Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Βαθιά σε ορυχείο του Καναδά, το αρχαιότερο νερό της Γης

Το νερό αναβλύζει από το δάπεδο του ορυχείου σε βάθος 3 χιλιομέτρων (Πηγή: Πανεπιστήμιο του Τορόντο)
Η τελευταία φορά που είδε το φως του ήλιου πρέπει να ήταν πριν καν εμφανιστούν στη Γη πολυκύτταροι οργανισμοί: ερευνητές που εργάζονται σε ένα από τα βαθύτερα ορυχεία του κόσμου υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν το αρχαιότερο νερό του πλανήτη, παγιδευμένο στο υπέδαφος εδώ και 2 δισεκατομμύρια χρόνια.

Τρία χιλιόμετρα κάτω από το επίπεδο του εδάφους, το αρχαιότερο γνωστό νερό αναβλύζει από τα πετρώματα με ρυθμό αρκετών λίτρων ανά λεπτό, αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Η αρχέγονη πηγή ανακαλύφθηκε στο Κιντ Μάιν, ένα ορυχείο χαλκού, κασσίτερου και αργύρου κοντά στο Οντάριο. Από το ίδιο ορυχείο, το οποίο συνεχίζει να επεκτείνεται, είχε βρεθεί το 2013 ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ, νερό ηλικίας τουλάχιστον 1,5 δισ. ετών.

Η νέα ανακάλυψη πηγαίνει πίσω στο χρόνο κατά τουλάχιστον 500 εκατομμύρια χρόνια. Η ηλικία του εκτιμήθηκε με βάση χημικές αναλύσεις σε διαλυμένα αέρια όπως το ήλιο και το αργό.

Μικρόβια δεν βρέθηκαν στα δείγματα, ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το νερό περιέχει θειικά ιόντα από χημικές αντιδράσεις που θα μπορούσαν δυνητικά να αξιοποιηθούν ως πηγή ενέργειας από μικροβιακές μορφές ζωής.

Η ανακάλυψη μικροβιακών κοινοτήτων που ζουν βαθιά στο υπέδαφος, απομονωμένες από την υπόλοιπη βιόσφαιρα, θα έδινε μια εικόνα για παρόμοιες μορφές ζωής στον Άρη ή άλλους πλανήτες, λένε οι ερευνητές.

Η ανακάλυψη παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο.

Newsroom ΔΟΛ
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500121601

Lemmy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.