Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Μικρότερη απώλεια μνήμης με φρούτα και λαχανικά


Ακόμα μία έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τη σπουδαιότητα κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών: αυτή τη φορά στο επιστημονικό «μικροσκόπιο» βρέθηκε η σχέση της διατροφής με την υγεία του εγκεφάλου και την απώλεια μνήμης στον ανδρικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard στη Βοστόνη ανέλυσαν δεδομένα από μια μελέτη που παρακολούθησε 27.842 άνδρες για 26 χρόνια. Η εκκίνηση της μελέτης ανάγεται στο 1986, όταν οι συμμετέχοντες (με μέσο όρο ηλικίας, τότε, τα 51 έτη) έδωσαν αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τη διατροφή τους - κι από τότε, κάθε τέσσερα χρόνια, έως το 2002.

Η παρακολούθηση του δείγματος διήρκεσε μέχρι το 2012. Κατά τα τελευταία χρόνια της μελέτης διεξήχθησαν επίσης σύντομες εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε παρακμή στην ικανότητά τους να σκέφτονται και να θυμούνται πράγματα.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς καταγράφηκε ότι η υψηλή κατανάλωση ορισμένων τροφών συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εξασθένησης της μνήμης και των δεξιοτήτων σκέψης. Οι τροφές που είχαν την υψηλότερη συσχέτιση ήταν τα φυλλώδη χόρτα, τα κόκκινα και τα σκουρόχρωμα πορτοκαλί λαχανικά, τα μούρα και ο χυμός πορτοκαλιού.

Με βάση την εν λόγω μελέτη, το περιοδικό Neurology δημοσίευσε πρόσφατα ένα επιστημονικό άρθρο (δείτε περισσότερα ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η συγκεκριμένη έρευνα παρέχει περαιτέρω ενδείξεις πως οι διατροφικές επιλογές των ανθρώπων μπορεί να αποδειχθούν σημαντικές στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου τους και της γνωστικής τους λειτουργίας.

http://www.efsyn.gr/arthro/mikroteri-apoleia-mnimis-me-froyta-kai-lahanika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.