Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Η πρόταση της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια


Το σχέδιο για τη δημιουργία Εταιρείας Ειδικού Σκοπού (Special Purpose Vehicle) που θα συμβάλει στη ραγδαία μείωση του αποθέματος των προβληματικών δανείων με στόχο να περιοριστεί ο δείκτης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ/NPEs) σε μονοψήφιο ποσοστό εντός τριετίας έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. Το σχέδιο περιλαμβάνεται στην επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος.

Προβλέπει την εκχώρηση από τις τράπεζες σημαντικού μέρους των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) σε μια εταιρία ειδικού σκοπού (SPV). Στη συνέχεια η εταιρία αυτή, θα εκδώσει ομόλογα με τα οποία θα αγοράσει από τις 4 συστημικές τράπεζες μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ονομαστικής αξίας περίπου 40 δισ. ευρώ, μειώνοντας έτσι, περίπου, στο μισό το συνολικό απόθεμα των κόκκινων δανείων.

Για τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, η δημιουργία του SPV αποτελεί πρόταση για τη συστημική επίλυση του προβλήματος των ΜΕΑ «σε συνδυασμό με τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, διευρύνοντας τις ήδη διαθέσιμες επιλογές» και θα επιτρέψει στις τράπεζες να επιστρέψουν σε ενάρετο κύκλο ανάπτυξης, με πρόσβαση στις αγορές, θα απελευθερώσει παραγωγικούς πόρους και θα συντελέσει στην εμπέδωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Να σημειώσουμε πως σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ύψους 88 δισ. ευρώ και το σύνολο της αναβαλλόμενης φορολογίας 16 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη δημιουργία μιας εταιρείας Αsset Protection Scheme (APS) που θα συμβάλλει στην ταχύτερη μείωση των προβληματικών δανείων και την τιτλοποίηση των «κόκκινων» στεγαστικών της Eurobank συζήτησαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον πρόεδρο της τράπεζας Νικόλα Καραμούζη και τον διευθύνοντα σύμβουλο Φωκίωνα Καραβία.


Η δημιουργία της APS έχει ως βάση το «ιταλικό μοντέλο» και διαφέρει από την πρόταση της ΤτΕ. Με τη δημιουργία APS, οι τράπεζες θα εκδώσουν senior ομόλογα - στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων ύψους 10 έως 15 δισ. ευρώ. Τα ομόλογα αυτά θα έχουν την εγγύηση του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση συζητήθηκε και το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, την επόμενη μέρα του νόμου Κατσέλη.
Τις επόμενες ημέρες ο Ευκλ. Τσακαλώτος θα έχει ανάλογες συναντήσεις με τις διοικήσεις και των άλλων τραπεζών.


► Όπως είχε αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών» επικαλούμενη πηγές που έχουν γνώση και των δύο προτάσεων, τα σχέδια μπορούν να «τρέξουν» παράλληλα, έχουν ήδη κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών και εξετάζονται από ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί αλλά και τη Morgan Stanley, με τελικό στόχο την πτώση του δείκτη «κόκκινων» δανείων κάτω από το 10% μέχρι το 2022.

http://www.efsyn.gr/arthro/i-protasi-tis-tte-gia-ta-kokkina-daneia
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.