Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Μπορώ να έχω το laptop μου συνέχεια στην πρίζα;


Θα καταστραφεί η μπαταρία μου, αν το laptop μου είναι συνδεδεμένο στην πρίζα όλη την ώρα;


Πρόκειται για τη πιο συχνή αναζήτηση σχετική με μπαταρίες στο Διαδίκτυο. Μερικοί από εσάς ίσως εκπλαγείτε, αλλά δεν υπάρχει η έννοια της «υπερφόρτισης» μιας μπαταρίας. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να αποφεύγετε την υπερθέρμανση του φορητού σας υπολογιστή και την πλήρη αποφόρτιση της μπαταρίας του.

Ενώ μιλάμε για νέα gadgets και λογισμικά όλη την ώρα, συχνά αγνοούμε τις μπαταρίες που παρέχουν τον τρόπο για να δουλεύουν όλα αυτά. Ομοίως, οι μπαταρίες των laptop μας είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια που συχνά αγνοούνται κατά τη διάρκεια  των «υψηλού επιπέδου» συζητήσεων που αφορούν RAM και GPUs. Έτσι, καταλήγουμε στην γέννηση ερωτημάτων όπως τα παραπάνω.

Ωστόσο, η απάντηση στο αρχικό μας ερώτημα δεν είναι και τόσο απλή! Πριν την επίλυση αυτού του ερωτήματος, επιτρέψτε μου να σας πω μερικά γεγονότα για τη μπαταρία του φορητού υπολογιστή σας, που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε την απάντηση.

Μερικά βασικά στοιχεία της μπαταρίας!
Οι περισσότερες μπαταρίες laptop είναι είτε ιόντων λιθίου ή πολυμερών λιθίου. Αυτές οι μπαταρίες έχουν σχεδιαστεί να αντέχουν πολλαπλές φορτίσεις. Οι μπαταρίες αυτές δεν μπορούν να φορτιστούν παραπάνω από το κανονικό, πράγμα που σημαίνει ότι από τη στιγμή που μία μπαταρία είναι 100% φορτισμένη, θα σταματήσει να φορτίζει. Αυτές οι μπαταρίες σταματούν να λαμβάνουν ενέργεια, η οποία περνάει απευθείας στο τροφοδοτικό του φορητού σας υπολογιστή. Έτσι, κρατώντας το στην πρίζα δεν θα βλάψετε την μπαταρία σας και δεν θα προκαλέσετε μεγάλη διαφορά στη συνολική διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Όμως, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι κρίσιμοι παράγοντες που θα τους συζητήσουμε παρακάτω.
Ένα άλλο σενάριο που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι υπάρχουν κάποιες καλές πρακτικές που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του φορητού σας υπολογιστή. Η μπαταρία σας έχει έναν πεπερασμένο αριθμό κύκλων επαναφόρτισης. Έτσι, αποφορτίζοντας την μπαταρία σας εντελώς και επανειλημμένα πρόκειται να βλάψετε τη ζωή της.

Υπερθέρμανση: Ο μεγαλύτερος εχθρός της μπαταρίας σας!
Θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι η υπερθέρμανση είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας, όταν πρόκειται για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Είπαμε πιο πάνω ότι η διατήρηση του laptop σας στην πρίζα δεν θα καταστρέψει τη μπαταρία σας. Όντως! Αλλά, θα πρέπει να φροντίσετε και για την υπερβολική θέρμανση που προκαλείται από το hardware του laptop.
Έτσι, εάν η CPU/HDD θερμοκρασία του φορητού σας υπολογιστή είναι περίπου 40°C, το να διατηρείτε το laptop στην πρίζα είναι μια χαρά. Αλλά, εάν το laptop σας έχει μια αποσπώμενη μπαταρία και θέλετε να χρησιμοποιείτε το φορητό σας υπολογιστή εντατικά, σας συμβουλεύουμε να αφαιρέσετε την μπαταρία από την υποδοχή.

Οπότε, τι πρέπει να κάνω; Ποια είναι η τελική απάντηση;
Στις μέρες μας, δεν έρχονται όλοι οι φορητοί υπολογιστές με αποσπώμενη μπαταρία. Έτσι, η αφαίρεση της μπαταρία από την πρίζα για να κρυώσει, δεν αποτελεί μια βιώσιμη επιλογή. Όμως, υπάρχει μια απλή μέθοδος που μπορεί να σας βοηθήσει να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας με έναν διαφορετικό τρόπο. Σύμφωνα με δοκιμές που πραγματοποιούνται από το Battery University, μια μπαταρία που φορτίζεται έως το 100 τοις εκατό θα έχει μόνο 300-500 κύκλους φόρτισης-αποφόρτισης. Από την άλλη πλευρά, αν φορτίζεται στο 70-80%, αυτή θα έχει 1000-2000 κύκλους επαναφόρτισης.
Συνοψίζοντας, λοιπόν, το άρθρο, τα πιο σημαντικά κομμάτια που πρέπει να κρατήσουμε είναι:
  • Αποφύγετε την πλήρη αποφόρτιση του laptop σας μετά την φόρτιση. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να κρατήσετε το επίπεδο της μπαταρίας μεταξύ 40 και 80 τοις εκατό.
  • Βεβαιωθείτε ότι το laptop σας δεν ζεσταίνεται πάρα πολύ και ότι ο ανεμιστήρας σας λειτουργεί σωστά.
  • Η μπαταρία του φορητού υπολογιστή σας δεν μπορεί να «υπερφορτιστεί» και να καταστραφεί εξαιτίας υπερβολικής φόρτισης. Είναι αρκετά «έξυπνη» για να παρακάμψει τη φόρτιση.
Πηγή: secnews.gr

1 σχόλιο:

  1. πρακτικα δεν ξερω κατα ποσο ισχυει το να εχουμε το λαπτοπ στην μπριζα και να μην χαλαει η μπαταρια .
    εγω παντως προτεινω αν εχουν το λαπτοπ στην μπριζα μονιμως να βγαζουν την μπαταρια .
    παραδειγμα ενα λαπτοπ που εδωσα σε εναν φιλο μεν , αθλιο χρηστη δε . σε λιγοτερο απο χρονο κατεβασε την μπαταρια στο 66% της αποδοσης της , ενω σε αλλο φιλο που το εδωσα επειτα , και προσεχει την φορτιση , εδω και 6 μηνες δεν πρεπει να εχει πεσει 1% .

    αν το δουμε το θεμα του λαπτοπ στην μπριζα σε σπαστα χρονικα διαστηματα , αυτο που θα δουμε , ειναι οτι η μπαταρια μολις αποφορτιζεται εστω και ελαχιστα αρχιζει η διαδικασια φορτισης της , και μετα απο λιγο σταματα παλι , η οποια διαδικασια επαναλαμβανεται ανα μερικα δεπτερολεπτα εως λεπτο και οσο το λαπτοπ ειναι στην μπριζα, και αυτη ειναι μια μονιμη διαδικασια με την μπαταρια στον ρολο του πυκνωτη .

    σε αλλη περιπτωση , ενα αλλο notebook (asus eee ) που ειχα ξεχασει στην μπριζα κανα 5μηνο , χωρις να το χρησιμοποιω , η μπαταρια επαθε φθορα μεγαλυτερη απο οση επαθε στα 6 χρονια χρησης του .

    οποτε καλυτερα να χρησιμοποιειτε τα λαπτοπ σαν λαπτοπ , και οχι σαν desktop .
    τους κανει καλο .

    επισης για τα desktop να προσθεσω , οτι οι πιο επικινδυνες στιγμες να παθουν κατι , ειναι κατα την εκκινηση . οποτε ενας υπολογιστης μονιμως ανοιχτος (οκ κοστιζει ) ειναι πιο ασφαλης απο προβληματα στο υλικο του απο εναν υπολογιστη που ανοιγοκλεινει για μικρα χρονικα διαστηματα .αυτο ισχυει και για τα επιμερους κομματια των υπολογιστων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.