Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

ΠΑΡΑΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ


Δεν είναι η πρώτη φορά και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία, που αντιλαμβανόμαστε ως ειρωνεία το αποτέλεσμα της τεχνικής των εξουσιαστών να παραλλάσουν τις λέξεις. Αναμφισβήτητα η αλλοίωση της γλώσσας, η χειραγώγηση μέσω των λέξεων και η επανανοηματοδότηση τους αποτελεί σταθερή επιλογή της εξουσίας και συντελείται παντού, καθημερινά και αδιάκοπα. Δεν είναι παρά μια ακόμη τακτική προς την διεύρυνση της υποταγής των ανθρώπων. Είναι, όμως, μερικές φορές κατά τις οποίες όταν συμβαίνει αυτό χαρακτηρίζεται από την κωμικοτραγικότητα σε πραγματικό χρόνο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο «ανθρώπινος», ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής η όλη επιχείρηση των εμβολιασμών θα λάβει το όνομα «Ελευθερία», καθώς σηματοδοτεί την απελευθέρωση από την «ομηρία και τους καταναγκασμούς της πανδημίας» για «να διεκδικήσουμε και πάλι υψηλούς ρυθμούς ευημερίας».

Αυτό όχι, δεν είναι μόνο εμπαιγμός. Εμπεριέχει στον πυρήνα του το σαδισμό των εξουσιαστών, όταν η πραγματικότητα παραποιείται και βιάζεται η αλήθεια από όλους αυτούς, τους υπηρέτες της κυριαρχίας. Μόνο οργή μπορεί να νιώθει κάθε σκεπτόμενος και αξιοπρεπής άνθρωπος.

Η ομηρία "ανθρώπινε" από τους καταναγκασμούς που διαλύουν τις ζωές των ανθρώπων, που ποινικοποιούν και αποστειρώνουν την επαφή, είναι αποτέλεσμα των εντολών που δίνουν σ’ εσένα και τους ομοίους σας τα αφεντικά σας. Είναι οι οδηγίες για το μετασχηματισμό του κόσμου και σε καμμία περίπτωση από το νέο κορωναϊό. Είναι οι εντολές που δίνονται σωρηδόν και κάνουν τον κόσμο να μην μπορεί να αντιληφθεί την απανθρωπιά που κρύβεται πίσω από τον δήθεν ανθρωπισμό.

Ο Μητσοτάκης ο «ανθρώπινος» συνέχισε: "Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η πατρίδα μας καλείται να αναμετρηθεί με το νέο μεγάλο στοίχημα του μαζικού εμβολιασμού. Είναι μία ακόμα πρωτόγνωρη πρόκληση. Δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις, ούτε υπάρχει αποκρυσταλλωμένη εμπειρία. Υπάρχει, όμως, η αδήριτη, η αδιαπραγμάτευτη ανάγκη αυτή η μεγάλη άσκηση να ολοκληρωθεί με ταχύτητα και με επιτυχία. Προσοχή όμως, η απειλή του Covid θα καραδοκεί μέχρι να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 60% του ελληνικού πληθυσμού. Και όπως γνωρίζετε, στα πιο πολλά εμβόλια υπάρχουν δύο κύκλοι άμυνας. Για αυτό και η προσήλωση στα μέτρα προστασίας πρέπει να συνεχιστεί. Θα φοράμε μάσκα κάνοντας το εμβόλιο, θα φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο. Και όσο θα προχωρά ο εμβολιασμός, τόσο θα υποχωρεί ο ιός και τόσο συντομότερα θα μπορούμε να κερδίσουμε πίσω τον έλεγχο της ζωής μας".

Νέο μεγάλο στοίχημα, πρωτόγνωρη πρόκληση, αδήριτη και αδιαπραγμάτευτη ανάγκη να στεφθεί με επιτυχία αυτή η μεγάλη "άσκηση". Εμείς, λοιπόν, δεν έχουμε παρά να αποκαταστήσουμε την ουσιαστική σημασία των λέξεων με τις οποίες η εκάστοτε εξουσία προσπαθεί να κατοχυρώσει στην κοινωνία τους κεκαλυμμένους ή μη σκοπούς της.

Οπότε πάρτε το χαμπάρι και νοηματοδοτήστε κι αυτό: Ανυπακοή, απειθαρχία μέχρι την κοινωνική εξέγερση και την αναρχία.

Νίλοβ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.