Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

ΑΣΧΕΤΟ μέρες που είναι....

 
Κοινωνικό και οικονομικό σύστημα με κύριο χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι συντελεστές της παραγωγής (πλην της εργασίας) ανήκουν στο σύνολο. Ο όρος κολεκτιβισμός χρησιμοποιήθηκε πρώτα από τον Ιταλό οικονομολόγο Ιωάννη Κολέν (1850).
Ο κολεκτιβισμός αποτελεί την απόρροια της κατάργησης της ατομικής ιδιοκτησίας. Θέτει ως σκοπό να εξαφανίσει τις συνθήκες κοινωνικής κατωτερότητας στις οποίες βρίσκονται οι εργαζόμενες τάξεις και συγχρόνως να εξασφαλίσει τον προσανατολισμό της παραγωγικής δραστηριότητας σε κατευθύνσεις που θεωρούνται περισσότερο σύμφορες για το γενικό συμφέρον. Κατά το σύστημα αυτό όλα τα μέλη της κοινωνίας προσφέρουν στην παραγωγή ανάλογα με τις ικανότητές τους και καταναλώνουν ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Ο κολεκτιβισμός υποστηρίζεται κυρίως από τους σοσιαλιστές και τους κομουνιστές. Κατά το Μαρξ, αποτελεί τη μόνη δυνατή λύση του κοινωνικού προβλήματος, γιατί καταργεί την οικονομική ανισότητα και την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης από την άρχουσα τάξη. Αποτελεί δηλαδή ο κολεκτιβισμός μία από τις θεμελιώδεις αρχές του σοσιαλισμού και του κομουνισμού.

"Oι κολεκτιβιστές πέφτουν σε ένα διπλό σφάλμα στα σχέδιά τους για την αναδόμηση της κοινωνίας. Ενώ κάνουν λόγο για την κατάργηση του καπιταλιστικού συστήματος σκοπεύουν απo την άλλη να διατηρήσουν δύο θεσμούς που αποτελούν καθαυτή τη βάση του συστήματος αυτού και οι οποίοι είναι η Κυβέρνηση των Αντιπροσώπων και το Μισθολογικό Σύστημα".


Πιοτρ Κροπότκιν: Στην θεωρία του, βασική αρχή είναι ο αντικαπιταλισμός, και απαρχή της κοινωνικής επανάστασης, μία ευημερούσας εργατικής τάξης που θα είχε θετικά αποτελέσματα στην παραγωγή χωρίς την παρεμβολή καμίας μορφής εξουσίας. Απορίπτει την ατομική ιδιοκτησία και την αντικαθιστά με την ελεύθερη διάθεση όλων των αγαθών και υπηρεσιών, θεωρώντας το σύστημα της καπιταλιστικής παραγωγής εμπόδιο για την πρόοδo. Στέκεται απέναντι στο κράτος που την υπηρετεί, απορρίπτοντας τον μηχανισμό της αγοράς και το μισθολογικό σύστημα. Την ίδια ώρα, όμως, δεν αποδέχεται τα συστήματα του κολεκτιβισμού.


((Αυτά είναι τα αποτελέσματα όταν το τσουχτερό κρύο, χιόνια και βοριάδες καταστέλλουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και σε σχεδόν ημιθανή κατάσταση διάφορες τέτοιες σκέψεις έρχονται απρόσκλητες και μη χειρότερα!!!))

Υ.Γ. Βλέπεις, επεσε πολύ κράξιμο για τις πολλες αναρτήσεις για τους αστεγους. Πολλοί χαλάστηκαν... εντελώς άσχετο.

((Fucking freedom of speech))


lolek
 

2 σχόλια:

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.