Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Ο τρωικός πόλεμος των ταχυτήτων στην κινητή ευρυζωνικότητα



Κατά την διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων παρακολουθήσαμε έναν αρκετά έντονο επικοινωνιακό πόλεμο μεταξύ της Vodafone και της COSMOTE σχετικά με τις ευρυζωνικές επιδόσεις των δικτύων κινητής. Η δόκιμη εμπειρία ενός παρατηρητικού ανθρώπου υπαγορεύει πως όταν συναπαντιέσαι με την λέξη επικοινωνιακός/ή/το έχεις προφανώς πάρει δρόμο αντίθετο από την πραγματικότητα. Εν ολίγοις αξίζει να ρίξουμε μία ματιά στα δεδομένα αυτού του "πολέμου" για να δούμε που μπορεί να βρίσκεται η όποια αλήθεια.

Disclaimer: Οι "αλήθειες" που παραθέτονται πιο κάτω ασφαλώς δεν αποτελούν βιβλικά αποσπάσματα, αλλά είναι ο ταπεινός τρόπος του συντάκτη να αντιμετωπίζει το ζήτημα των ταχυτήτων στο διαδίκτυο. Επίσης η σειρά παράθεσης των αληθειών αυτών δεν έχει ιεραρχική σημασία.


  1. Αλήθεια Νούμερο 1: Ας παραδεχθούμε πως τα bits per second (ρυθμός μετάδοσης της πληροφορίας) δεν είναι το πλέον αξιόπιστο απεικονιστικό εργαλείο για την γρήγορη εμπειρία στο browsing. Πιο αποφασιστικός παράγοντας για την αίσθηση της γρήγορης πλοήγησης είναι ασφαλώς η αποκρισιμότητα της σύνδεσης, δηλαδή τα pings, μετρούμενα σε ms.
  2. Αλήθεια Νούμερο 2: Τα τμήματα Marketing των παρόχων (κινητών και ακίνητων) ενίοτε και κατά περίπτωση αρνούνται να γνωριστούν καλύτερα (αγγλιστί: to know each other) με τα προϊόντα τα οποία προωθούν στην αγορά. Όταν πχ μία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας διαφημίζει πως "Τώρα με το 4G LTE δίκτυο μας μπορείς να κατεβάζεις σε x δευτερόλεπτα μία HD ταινία", τότε πολύ απλά αγνοεί πως μία τέτοια ενέργεια θα εξαντλήσει το μηνιαίο διαθέσιμο όγκο δεδομένων του χρήστη σε οποιοδήποτε συμβόλαιο στην ελληνική αγορά (και όχι μόνο).
  3. Αλήθεια Νούμερο 3: Οι διαφημίσεις για μεγάλες ταχύτητες σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας είναι καλές (και χρήσιμες για τον τζίρο των διαφημιστικών εταιρειών), πλην όμως η σιωπή είναι ακόμα καλύτερη. Είναι πρακτικά αδύνατον να εγγυηθείς μία οποιαδήποτε αξιοπρεπή ταχύτητα πρόσβασης σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για μία σειρά από ιδιαίτερα ρεαλιστικούς λόγους: η απόσταση του χρήστη από την κεραία, η ένταση του σήματος, η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού χρηστών στην ίδια περιοχή κ.α. Η αναφορά ή/και η διαφήμιση των μέγιστων δυνατών ταχυτήτων που συνήθως έχουν επιτευχθεί σε εργαστηριακό περιβάλλον, έχουν ως αποτέλεσμα να απογοητεύουν τον χρήση και να τον μετατρέπουν σε τεχνοφοβικό ή έστω απλώς δύσπιστο σε μελλοντικές υπηρεσίες και νέες τεχνολογίες.


Τέλος, νομίζω πως δεν χρειάζεται καθόλου να υπενθυμίσω στους παροικούντες της Ιερουσαλήμ των σταθερών δικτύων, όπως η ταχύτητα πρόσβασης στο διαδίκτυο δεν εξαρτάται πάντα από το δίκτυο του παρόχου σου αλλά από ένα πλήθος παραγόντων που έχουν να κάνουν με την δρομολόγηση της κίνησης στο διαδίκτυο. Είναι προτιμότερο να μην ανοίξουμε όμως καν αυτήν την κουβέντα.

Τούτων δοθέντων η ερώτηση "Ποια εταιρεία έχει το καλύτερο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας;" ενίοτε προκαλεί σε μηχανικούς δικτύου ένα αμήχανο χαμόγελο. Το χαμόγελο αυτό είναι ανάλογα αμήχανο με το χαμόγελο που προκαλεί σε έναν μηχανικό πληροφορικής η ερώτηση "Ποια είναι η καλύτερη γλώσσα προγραμματισμού;". Όπως λοιπόν στην πληροφορική απαντάμε "πες μου τι κώδικα θες να γράψεις, τι δουλειά θες να κάνεις, τι γνώσεις έχεις και σε τι μηχάνημα θα τρέξει η εφαρμογή σου, για να σου πω ποια είναι η καλύτερη γλώσσα προγραμματισμού" έτσι και στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας απαντάμε περιληπτικά "πες μου που μένεις, τι δουλειά θες να κάνεις με το δίκτυο αυτό (τηλεφωνία, browsing, voip, downloading) και θα σου πω εγώ ποιος είναι ο καλύτερος". Επειδή όπως ο παραπάνω ισχυρισμός θα διαβαστεί από κάποιους ως υπεκφυγή, οφείλουμε να βρούμε ένα ελάχιστο κριτήριο αξιολόγησης των δικτύων.

Σε οποιαδήποτε χώρα της υφηλίου όπου οι θεσμοί λειτουργούν στοιχειωδώς και ο νόμος δεν είναι κενό γράμμα, ο καταναλωτής θα έστρεφε τα βουρκωμένα μάτια του προς την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ζητώντας από αυτήν μία υπεύθυνη, αξιόπιστη και αντικειμενική μέτρηση για τις επιδόσεις των παρόχων, κινητών και σταθερών.

Αμ, δε.

Ο συνεχής και απόκοσμος ρόγχος που ακούγεται στην ευρύτερη περιοχή του Αμαρουσίου, δεν οφείλεται στην ηχορύπανση των αυτοκινήτων όπως μόνο οι αφελείς νομίζουν, αλλά στον βαθύ συλλογικό ύπνο της Επιτροπής.

Κάπως έτσι καταλήγουμε σε τρίτους φορείς οι οποίοι μπορούν να μετρήσουν την ταχύτητα. Χωρίς αντίρρηση το ΟΟΚLA αποτελεί μία ανεξάρτητη και αξιόπιστη πηγή μέτρησης ταχύτητας και pings. Οι μετρήσεις που συγκεντρώνονται στο site προέρχονται από απλούς χρήστες που θέλουν να μετρήσουν την ταχύτητα της πρόσβασης τους από το κινητό. Η μέτρηση αυτή αποθηκεύεται από το site της OOKLA και τα αποτελέσματα δημοσιεύονται σε όλους. Ο δύσπιστος αναγνώστης ορθώς θα αναφωνήσει "Και ποιοί είναι αυτοί που κάνουν μετρήσεις ταχύτητες από το κινητό τους;" για να λάβει την αβίαστη απάντηση: "Μα, αυτοί που ενδιαφέρονται περισσότερο." Ακριβώς επειδή η εφαρμογή του ελέγχου της ταχύτητας χρησιμοποιείται από τους πλέον ενδιαφερόμενους (δηλαδή από τους πλέον εξοικειωμένους με την τεχνολογία), σημαίνει πως η αξιοπιστία της είναι ότι πιο κοντά έχουμε στο πραγματικό.

Έτσι η εικόνα της κινητής ευρυζωνικότητας για την Ελλάδα είναι έχει ως εξής:

ΠαρόχοςΜέση ταχύτητα πρόσβασης
COSMOTE15.02 Mbps
Vodafone9.98 Mbps
Wind6.8 Mbps

Ακολουθεί και το απαραίτητο screenshot:

Οι μετρήσεις είναι δυναμικές και ανανεώνονται ανά λίγα λεπτά, οπότε μπορεί κάποιος ελεύθερα να βγάλει τα συμπεράσματα του: http://explorer.netindex.com/maps?co...country=Greece>

Δυο παρατηρήσεις:


  1. Επιστημονικά άρθρα έχουν αναγνωρίσει την τεχνική αρτιότητα τέτοιων crowdsourcing δοκιμών ταχύτητας. Σίγουρα δεν αποτελούν έναν απόλυτο οδηγό ταχυτήτων αφού τελικά το αποτέλεσμα της μέτρησης οφείλεται σε πλήθος εξωγενών παραγόντων, όμως σίγουρα αποτελούν μία σαφή ένδειξη.
  2. Οι δοκιμασίες ταχυτήτων καλό θα ήταν να κατηγοριοποιούνται (και) ανά τεχνολογία σύνδεσης. Αν είχαμε (και) ξεχωριστές μετρήσεις σε τεχνολογίες LTE, σε τεχνολογίες HSPA και GSM/EDGE, ίσως να μην άλλαζε κάτι στο συνολικό συμπέρασμα, αλλά σίγουρα θα ερμηνεύονταν πιο εύκολα. Πχ είναι σαφές πως ο μέσος όρος της Wind είναι τόσο χαμηλά λόγω της έλλειψης LTE μετρήσεων οι οποίες θα ανέβαζαν τα νούμερα. Επιπλέον όταν η Wind θα ανοίξει το LTE δίκτυο της τότε στην πρώτη φάση οι χρήστες με κατάλληλες συσκευές θα είναι σαφώς λίγοι (σε σύγκριση με το σύνολο της πελατειακής βάσης της εταιρείας) και έτσι οι ταχύτητες που θα βιώσουν θα είναι (σε αυτήν την πρώτη φάση) πολύ υψηλές, αφού οι κυψέλες LTE θα είναι σχετικά άδειες. Κάπως έτσι περιγράφεται η ανάγκη ύπαρξης συγκριτικών ταχυτήτων ανά τεχνολογία και ανά εταιρεία.


Αν προσωπικά ρωτήσετε εμένα ποια εταιρεία έχει το πιο γρήγορο δίκτυο, έχοντας δοκιμάσει και τους τρεις παρόχους τους τελευταίους δώδεκα μήνες θα πως το εξής:



  1. Συγκρίνοντας το LTE της COSMOTE με το LTE της Vodafone, έχω να πω πως το LTE της COSMOTE είναι ελαφρώς πιο γρήγορο.
  2. Συγκρίνοντας το HSPA της COSMOTE με το HSPΑ της Wind έχω να πω πως είναι σχεδόν ισοδύναμα.
  3. Συγκρίνοντας το HSPA της Vodafone με το HSPA της Wind έχω να πω πως της Wind είναι αρκετά πιο γρήγορο.
  4. Συγκρίνοντας το GSM/EDGE της Wind με το GSM/EDGE της Vodafone έχω να πω με το GSM/EDGE της Wind κάποια στιγμή θα κατέβει η σελίδα. Με της Vodafone όχι.


Εννοείται πως όλα τα παραπάνω είναι μια καθαρά υποκειμενική εμπειρία (η λεγόμενη εμπειρία χρήστη) με δεδομένα που έχω συγκεντρώσει στις περιοχές που κινούμαι καθημερινά και σίγουρα δεν προσφέρονται για εξαγωγή καθολικών συμπερασμάτων.

Κάπως έτσι, και μετά την σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας με την οποία χαρακτηρίζεται πως υπερβολικός και απόλυτος ο διαφημιστικός ισχυρισμός της Vodafone ότι "με ποσοστό επιτυχίας (κλήσεων) που αγγίζει το 100%", θεωρώ πως ο τρωικός πόλεμος των ταχυτήτων είναι περισσότερο διαφημιστικός και ουχί ουσιαστικός. Ασφαλώς αν περάσουμε στα θέματα ποιότητας φωνής, επιτυχίας κλήσεων ή κάλυψης δικτύου η συζήτηση διευρύνεται. Πάντα με οδηγό την προσωπική εμπειρία, έχω βιώσει συγκινητικές εμπειρίες κάλυψης με την Vodafone σε σημεία που δεν ανέμενα κάτι τέτοιο (βουνά, λαγκάδια, χαράδρες κτλ).

Όμως ας γυρίσουμε στο θέμα των ταχυτήτων.

Η σύγκριση των ταχυτήτων με την μορφή μονοδιάστατων αριθμών και μάλιστα από crowdsourcing πηγές δηλώνει πολλά για την ποιότητα ενός δικτύου, δεν δηλώνει όμως τα πάντα. Χρειαζόμαστε όλα τα ποιοτικά στοιχεία κάθε δικτύου και τα χρειαζόμαστε από έναν επίσημο ελληνικό φορέα όπως η ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή, δηλαδή την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Μέχρι τότε ή μέχρι μία άλλη crowdsourcing εφαρμογή να μας ανατρέψει τα δεδομένα, τα συμπεράσματα είναι δύο και απολύτως σαφή:


  • το δίκτυο της COSMOTE παρέχει καλύτερους ρυθμούς πρόσβασης στο διαδίκτυο από ότι αυτό της Vodafone.
  • χρειαζόμαστε καλύτερες επιδόσεις δικτύων περισσότερο από ότι τις πετυχημένες (ή μη) διαφημιστικές καμπάνιες.
http://www.adslgr.com/content/content/716-%CE%9F-%CF%84%CF%81%CF%89%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%B1%CF%87%CF%85%CF%84%CE%AE%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%AE-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%85%CE%B6%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1

Lemmy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.