Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Άρχισαν τα όργανα;


Η Ομοσπονδία εμπορικών συλλόγων Κρήτης έστειλε επιστολή με κύριο αποδέκτη τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Παραθέτουμε μέρος της επιστολής. «Οι λοιμωξιολόγοι που καθημερινά σπέρνουν την καταστροφή με τις απόψεις τους δυστυχώς προτρέπουν την Κυβέρνηση και ουσιαστικά διαμορφώνουν «τι ανοίγει και τι κλείνει» στην κοινωνία και στην αγορά δεν γνωρίζουν τις συνέπειες και τις παρενέργειες.

Επίσης οι λύσεις για το λιανικό εμπόριο και αγορές με τη μέθοδο click away, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να βολεύουν οικονομικά μεγάλα καταστήματα και πολυεθνικές. Γιατί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα μικρά καταστήματα με αυτή την απότομη καταστροφή, δεν έχουν προσαρμόσει τη λειτουργία τους στα δεδομένα της τεχνολογίας και του ηλεκτρονικού επιχειρείν. Οπότε εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Φαίνεται ότι το όπλο του κορωνοϊού χρησιμοποιείται για να αλλάξει ο κόσμος. Μια άλλη κοινωνία και μία οικονομία που παράγει και διανομεί με ωφελημένες τις συσσωρεύσεις κεφαλαίου και με τη μικρομεσαία επιχείρηση να εξαφανίζεται.

Αλλά δυστυχώς το κύτταρο της οικονομίας είναι το κύτταρο της κοινωνίας. Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ, Επειδή έχουμε υπερβεί τα όρια της επιβίωσης και μετά την τελευταία απόφαση της Κυβέρνησης για «τη λειτουργία του λιανικού εμπορίου» μόνο με τη μέθοδο του click away, σας ενημερώνουμε ότι εμείς στην Κρήτη θα ανοίξουμε την αγορά και τα καταστήματα από 200 τ.μ. και κάτω στις 18 Δεκεμβρίου 2020 με αίσθημα ευθύνης και με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Βρισκόμαστε όλοι μπροστά σε πρωτόγνωρες συνθήκες».

Όντως οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες. Η οικονομική ασφυξία, ο εγκλεισμός και η απαγόρευση της κοινωνικότητας, ακόμη και στον τρόπο που σχετιζόμαστε είναι πρωτοφανείς. Αν συμπεριλάβουμε και τον δωδεκαετή στραγγαλισμό των μνημονίων και τις συνέπειες, που επήλθαν από τους κυρίαρχους, στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στον ελλαδικό χώρο, μπορούμε να αντιληφθούμε το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.

Όπως και με τα μνημόνια, έτσι και τώρα με την «πανδημία» (αν και τώρα είναι παγκόσμια η κατάσταση) μόνοι υπεύθυνοι είναι οι κυρίαρχοι του κόσμου και οι ντόπιες μαριονέτες τους στο ρόλο των κυβερνήσεων. Καμία πανδημία, φυσική καταστροφή ή και πόλεμος δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για να κλειδώσει τις κοινωνίες και την οικονομία παγκοσμίως. Ο κύριος λόγος ήταν γιατί ο λιμός που ακολουθεί –τέτοιων επιλογών όπως σήμερα– θα εξοντώσει έμμεσα ή άμεσα τεράστια τμήματα του πληθυσμού.

Αυτό το ξέρουν οι κυρίαρχοι και η επιλογή τους προς αυτή την κατεύθυνση είναι συνειδητή και αποτελεί, την βασικότερη των προϋποθέσεων στην αναδιαμόρφωση του κόσμου. Είναι ευθύνη και καθήκον του εξουσιαζόμενου κόσμου να αντισταθεί μέχρις εσχάτων, απέναντι τους κυριαρχικούς σχεδιασμούς.

Στα πλαίσια αυτά η προειδοποίηση για ανυπακοή από τον εμπορικό σύλλογο Κρήτης που στο κάτω κάτω δεν αποτελεί δα και κάποιο επαναστατικό υποκείμενο, μπορεί να αποτελέσει σημάδι για περαιτέρω ενέργειες κοινωνικής ανυπακοής και απείθειας; Οψόμεθα…

Απάτσι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.