Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Κακός σκηνοθέτης, ατάλαντοι ηθοποιοί


Τάσος Παππάς

Η μεσαία τάξη είναι η σπονδυλική στήλη των σύγχρονων κοινωνιών. Είναι πολυπληθής, σε συνθήκες ευημερίας ένα κομμάτι της κερδίζει έδαφος και ανεβαίνει στην ταξική ιεραρχία, ενώ σε συνθήκες μεγάλης κρίσης υπάρχει ο κίνδυνος γενικευμένης προλεταριοποίησης. Κατά κανόνα είναι τα στρώματα που δίνουν τις εκλογικές νίκες. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίμησε το μέγεθος της μεσαίας τάξης, τον ρόλο της στην οικονομία, έριξε το βάρος του στην ενίσχυση των αδύναμων και των φτωχών, καθυστέρησε να προχωρήσει σε φορολογική ελάφρυνση και το πλήρωσε στις εκλογές.

Η Νέα Δημοκρατία αξιοποίησε τις παραλείψεις και τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ, εστίασε την αντιπολιτευτική τακτική της στα μεσαία στρώματα, ανέδειξε με τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της τα παράπονά τους, κατηγόρησε τους αντιπάλους της για ιδεοληψία, υποσχέθηκε λαγούς με πετραχήλια και τα έφερε στην κάλπη της.

Πανηγύρισε δεόντως, εξήγγειλε κάποιες δειλές φορολογικές διευκολύνσεις, πίστεψε ότι τίποτε δεν θα κλονίσει τη σχέση της μαζί τους, ένιωθε ασφαλής, αφού δικοί της άνθρωποι βρίσκονταν στην κορυφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων της μικρής και της μεσαίας επιχειρηματικότητας, στα Επιμελητήρια και στους συλλόγους των ελεύθερων επαγγελματιών, ωστόσο δεν υπολόγισε, δεν θα μπορούσε άλλωστε για να είμαστε δίκαιοι, την πανδημία. Στην πρώτη φάση η κριτική και από την αντιπολίτευση και από τα συνδικάτα των μικρομεσαίων ήταν περιορισμένη. Οι πάντες αναγνώρισαν πως έκανε ό,τι μπορούσε. Υπερηφανευόταν ότι είχε πετύχει τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη.

Τον διάχυτο φόβο διαδέχτηκε ο εφησυχασμός. Με ευθύνη της δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι το πρόβλημα ξεπεράστηκε και ότι οι δυσκολίες θα αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια και των πόρων από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επέλεξε το όπως όπως άνοιγμα του τουρισμού (η βαριά βιομηχανία της οικονομίας), υπέκυψε στις πιέσεις ισχυρών οικονομικών παραγόντων που απαιτούσαν χαλάρωση για να ξεκινήσει η οικονομική δραστηριότητα και με τον πρωθυπουργό μπροστάρη έδωσε το σήμα ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα. Για μερικές εβδομάδες ήταν μες στην καλή χαρά. Οι προβλέψεις της για την ύφεση ήταν αισιόδοξες.

Το σενάριο για πρόωρες εκλογές για να εξουδετερωθεί η απλή αναλογική επανήλθε στην επικαιρότητα. Η έκθεση ιδεών Πισσαρίδη -αυτή που θεωρεί ότι η μικρή και η μεσαία επιχειρηματικότητα είναι βαρίδι και προτείνει την ενίσχυση των μεγάλων και των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων- έγινε κεντρικό θέμα στη δημόσια συζήτηση. Το δεύτερο κύμα αποδείχτηκε σφοδρότερο, φονικότερο και ανθεκτικότερο από το πρώτο και την προσγείωσε ανώμαλα. Οι αυταπάτες διαλύθηκαν. Οι προσδοκίες βυθίστηκαν. Συνελήφθη αδιάβαστη και αιφνιδιάστηκε πλήρως. Και τώρα που καλείται να βρει λύσεις ώστε να προστατευτούν από την οικονομική κρίση τα μεσαία στρώματα τα έχει κάνει θάλασσα.

Το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος μοιάζει με μπουλούκι. Η περιλάλητη κυβέρνηση των αρίστων θυμίζει περιοδεύοντα θίασο, με χαμηλού επιπέδου ρεπερτόριο, κακό σκηνοθέτη και ατάλαντους ηθοποιούς. Προσπαθεί με χοντρά ψέματα, κολοβές πολιτικές, μεγαλοστομίες και ευφημισμούς να ξεγελάσει τον κόσμο που πλήττεται βάναυσα. Εκεί που υπήρχε ανοχή κυριαρχεί πια η απελπισία, η επιείκεια απέναντι στους ερασιτεχνικούς χειρισμούς έχει δώσει τη θέση της στην οργή.

Οι δικοί της άνθρωποι στον χώρο την καταγγέλλουν ότι με την πολιτική της κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Οι δικοί της άνθρωποι στον χώρο την καλούν να σκεφτεί σοβαρά τη διαγραφή χρεών. Οι δικοί της άνθρωποι στον χώρο την προειδοποιούν ότι έρχεται πανδημία πτωχεύσεων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων. Είναι γνωστό από την Ιστορία ότι οι θυμωμένοι μικροαστοί είναι ικανοί για όλα. Για το καλύτερο. Και για το χειρότερο. 

Ανάγωγα

Νέες (;) καταγγελίες για απόπειρα δωροδοκίας στο ελληνικό πρωτάθλημα. Νέες (;) καταγγελίες για στημένες διαιτησίες στο ελληνικό πρωτάθλημα. Νέες (;) καταγγελίες παραγόντων για αλλοίωση αποτελεσμάτων στο ελληνικό πρωτάθλημα. Νέες (;) καταγγελίες για λειτουργία παράγκας στο ελληνικό πρωτάθλημα. Μα καλά, είχα μείνει με την εντύπωση ότι το είχαν εξυγιάνει αυτό το ταλαίπωρο ελληνικό ποδόσφαιρο ο κ. Γεραπετρίτης, ο κ. Αυγενάκης, οι εγχώριες αθλητικές αρχές και οι διεθνείς ενώσεις.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.