Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Στο μυαλό της Ντόρας


Θοδωρής Καραγιαννίδης

Η δική μου άποψή είναι αυτή που είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από αυτό εδώ το έδρανο πριν από πάρα πολλά χρόνια: "Η Ελλάδα διαλέγεται με τους γείτονές της".Η τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή έκανε αίσθηση για δύο λόγους: Από τη μια γιατί επικαλέστηκε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στον οποίο αποφεύγει να αναφέρεται ο αδελφός της Κυριάκος Μητσοτάκης και τον ξεχνάει ακόμη και στις επετείους ίδρυσης της ΝΔ, όπως με πίκρα σχολιάζουν ακραιφνείς καραμανλικοί βουλευτές. Από την άλλη γιατί εμμέσως κατέρριψε τη θεωρία του Αντώνη Σαμαρά «δεν κάνουμε διάλογο με πειρατές».

Η επιχειρηματολογία της είναι η ακριβώς αντίθετη με εκείνη του πρώην πρωθυπουργού που έχει στο βιογραφικό του την ανατροπή της κυβέρνησης του πατέρα της λόγω μακεδονικού: «Μιλάς και στις εύκολες συνθήκες, που δυστυχώς εμείς δεν έχουμε, και στις δύσκολες συνθήκες».

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε ότι «η Ελλάδα θα επιστρέψει στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, όποτε γίνει αυτό, με αυτοπεποίθηση και σιγουριά». Ταυτόχρονα ζήτησε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν μια πολιτική σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα καλέσει την Τουρκία για την παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών στη Χάγη.

Είναι κοινό μυστικό ότι δεν συμφωνούν όλοι στη ΝΔ στην προοπτική της Χάγης παρόλο που, τυπικά, η διακηρυγμένη θέση αναφέρεται σε παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο. Δεν διαφωνεί μόνο η δεξιά πτέρυγα, αλλά ακόμη και πιο μετριοπαθή στελέχη που σαγηνεύονται από το δόγμα της ακινησίας, το οποίο υπηρέτησε με συνέπεια ως ΥΠΕΞ ο Π. Μολυβιάτης.

Η Ντόρα Μπακογιάννη γνωρίζει πόσο δύσκολη θα είναι εσωκομματικά μια αλλαγή σελίδας στα ελληνοτουρκικά, με ουσιαστικό διάλογο, και επομένως γνωρίζει το σκληρό δίλημμα στο οποίο μπορεί να χρειαστεί να απαντήσει σύντομα ο πρωθυπουργός. Και όπως εξηγεί βουλευτής της επιρροής της, δεν πρόκειται να παρακολουθήσει απαθής τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική επειδή με απόφαση του Κ. Μητσοτάκη αποκλείστηκε από το υπουργικό συμβούλιο. 

Κατά την ίδια πηγή, η Ντόρα είναι υπέρ μιας ενεργητικής διπλωματίας και της ανάληψης του πολιτικού κόστους που μπορεί να φέρει και θα υπερασπιστεί τις θέσεις της χωρίς να ζητάει την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου.

Εξάλλου, ήξερε ότι δεν είχε την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου όταν διαφοροποιήθηκε δημόσια από τη «γραμμή» συκοφάντησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το εξοχικό του στο Σούνιο. Ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ούτε άλλος από την ομάδα του Κυρ. Μητσοτάκη σχολίασε την παρέμβασή της, την οποία συζητούσε για μέρες όλη η ΝΔ.

Η εκτίμηση των περισσότερων από όσους παρακολουθούν και γνωρίζουν τα εσωτερικά της ΝΔ είναι ότι η Ντόρα Μπακογιάννη δεν έχει πια αρχηγικές φιλοδοξίες, ούτε καν υπουργικές. Αλλά και δεν έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι απλώς θα χειροκροτεί τον αδελφό της σε όλα και δεν θα αρθρώνει αυτόνομο πολιτικό λόγο στα θέματα που την ενδιαφέρουν έντονα.

Τα ελληνοτουρκικά και η «βίλα» ως στοιχείο του επιπέδου της πολιτικής αντιπαράθεσης ανήκουν στα θέματα που την καίνε, όπως εξηγούν συνομιλητές της. "Η Ντόρα θέλει συναινετικό κλίμα που θα επιτρέψει εθνική συνεννόηση στα μεγάλα". 

"Θα πάμε στη Χάγη και θα αποφασίσει η Χάγη" διεμήνυσε από το βήμα της Βουλής η Ντόρα Μπακογιάννη. Και δεν είναι βέβαιο ότι απευθυνόταν κυρίως στην αντιπολίτευση.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)