Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Facebook: Οι πέντε λόγοι που δεν πρέπει να αποδέχεστε αιτήματα φιλίας από αγνώστους


Θα σας αναλύσουμε πέντε σοβαρούς λόγους για τους οποίους οι χρήστες του Facebook θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν δέχονται αιτήματα φιλίας και γιατί δεν πρέπει ποτέ να δέχονται αγνώστους...

Εντάξει, αν δεχτείτε ένα άγνωστο στο facebook για φίλο, αυτό δεν είναι αρκετό για να σας χακάρουν τον υπολογιστή σας, (όπως αρκετές φήμες ισχυρίζονται) αλλά σίγουρα δεν συνιστάται για τους παρακάτω λόγους.


1. Η αποδοχή αγνώστων αυξάνει τον κίνδυνο κλωνοποίησης του προφίλ σας και να διαρρεύσουν προσωπικές σας πληροφορίες.
Κλωνοποίηση του προφίλ σας είναι η διαδικασία συλλογής επαρκών προσωπικών πληροφοριών από ένα χρήστη, προκειμένου για ένας απατεώνας να αντιγράψει το προφίλ του θύματος.

Μερικές φορές ένας απατεώνας θα συγκεντρώσει σταδιακά, κομμάτια από φαινομενικά αθώες προσωπικές πληροφορίες, προκειμένου να διαπράξει, κλωνοποίηση του προφίλ σας.

Αποδοχή αγνώστων στο Facebook, τους δίνει πρόσβαση σε αυτές τις προσωπικές πληροφορίες. Ακόμα και φαινομενικά αθώες πληροφορίες, όπως οι φίλοι ονόματα κατοικίδιων, και συνήθειες, θα βοηθήσουν ένα απατεώνα στην κλωνοποίηση του προφίλ σας.

Φυσικά θα δώσετε πρόσβαση και σε περισσότερες ευαίσθητες πληροφορίες, όπως φωτογραφίες σας, τον αριθμό τηλεφώνου και την διεύθυνση σας. Αυτό από μόνο του θα επέτρεπε σε απατεώνα να δημιουργήσει ένα αντίγραφο του λογαριασμού στο Facebook ο οποίος μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την στόχευση των φίλων σας.

Η εξασφάλιση ότι έχετε εμπιστοσύνη στους κοινωνικούς κύκλους σας και αν οι ρυθμίσεις απορρήτου έχουν ρυθμιστεί σωστά, μειώνει τις πιθανότητές να πέσετε θύμα κλωνοποίησης του προφίλ σας.


2. Η αποδοχή αγνώστων αυξάνει τον κίνδυνο για ανεπιθύμητες, κακόβουλες συνδέσεις.
Δεν είναι μυστικό ότι οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από απατεώνες που τις πλημμυρίζουν με spam που μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από διάφορες απάτες.

Phishing απάτες που κλέβουν πληροφορίες του χρήστη, λήψη κακόβουλων επεκτάσεων του προγράμματος περιήγησης και να εγκατασταθούν κακόβουλες εφαρμογές του Facebook. Ακόμη, να κατευθύνουν τους χρήστες σε μια σελίδα απάτη, απομίμηση του Facebook, που σου ζητάει login, και έτσι κλέβει τους κωδικούς σύνδεσης. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους απατεώνες να έχουν πρόσβαση στο λογαριασμό σας και να εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο η απάτη.

Η αποδοχή αγνώστων στο Facebook μπορεί να σας βάλει σε κίνδυνο, διότι εάν ο ξένος τυχαίνει να είναι ένας απατεώνας, μπορεί να δημοσιεύσει συνδέσμους στο προφίλ σας ή να στέλνει μηνύματα στο chat παράθυρο.

Φυσικά εξακολουθεί να απαιτεί από το χρήστη να κάνει κλικ πάνω στους συνδέσμους, αλλά έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες ο χρήστης να κάνει κλικ σε ένα link spam και να πέσει θύμα της απάτης. Αυτές οι δημοσιεύσεις στο προφίλ σας, βάζουν σε κίνδυνο και τους φίλους σας.


3. Η αποδοχή αγνώστων, πολλαπλασιάζει την πιθανότητα να πέσετε θύμα σοβαρού εγκλήματος.
Όλων των ειδών εγκληματίες χρησιμοποιούν το Facebook. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν συχνά αναφερθεί σχετικά με το πώς ανήλικοι χρήστες έχουν παρασυρθεί σε επικίνδυνες συναντήσεις, όπου μπορούν να συμβούν όλα τα είδη των εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών εγκλημάτων και ληστειών.Επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε εγκλήματα εκβιασμού.

Οι μεγάλης ηλικίας χρήστες ή χρήστες χωρίς εμπειρία αποτελούν άλλη μία ευάλωτη ομάδα στο Facebook, και απατεώνες θα χρησιμοποιήσουν διάφορες απάτες για να ξεγελάσουν τους ανθρώπους αυτούς και να τους αποσπάσουν διάφορα χρηματικά ποσά (πχ. με την ψεύτικη υπόσχεση επιστροφής ενός πολύ μεγαλύτερου χρηματικού ποσού).

Αισθηματικές απάτες μπορούν επίσης να συμβούν, όταν το θύμα παρασυρθεί, και να στείλει χρήματα σε κάποιο είδος της σχέσης.

Η αποδοχή αγνώστων σας βάζει και σε άλλους κινδύνους όπως η έμμονη παρακολούθηση και παρενόχληση.


4. Η αποδοχή αγνώστων βάζει το σπίτι σας σε κίνδυνο.
Θα λέγατε ποτέ σε ένα άγνωστο πως θα απουσιάσετε και στο σπίτι σας δεν είναι κανείς; Μπορεί να απουσιάσετε για διακοπές η για ένα επαγγελματικό ταξίδι ή να βρίσκεστε όλη τη μέρα στη δουλειά. Όλες αυτές οι πληροφορίες, συχνά δημοσιεύονται στο Facebook, το οποίο είναι καλό, αν τις βλέπουν μόνο οι φίλοι που εμπιστεύεστε. Η αποδοχή αγνώστων στο facebook, δίνει σε αγνώστους όλες αυτές τις πληροφορίες και πραγματικά αυτό δεν είναι καθόλου καλό.


5. Η αποδοχή αγνώστων βάζει τους φίλους σας σε κίνδυνο.
Στον κόσμο των social media, η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι σημαντική. Αν κάποιος άγνωστος σας στείλει μια πρόσκληση φιλίας, και στους φίλους του υπάρχει κοινός φίλος κάποιος που εμπιστεύεστε, τότε ίσος πιστέψετε ότι είναι κάποιος κοινός γνωστός και αυτό τον κάνει αξιόπιστο.

Έτσι, αν δεχτείτε έναν άγνωστο και αυτός προσθέτει άλλους φίλους σας, αυτοί οι φίλοι είναι αρκετά πιθανό να αποδεχτούν την πρόσκληση και τον ισχυρισμό ότι ο άγνωστος τους γνωρίζει.

Αυτό βάζει τους φίλους σας σε κίνδυνο για τους ίδιους λόγους που περιγράφουμε παραπάνω.

Πάντα να είστε προσεκτικοί όταν αποδέχεστε φίλους στο Facebook και ποτέ μην δέχεστε αγνώστους. Κοινοποιήστε το άρθρο για να ενημερωθούν και οι φίλοι σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.