Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Ο δικτάτορας της γειτονιάς μας – Γιατί όλοι αγνοούν την πραγματικότητα για τον Ερντογάν;

 
"Δημοκρατία υπάρχει εκεί όπου ένας πολίτης έχει το δικαίωμα να πει ελεύθερα πως δεν υπάρχει Δημοκρατία" είχε πει ο Καναδός οικονομολόγος, Τζον Κένεθ Γκάλμπρεθ κι ίσως αυτό εξηγεί γιατί όλοι μοιάζουν να κλείνουν τα μάτια στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ηγέτης της Τουρκίας, Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν.


Κι αν η διεθνής κοινότητα είναι πρόθυμη να πει τα πράγματα με το όνομα τους σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε αυτή του Κιμ Γιονγκ Ουν, για τον Ερντογάν όλοι σφυρίζουν αδιάφορα και κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.

Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συνομιλήσουν και να κάνουν συμφωνίες μαζί του και οι Αμερικάνοι τον θεωρούν φίλο και σύμμαχο. Μπορεί να ψιθυρίζουν στους διαδρόμους την αντίθεση τους στις μεθόδους του, όμως επίσημα χαμογελούν και κουνούν συγκαταβατικά το κεφάλι. Κανείς δεν παραδέχεται το αναμφισβήτητο γεγονός, πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας δικτάτορας.

Με τις… ευλογίες της διεθνούς κοινότητας λοιπόν ο «Σουλτάνος» ελέγχει πλέον απόλυτα τον στρατό, την αστυνομία, τη δικαιοσύνη, τα πανεπιστήμια, ενώ καθαίρεσε εκλεγμένους δημάρχους, κατήργησε την αλλαγή της ώρας, αλλά και τα… Χριστούγεννα.

Εάν όλα αυτά δεν καθιστούν απολυταρχικό το πολίτευμα των γειτόνων μας, τότε έχουμε χάσει κάθε έννοια της δημοκρατίας.



Η… εκκαθάριση του πραξικοπήματος

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία κυκλοφόρησαν οι φήμες πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είχε πιαστεί εξαπίνης. Πολλοί εκτιμούσαν, με βάση τις πληροφορίες που έρχονταν από την γειτονική χώρα, πως ο Τούρκος ηγέτης γνώριζε τι θα συμβεί και ουσιαστικά το «επέτρεψε», ώστε να προχωρήσει στις εκκαθαρίσεις που ήθελε να κάνει σε όλο τον δημόσιο τομέα.

Το πραξικόπημα του Ιουλίου άφησε τον Ερντογάν εμφανώς ενισχυμένο, αλλά και με ένα ισχυρό «άλλοθι» για να συνεχίσει τις εκκαθαρίσεις που ήδη είχε ξεκινήσει και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση.

Το ο,τι το αποτυχημένο πραξικόπημα ουσιαστικά είχε τις «ευλογίες» του ηγέτη των Τούρκων επιβεβαιώθηκε μάλιστα και από τον σύζυγο της μεγάλης κόρης του και υπουργό ενέργειας, Αλμπαϊράκ. Ο υπουργός αποκάλυψε ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (YAS) επρόκειτο να συγκληθεί εντός του καλοκαιριού για να απομακρύνει από το στράτευμα όλους τους αξιωματικούς που θεωρούνται ύποπτοι για δεσμούς με τον Γκιουλέν. Το πραξικόπημα απλά επέσπευσε αλλά και διευκόλυνε τις ενέργειες αυτές.

Ο Ερντογάν ήταν πανέτοιμος για να αντιμετωπίσει το πραξικόπημα κι αυτό φάνηκε και από το γεγονός πως συνολικά οι συλληφθέντες των πρώτων ωρών ανέρχονταν σε 6.000, ενώ πάνω από 2.800 δικαστικοί εκδιώχθηκαν.

Από τη πρώτη στιγμή έγινε λόγος για «οριστική εκκαθάριση» και τέθηκε θέμα για την επαναφορά της θανατικής ποινής για τους πραξικοπηματίες.

Απολύθηκαν συνολικά περισσότεροι από 10.000 δημόσιοι υπάλληλοι, κατηγορούμενοι για σχέσεις με τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η κυβέρνηση κατηγορεί για την αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 7.850 αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και αξιωματικοί, ενώ συνελήφθησαν επίσης πάνω από 6.000 δικαστικοί και στρατιωτικοί.

Σχεδόν 2.000 ακαδημαϊκοί και καθηγητές ήταν επίσης μεταξύ εκείνων που έπεσαν θύματα των έκτακτων διαταγμάτων, 103 από αυτούς ήταν ακαδημαϊκοί του Τεχνικού Πανεπιστημίου Γιλντίζ της Κωνσταντινούπολης.

Ακόμα και ο διεθνής παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Χακαν Σουκούρ , πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην εθνική ομάδα της Τουρκίας (51 γκολ σε 112 συμμετοχές), συνελήφθη, κατηγορούμενος ότι «είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης» και συγκεκριμένα αυτής του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Στο πλαίσιο της άνευ προηγουμένου επιχείρησης καταστολής έχουν συλληφθεί επίσημα περισσότερα από 37.000 άτομα και έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι, δικαστές, εισαγγελείς, αστυνομικοί και άλλοι εργαζόμενοι.

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας εξέφρασαν μεν την… ανησυχία τους για το εύρος των διώξεων υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως κανείς δεν τόλμησε να μιλήσει επίσημα. Άφηναν απλά να διαρρέει η… ανησυχία, χωρίς ουσιαστικά να διαμαρτύρονται.


 
Συνεχεια
 

2 σχόλια:

  1. και το ποτε εγινε , η ωρα και η μερα , καταδικαζαν σε αποτυχια την παρασταση "πραξικοπημα". ασε το αλλο που δεν επιασαν ,οπως σε καθε φυσιολογικο πραξικοπημα , τον αντιπαλο τους .
    μια καλοκαιρινη παρασκευη απογευμα , δεν ειχαν τι να κανουν και ειπαν να κανουν πραξικοπημα χωρις τις στοιχειωδης πραξεις ...
    φυσικα και ειναι στημενο απο τον σουλτανο .εκτος οτι βγηκε κερδισμενος , ηταν και αρτια προετοιμασμενος για την εκαθαριση του πολιτευματος στα μετρα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.