Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Η μοναξιά του Σ. Τσιόδρα

 

Πέρυσι τέτοια εποχή ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας ήταν ο πιο δημοφιλής Ελληνας. Ενημέρωνε για την πορεία της πανδημίας, εξηγούσε την αναγκαιότητα των περιοριστικών μέτρων, έπειθε για την τήρησή τους, καθησύχαζε ότι, εφόσον γίνουν αυτά που πρέπει, όλα θα πάνε καλά, δάκρυσε για τους ηλικιωμένους που κινδυνεύουν περισσότερο, κατάφερε να φτιάξει σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες συνδυάζοντας την επιστημονική γνώση με την ενσυναίσθηση.

Η κυβέρνηση τον αξιοποίησε όσο και όπως μπορούσε. Παρόλο που ο ίδιος αποσύρθηκε από την ενημέρωση, χρησιμοποιούσαν το όνομά του κάθε φορά που το χρειάζονταν. Μέχρι που τον έβαλε δίπλα του ο πρωθυπουργός για να ανακοινώσει το lockdown κάνοντας επίδειξη υπερβολικής οικειότητας με τον "Σωτήρη".

Τα πράγματα άρχισαν να μην πηγαίνουν καλά, η κυβέρνηση συνέχιζε τα ίδια λάθη με αυταρέσκεια και η επιτροπή των επιστημόνων που τη συμβουλεύει άρχισε να χάνει κύρος με τις αντιφατικές δηλώσεις μελών της στα ΜΜΕ και το "καπέλωμά" της από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο ίδιος έμεινε σιωπηλός, εργαζόταν χωρίς να κάνει θόρυβο για την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων και χωρίς να δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην κυβέρνηση. Δεν αντέδρασε όταν άρχισε ο εφιάλτης στα δημόσια νοσοκομεία, ούτε όταν κορυφώθηκαν οι παλινωδίες με τα μέτρα. Δεν μίλησε όταν ανακοινώθηκε το άνοιγμα των δραστηριοτήτων μέσα στην έξαρση της πανδημίας ούτε η επίσημη έναρξη του τουρισμού.

Από πολλές πλευρές διατυπώνονταν εκτιμήσεις για τις σκέψεις του και απορίες για τη στάση του. Αρκετοί (ακόμη και στελέχη της ΝΔ) ζητούσαν την επιστροφή του στο προσκήνιο. Και ξαφνικά έγινε ορατός. Πρώτα προειδοποίησε μιλώντας στην Ακαδημία Αθηνών ότι τον Μάιο θα έχουμε περισσότερους από 1.000 νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και μετά καταψήφισε την επαναλειτουργία των λυκείων τη Δευτέρα. Και το σημαντικότερο, για πρώτη φορά η διαφωνία του έγινε γνωστή.

Επειδή δεν είναι ένα μέλος της επιτροπής αλλά ο επικεφαλής της και εμβληματική προσωπικότητα σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας, η διαφωνία του μετράει πολύ περισσότερο από κάθε άλλη. Η εικόνα ότι μειοψήφησε ο Σ. Τσιόδρας δεν βοηθά να πειστεί η κοινωνία ότι σωστά θα επαναλειτουργήσουν τα λύκεια την επόμενη εβδομάδα.

Αλλά δεν βοηθά ούτε την κυβέρνηση η διαπίστωση ότι δεν σέβονται τίποτα, ούτε καν τη γνώμη του επιστήμονα τον οποίο χρησιμοποίησαν περισσότερο από κάθε άλλον. Και βέβαια δεν βοηθά τον ίδιο τον Σ. Τσιόδρα η ήττα του από την Ν. Κεραμέως. Αδοξο τέλος.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.