Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Η αυξημένη πίεση αίματος σε ηρεμία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.


Τα αποτελέσματα μιας μεγάλης μελέτης έδειξαν ότι ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός
(πίεση αίματος) σε κατάσταση ηρεμίας αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες.




“Τα διαθέσιμα στοιχεία δεν αποδεικνύουν πλήρως την καρδιακή συχνότητα ως παράγοντα κινδύνου, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ανεβασμένη πίεση σε κατάσταση ηρεμίας χρησιμεύει ως δείκτης κακής κατάστασης της υγείας του ατόμου”, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Canadian Medical Association Journal.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την καρδιακή συχνότητα σε ηρεμία με την μη-καρδιαγγειακή θνητότητα. Αλλά εκείνες οι έρευνες δεν είχαν αποδώσει σαφή αποτελέσματα για την περίπτωση του καρδιακού ρυθμού σε κατάσταση ηρεμίας.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 46 επιμέρους μελέτες ως μέρος σε μια εκτεταμένη επιστημονική μετα-ανάλυση που περιελάμβανε 1.246.203 άτομα και 78.349 θανάτους για κάθε αιτία θνησιμότητας και 848.320 ασθενείς και 25.800 θανάτους για την καρδιαγγειακή θνητότητα.


Τα δεδομένα έδειξαν ότι μια αύξηση μόλις 10 παλμών ανά λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας, αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες κατά 9% και τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο κατά 8%.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα με καρδιακή συχνότητα μεγαλύτερη των 80 παλμών/λεπτό είχαν 45% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες θανάτου σε σύγκριση με άτομα των οποίων η καρδιακή συχνότητα ηρεμίας ήταν στους 60-80 παλμούς/λεπτό και τα οποία ο κίνδυνος αυξάνεται λιγότερο (21%).


«Η συσχέτιση της καρδιακής συχνότητας με τον κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια και με την καρδιαγγειακή θνητότητα είναι ανεξάρτητη των παραδοσιακών παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η καρδιακή συχνότητα ηρεμίας είναι προγνωστικός δείκτης θνησιμότητας στο γενικό πληθυσμό», γράφουν οι ερευνητές.


“Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην καρδιακή συχνότητά τους για την υγεία τους, και επίσης υπογραμμίζουν την πιθανή σημασία της σωματικής δραστηριότητας για τη μείωση της καρδιακής συχνότητας”.

Πηγή

Eπιλογη φωτο
ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.