Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Πιο "σφιχτά" κριτήρια προτείνει το ΤΧΣ


Αρτεμις Σπηλιώτη

Τον περιορισμό της περιμέτρου των φυσικών προσώπων-οφειλετών που «πραγματικά χρήζουν της προστασίας από τη διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών» προτείνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που κατέθεσε τις δικές του βελτιωτικές προτάσεις για τον «Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας» που πιθανόν να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.Ειδικότερα, το Ταμείο προτείνει να συμπεριληφθεί ως πρόσθετο κριτήριο επιλογής των δικαιούχων αυτό της σημαντικής, πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό, μείωσης του οικογενειακού εισοδήματος «εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος (π.χ. 3 ή 6 μήνες)».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κριτήριο αυτό έχει συμπεριληφθεί στον νέο Πτωχευτικό Κώδικα και θα αφορά εκείνους που οι οφειλές τους δεν έχουν μπει ακόμα στο «κόκκινο», είναι δηλαδή ενήμερες, καθώς έστω και με δυσκολία πληρώνονται οι δόσεις του δανείου. Ωστόσο το ύψος των απωλειών του εισοδήματος και το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα έχουν σημειωθεί θα καθοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Επίσης, το Ταμείο προτείνει η προσφυγή δανειολήπτη στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης να μην αποτελεί αναγκαστικά ένδειξη ή κριτήριο πιθανής αδυναμίας πληρωμής οφειλών (Unlikely To Pay) και αλλαγής του χαρακτηρισμού του δανειολήπτη. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως σημειώνουν πηγές με γνώση του θέματος, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να λάβουν πρόσθετες προβλέψεις.

Στην επιστολή προς τον Χρήστο Σταϊκούρα που υπογράφουν ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, Α. Βερύκιος, και ο διευθύνων σύμβουλος Μ. Czurda, προτείνουν πριν από την έναρξη εφαρμογής του νόμου να υπάρξει συντονισμός και προεργασία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (κρατικές αρχές, πιστωτικά ιδρύματα και λοιπούς φορείς του ιδιωτικού τομέα που σχετίζονται με το αντικείμενο του νόμου), ώστε η ουσιαστική και λειτουργική ημερομηνία έναρξης του νόμου να μην καθυστερήσει.

Το ΤΧΣ τονίζει ότι η σχετική πρωτοβουλία είναι επίκαιρη και καταρχήν ορθή, καθώς στο πλαίσιό της υιοθετούνται και προτάσεις που είχε υποβάλει το Ταμείο παλαιότερα, και σημειώνει ότι οι κατά καιρούς νομοθετικές πρωτοβουλίες αποδείχθηκε ότι ήταν αποτελεσματικές για την επαρκή διευθέτηση του προβλήματος. Υπογραμμίζει ότι αναμφισβήτητα υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ενιαίο, διαφανές και αυτοματοποιημένο πλαίσιο διεκπεραίωσης όλων των διαδικασιών τόσο για τους οφειλέτες όσο και για τους πιστωτές.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)