Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

«Ο Αλαν Τούρινγκ και η μίμηση του νου»


Ο Αλαν Τούρινγκ (1912-1954) είναι ο ιδιοφυής επιστήμονας που κατάφερε μαζί με την ομάδα του να σπάσει τους κώδικες επικοινωνίας των Ναζί, και να αποκωδικοποιήσει τη διαβόητη μηχανή Enigma στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Θεωρείται, δικαίως, ο πατέρας της Επιστήμης των Υπολογιστών αλλά και της Τεχνητής Νοημοσύνης, χάρη στην ερευνητική δουλειά του για τις γνωστικές ικανότητες των μηχανών, ενώ μνημονεύεται και η συμβολή του στην ανάπτυξη της μαθηματικής βιολογίας.



Με την  ευκαιρία της προβολής, και στις ελληνικές αίθουσες, της ταινίας Το Παιχνίδι της Μίμησης (The Imitation Game) με θέμα τη ζωή του κορυφαίου Βρετανού μαθηματικού, θεωρητικού της Λογικής και κρυπτογράφου, η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ προσέγγισε μέσα από δύο ομιλίες το έργο και την προσωπικότητά του.

Στην ομιλία του «Calculus ratiocinator: Από τον Leibniz στον Turing», ο συγγραφέας και μαθηματικός  Τεύκρος Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στη ζωή του κορυφαίου  μαθηματικού, αλλά και στο πώς κατάφερε να μεταφράσει τη θεωρητική γλώσσα της Λογικής σε ένα μηχανικό μοντέλο, δίνοντας, μέσω αυτού, απαντήσεις σε μεγάλα θεωρητικά προβλήματα σχετικά με τη θεμελίωση των μαθηματικών. Η συνεισφορά του είχε καθοριστικό ρόλο στον σχεδιασμό της αρχιτεκτονικής των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Στην ομιλία του «Turing καλεί Bayes», ο μαθηματικός και καθηγητής στατιστικής Πέτρος Δελλαπόρτας περιέγραψε τη μηχανή Εnigma και τον τρόπο  που ο Turing χρησιμοποίησε το θεώρημα του Bayes, χωρίς να φανταστεί ότι ύστερα από 70 χρόνια, στην εποχή των big data, θα χρησιμοποιούμε ακριβώς τα ίδια μαθηματικά εργαλεία για να λύσουμε εντελώς παρόμοια προβλήματα.

Δείτε στο βίντεο που συνοδεύει το θέμα αποσπάσματα από την εκδήλωση, ενώ μπορείτε να την παρακολουθήσετε ολόκληρη στο www.blod.gr του Ιδρύματος Μποδοσάκη, στη διεύθυνση:
http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=1829

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.