτράπηκε στους εργάτες -μόνο στους μετανάστες, όχι τους πολίτες του Κατάρ- να μπορούν να παίρνουν «άδεια εξόδου», γεγονός που τους επέτρεψε, αν το επιθυμούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους χωρίς εμπόδια από τα γραφεία που τους έφεραν στη χώρα.

Επίσης αποφασίστηκε η επιστροφή στους εργάτες των ποσών που έδωσαν για να μπορέσουν να κλείσουν τα συμβόλαια εργασίας στο Κατάρ, ποσά που θα πληρώσει το ίδιο το κράτος και υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 21 εκατ. ευρώ ή 500 ευρώ ανά εργάτη.

Η κυβερνητική επιτροπή υποστηρίζει ότι κάνει αγώνα για να βελτιώσει όσο μπορεί την κατάσταση. Ωστόσο εκπρόσωπός της υποστηρίζει ότι οι μισθοί αυτοί είναι ικανοποιητικοί σε σύγκριση με όσα κέρδιζαν στις πατρίδες τους. «Εκεί δεν είχαν ούτε δουλειά, ούτε υποδομές, ούτε πόσιμο νερό, τους εκμεταλλεύονταν», αναφέρει. «Άρα θα έπρεπε να είναι ικανοποιημένοι».

Πηγή: The Guardian

http://www.efsyn.gr/arthro/exathliomenoi-ergates-stin-ploysioteri-hora-toy-kosmoy
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)