Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Microsoft: Το χρονικό της "γέννησης" ενός γίγαντα.


29 Νοεμβρίου 1975: Δύο νεαροί φερέλπιδες επιχειρηματίες, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Πολ Άλεν, ονομάζουν τη νεοσύστατη εταιρία τους «Microsoft». Μια επιχείρηση, που έμελλε τα επόμενα χρόνια να εξελιχθεί σε μια γιγάντια εταιρία, σχεδόν μονοπωλιακού χαρακτήρα, στο χώρο της πληροφορικής.

Η περιπέτεια του Μπιλ Γκέιτς με τους υπολογιστές ξεκίνησε στα 13 του χρόνια, στο διακεκριμένο Γυμνάσιο του Λέικσαϊντ, στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Στο ίδιο σχολείο φοιτούσε και ο κατά δύο χρόνια μεγαλύτερός του Πολ Αλεν, που μοιραζόταν το ίδιο πάθος για τις νέες τεχνολογίες.

Η φιλία τους συνεχίστηκε και στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, λίγα χρόνια αργότερα. Φοιτητές όντες, οι δυο τους συνεταιρίστηκαν προκειμένου να δημιουργήσουν την πρώτη γλώσσα προγραμματισμού για τους προσωπικούς υπολογιστές, με βάση τη γλώσσα BASIC.

Η δουλειά τους έγινε γρήγορα γνωστή και προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών της εποχής. Η εταιρία υπολογιστών MITS εξεδήλωσε την επιθυμία να συνεργαστεί μαζί τους και οι δύο φίλοι δημιούργησαν τη Microsoft προκειμένου να την προμηθεύουν με μικροϋπολογιστικό λογισμικό - microcomputer software στ' αγγλικά. Από τα πρώτα συνθετικά των δύο αυτών λέξεων προήλθε και η ονομασία της νέας εταιρίας.

Ο φόρτος εργασίας δεν επέτρεψε στον Μπιλ Γκέιτς να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Χάρβαρντ, παρά μόνο πολλά χρόνια αργότερα, όταν ήταν ήδη φτασμένος επιχειρηματίας και ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο.

 

1 σχόλιο:

  1. τεχνικες λεπτομεριες της περιπτωσης gates , οπως το βιοβγραφικο της μανας του , επαιξαν απιστευτο ρολο σε συγκυριες οπως οτι στη συμφωνια της microsoft με την ibm δεν δεσμευε την microsoft στο να εχει την κυριοτητα η ibm του λογισμικου που αποτελουσε μονοδρομο της εξοδου της ibm στους προσωπικους υπολογιστες ( pc οπως τα ξερουμε)

    "Beyond the Seattle area, Gates was appointed to the board of directors of the national United Way in 1980, becoming the first woman to lead it in 1983. Her tenure on the national board's executive committee is believed to have helped Microsoft, based in Seattle, at a crucial time. In 1980, she discussed her son's company with John Opel, a fellow committee member and the chairman of International Business Machines Corporation (IBM). "

    https://en.wikipedia.org/wiki/Mary_Maxwell_Gates
    μαμα μπιλι γκειτς .

    οπως και οι θεσεις της ηταν αρκετα σημαντικες


    Gates also served for many years on the boards of several major corporations:

    First Interstate Bank of Washington; Unigard Security Insurance Group;

    Pacific Northwest Bell Telephone Company, which became U.S. WEST Communications;

    and KIRO Incorporated.
    μελος διοιηκητικων συμβουλιων σε τραπεζες που φτασαν να ειναι 8ες σε μεγεθος στην αμερικη, και διοικητρια το 1980 της united ways που ειχε φτασει να δραστηριοποιειται μεχρι το 1990 σε 45 χωρες (τι μπορει να σημαινει αυτο για τον ανταγωνισμο που μπορει να ξεφυτρωνε απεναντι στον κανακαρη της -οπως ισως η amiga - ? )

    -ιεροσμιθ-

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.