Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Η Κούβα θέλει να αποπληρώσει το χρέος της στην Πράγα σε... ρούμι

Ρούμι για 130 χρόνια θα έχουν οι Τσέχοι εάν η κυβέρνησή τους πει το ναι στην πρόταση της Κούβας   (Φωτογραφία:  Reuters )
Με... ρούμι θέλει να αποπληρώσει η Αβάνα το χρέος της στην Τσεχία, ελλείψει χρημάτων.

«Η κουβανική πλευρά παρουσίασε έναν κατάλογο με πρώτες ύλες (που περιλάμβανε) πολλές μάρκες από ρούμι» αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Τσεχίας.

Τα τσεχικά ΜΜΕ υπολογίζουν ότι το χρέος της Κούβας ανέρχεται σε περίπου 7 δισεκατομμύρια κορόνες (260 εκατομμύρια ευρώ), όμως σύμφωνα με το υπουργείο, το συνολικό ποσό δεν είναι συγκεκριμένο, δεδομένου ότι το περιεχόμενο των συζητήσεων για το ύψος και την καταβολή του είχε γνωστοποιηθεί μονάχα στα τέλη του προηγούμενου έτους.

Το χρέος σε μεγάλο βαθμό αποτελεί κληρονομιά των εμπορικών συναλλαγών της Κούβας και της πάλαι ποτέ Τσεχοσλοβακίας, η οποία το 1993 διασπάστηκε σε Δημοκρατία της Τσεχίας και Σλοβακία.

Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Τσεχίας Dnes επικαλείται την υφυπουργό Οικονομικών Λένκα Ντουπάκοβα κι επισημαίνει ότι η αποπληρωμή σε ρούμι Κούβας είναι «μια ενδιαφέρουσα επιλογή».

«Πρόκειται για μάρκες σχετικά άγνωστες που θα μπορούσαν να είναι καλές, όμως θα έπρεπε να τις διαφημίσουμε και γενικά, να τις προωθήσουμε στην αγορά» συμπλήρωσε.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η Δημοκρατία της Τσεχίας—μια χώρα που ξεχωρίζει για το ποσοστό κατανάλωσης μπίρας κατά κεφαλήν, το υψηλότερο στον κόσμο, εισήγαγε τον περασμένο χρόνο 892 τόνους κουβανικό ρούμι έναντι 2 εκατομμυρίων ευρώ. Στην περίπτωση που το συνολικό χρέος αποπληρωθεί με ρούμι, οι Τσέχοι θα διαθέτουν απόθεμα για... τα επόμενα 130 χρόνια.

Το υπουργείο πάντως εκφράζει επιφυλάξεις κι επιμένει «τουλάχιστον ένα μέρος του χρέους να αποπληρωθεί με την καταβολή ρευστού».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
http://news.in.gr/perierga/article/?aid=1500121433

Lemmy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.