Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

ΓΚΑΡΣΟΝ, ΕΝΑ ΒΕΝΖΟΪΚΟ ΝΑΤΡΙΟ ΠΑΓΩΜΕΝΟ!


Οι τέντες σκέπαζαν το beach bar από άκρη σε άκρη, με ένα λευκό παραπέτασμα που κουνιότανε ρυθμικά στον ανάλαφρο μπάτη κι ένα σιγανό μουρμουρητό από τους καλοδιάθετους θαμώνες έσπαγε την ησυχία του μεσημεριού.
Στις ασβεστωμένες κολώνες και στα δοκάρια της τέντας κρεμόντουσαν φαναράκια που ανάβανε το βράδυ και το φως τους αντανακλούσε μέχρι τη θάλασσα. Ο νεαρός με το λινό πουκάμισο και το τζιν παντελόνι κάθισε σε ένα ακριανό τραπεζάκι δίπλα στο ηχείο και σκούπισε με το μανίκι του τις χοντρές σταγόνες ιδρώτα που έτρεχαν στο μέτωπο του. Πέρασαν δέκα λεπτά, ένα τέταρτο, δεν φαινότανε κανένας από το μαγαζί για να πάρει παραγγελία. Με το πηγούνι στραμμένο προς τα πάνω, γύρισε το βλέμμα του στο χώρο και βλέποντας τον ξαναμμένο σερβιτόρο φώναξε από μακριά: "Γκαρσόν, ένα βενζοϊκό νάτριο, παγωμένο!".

Μη σας φαίνεται υπερβολικό, το παραπάνω περιστατικό. Το ίδιο κάνουμε όλοι, όταν προκειμένου να σβήσουμε τη δίψα μας και να βρέξουμε το λαρύγγι μας, παραγγέλνουμε μία δροσερή πορτοκαλάδα. Παρόλο που οι ειδικοί χρόνια τώρα μας επισημαίνουν τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας από την μεγάλη χρήση αναψυκτικών, λόγω κάποιων ομάδων συντηρητικών ουσιών που περιέχουν αυτά (σ.σ.: οι συντηρητικές ουσίες χρησιμοποιούνται ευρέως από την βιομηχανία παραγωγής ανθρακούχων, προστατεύοντας τα τρόφιμα από σήψη ή ανεπιθύμητες μικροβιακές ζυμώσεις). Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου, ότι τον τελευταίο καιρό γνωστή πολυεθνική εταιρεία αναψυκτικών θα προβεί στη σταδιακή αφαίρεση του βενζοϊκού νατρίου από τα προϊόντα Diet που παράγει. Σε επίσημη ανακοίνωση της αναφέρει, ότι αναγνωρίζοντας τις μεταβαλλόμενες ανάγκες του καταναλωτικού κοινού αποφάσισε την αφαίρεση της συντηρητικής ουσίας Ε211, υποβαθμίζοντας έτσι τη μεγάλη επικινδυνότητα της.

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή των καταναλωτών σε μία πλειάδα συντηρητικών ουσιών μεταξύ των οποίων: Ε210(benzoic acid), E212(potassium benzoate), E213(calcium benzoate), E215(sodium salt) που είναι υπεύθυνες μεταξύ άλλων στην πρόκληση υπερκινητικότητας, νευρικών διαταραχών, αναιμίας ακόμη και καρκινογενέσεων στα άτομα. Ανησυχητικό είναι ωστόσο ότι, οι προαναφερθείσες ουσίες χρησιμοποιούνται ευρέως στην ζαχαροπλαστική, στα τυποποιημένα προϊόντα, στα σνακς και στα κρουασάν, κάνοντας έτσι πολύ μεγάλο το φάσμα εφαρμογής τους, άρα και τις υψηλής επικινδυνότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης μία άλλη ομάδα ουσιών, αυτή των χρωστικών που χρησιμοποιείται στα αναψυκτικά για να τα προσδώσει ελκυστικό χρώμα στην όψη όπως οι Ε102, Ε104, Ε110, Ε122, Ε124 και Ε129 μπορεί να προκαλέσουν κεφαλαλγίες, δερματικές παθήσεις και γαστρεντερικές διαταραχές.

Πάντως, αυτή η βλαπτική, καθημερινή μας – τώρα το καλοκαίρι – συνήθεια ισοδυναμεί με το να λέμε, κάθε φορά που παραγγέλνουμε ένα αναψυκτικό: "Γκαρσόν, φέρτε μου παρακαλώ ένα βιβλίο Χημείας, να διαλέξω τι να πιω!".

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΑΝΕΙΚΑ Γράφει η Άντζελα Ζιούτη / συγγραφέας

via 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)