Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Αντιμέτωπη με τους επικριτές της η Facebook


της Lauren Aratani
H Facebook τερμάτισε τη συνεργασία της με την εταιρεία Definers Public Affairs μετά την έρευνα των New York Times στην οποία περιγράφεται με ποιο τρόπο η Facebook προσέλαβε τον Ρεπουμπλικάνο ερευνητή της αντιπολίτευσης για να αντιμετωπίσει την κριτική που δέχτηκε η εταιρεία για το ρόλο που διαδραμάτισε στη διάδοση της ρωσικής παραπληροφόρησης και στην έκθεση των χρηστών της στην εταιρεία Cambridge Analytica.

Οι Times αναφέρουν ότι το προσωπικό της Facebook γνώριζε από την άνοιξη του 2016, περισσότερο δηλαδή από ένα έτος πριν βγουν στη δημοσιότητα όλες οι πληροφορίες, ότι οι Ρώσοι χάκερ χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα για να παρέμβουν στις προεδρικές εκλογές του 2016 και πως ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Μαρκ Ζούκερμπεργκ και ο Διευθυντής Λειτουργιών Σέριλ Σάντμπεργκ αποφάσισαν να μειώσουν τις ανησυχίες ακόμη και όταν το προσωπικό του Facebook αποκάλυψε την έκταση της ζημιάς.

Όταν το Facebook τελικά αποκάλυψε το φθινόπωρο του 2017 ότι μια επιχείρηση που συνδέεται με το Κρεμλίνο έχει φτάσει σχεδόν τους 150 εκατομμύρια χρήστες με ψεύτικα ποστ σε μια προσπάθεια να επηρεάσει τις εκλογές του 2016, το Facebook ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία για να ελαχιστοποιήσει τις επικρίσεις που δεχόταν.

Tα μέτρα που έλαβε η εταιρεία περιελάμβαναν την πρόσληψη εξωτερικών συνεργατών όπως η Definers Public Affairs. Υπό την καθοδήγηση βετεράνων πολιτικών η εταιρεία δημοσίευσε υλικό το οποίο συνέδεε μια ομάδα που υποστηρίζει την κατάρρευση της Facebook με τον δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος και επίσης δημοσίευσε αρνητικά άρθρα σχετικά με άλλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Google και η Apple, στην συντηρητική ιστοσελίδα NTK Network, αναφέρουν οι Times.

H συνεργασία Facebook και Difeners ήταν γνωστή. Οι λεπτομέρειες όμως της εκστρατείας που ακολούθησε και της άσκησης πολιτικής πίεσης από τον Σαντμπεργκ δεν ήταν γνωστές. Ο Πάτρικ Γκασμπαρντ, o πρόεδρος του Οpen Society Foundation, του ιδρύματος του Σόρος, παρουσίασε μια επιστολή που έγραψε ο ίδιος στον Σάντμπεργκ στο twitter, επικρίνοντας την Facebook για την επίθεση στον Σόρος.

Ο Ζούκερμπεργκ δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους ότι δεν ήξερε για την Definers μέχρι που διάβασε το άρθρο στους Times. O Σάντμπεργκ αρνήθηκε επίσης πως γνώριζε ότι η Facebook προσέλαβε την εν λόγω εταιρεία. "Δεν γνώριζα ότι την προσλάβαμε ή το έργο που έκαναν, αλλά θα έπρεπε να γνωρίζω" έγραψε στο Facebook την Πέμπτη το βράδυ. Η επέκταση της εταιρείας στην Silicon Valley το 2017, με επικεφαλής τον Τιμ Μίλερ, πρώην διευθυντή επικοινωνίας του Τζεμπ Μπους, συνέπεσε χρονικά με την έναρξη της υπόθεσης του Facebook.

Η έρευνα των Times εξηγεί πως η Definers ανέλαβε αυτή τη στρατηγική μαζί με το Facebook. Τα άρθρα στο NTK Network υποβάθμισαν την επίδραση της ρωσικής εμπλοκής στη Facebook. "To ρωσικό περιεχόμενο στη Facebook ανέρχεται σε μόλις 0,004% του συνολικού περιεχομένου" ήταν ο τίτλος ενός άρθρου τον Οκτώβριο του 2007. Την ίδια ώρα ένας άλλος τίτλος έλεγε "Η πλειονότητα των ρωσικών διαφημίσεων του Facebook εμφανίζονται μετά τις εκλογές του 2016". Ο πρόεδρος της Definers, Joe Pounder αναφέρεται ως ο αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας.

Η Facebook ενίσχυσε τη σχέση της με την εταιρεία δημοσίων σχέσεων μετά την αναφορά των Times ότι η Facebook γνώριζε πως μια εταιρεία που είχε εργαστεί στην καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ, η Cambridge Analytica, είχε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα περίπου 87 εκατ. χρηστών της Facebook χωρίς τη συγκατάθεσή τους.


Ένα έγγραφο που κυκλοφόρησε στους δημοσιογράφους από τη Definers αυτό το καλοκαίρι "σκιαγράφησε" τον Σόρος ως τον άνθρωπο πίσω από το γενικότερη αίσθηση που έχει δημιουργηθεί κατά του Facebook. Η εταιρεία ενθάρρυνε τους δημοσιογράφους να διερευνήσουν τυχόν πιθανές οικονομικές σχέσεις μεταξύ του Σόρος και των οργανώσεων που ανήκουν στην ομάδα ακτιβιστών Freedom from Facebook, όπως η οργάνωση πολιτικών δικαιωμάτων Color of Change.

Σε δήλωσή της στο Forbes την Πέμπτη, η Facebook επιβεβαίωσε ότι η Definers ενθάρρυνε τους δημοσιογράφους να διερευνήσουν την χρηματοδότηση της Freedom from Facebook. "H πρόθεση ήταν να αποδειχτεί ότι δεν ήταν απλά μια αυθόρμητη εκστρατεία, όπως ισχυρίστηκε, αλλά πως αυτή η εκστρατεία υποστηρίχτηκε από έναν γνωστό επικριτή της εταιρείας μας" ανέφερε χαρακτηριστικά.


capital.gr 
         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.