Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Ένα φυτοφάρμακο "δηλητηριάζει" τις συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.


Έντονες αντιδράσεις, ειδικά από την πλευρά του Παρισιού και της Ρώμης, και πολιτική "τρικυμία" στο Βερολίνο προκάλεσε μία ψηφοφορία στην Ε.Ε. με την οποία εγκρίθηκε για ακόμα πέντε χρόνια η χρήση ενός αμφιλεγόμενου φυτοφάρμακου.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μάλιστα το Politico αναφερόμενο στο συγκεκριμένα ζήτημα και ειδικά στην περίπτωση του Βερολίνου η ψηφοφορία για το εν λόγω φυτοφάρμακο «δηλητηριάζει» την γερμανική πολιτική σκηνή παραμονές μάλιστα των συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού.

Μήλο της έριδος, η γλυφοσάτη για την οποία προηγήθηκαν δύο χρόνια έντονων πολιτικών συζητήσεων ως προς το αν προκαλεί καρκίνο. Τελικά, τη Δευτέρα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ψήφισαν να ανανεωθεί η άδεια χρήσης του γνωστού φυτοφαρμάκου έπειτα από μία δραματική στροφή του Βερολίνου με τη Γερμανία, η οποία απείχε από το ζήτημα, να δίνει τελικά το πράσινο φως.


Φυσικά, ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους το Βερολίνο απείχε από τη συγκεκριμένη συζήτηση ήταν το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα οι συντηρητικοί της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ βρίσκονταν σε διερευνητικές συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης και με το κόμμα των Πρασίνων Μετά την απόφαση όμως την περασμένη εβδομάδα της τρίτης πλευράς των συνομιλητών, του FDP, να τερματίσει τη συζήτηση για κυβέρνηση «Τζαμάικα», το κόμμα της Μέρκελ ενέκρινε τελικά την γλυφοσάτη.

«Η ψήφος της ΕΕ σε μία επιτροπή ασφάλειας τροφίμων, στην οποία συμμετείχαν εθνικοί αξιωματούχοι, ανακούφισε τους αγρότες σε όλη την ήπειρο, οι οποίοι θεωρούσαν το φυτοφάρμακο ζωτικό για τη διατήρηση των αποδόσεων των καλλιεργειών τους», εξηγεί το
Politico τονίζοντας από την άλλη ότι στην κορύφωση των συζητήσεων αυτό που διαφαινόταν ήταν η επικράτηση των περιβαλλοντικών οργανώσεων που υποστήριζαν ότι το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο είναι καρκινογόνο και επιβλαβές για το έδαφος.

Έντονη αντίδραση από την Γαλλία και την Ιταλία

Ως προς την ψηφοφορία, αυτές που ψήφισαν σε μεγάλο βαθμό υπέρ της ανανέωσης της άδειας χρήσης του glyphosate ήταν οι χώρες της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης, ενώ αντίθετα η Γαλλία και Ιταλία ήταν αρνητικές με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό υπουργό Γεωργίας να δηλώνουν ότι Παρίσι και Ρώμη θα απαγορεύσουν τη χρήση της γλυφοσάτης μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

«Ζήτησα από την κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε η χρήση της γλυφοσάτης να απαγορευτεί στη Γαλλία μόλις βρεθούν εναλλακτικές λύσεις», τόνισε ο Μακρόν μετά την ψηφοφορία. Όπως σχολιάζει το Politico πάντως μία τέτοια κίνηση από την πλευρά του Γάλλου Προέδρου είναι «τολμηρή» γιατί από τη μία θα κερδίσει την υποστήριξη μίας ομάδας ψηφοφόρων με περιβαλλοντικές ευαισθησίες, από την άλλη όμως διακινδυνεύει να προκαλέσει την έντονη αντίδραση αγροτών που χρησιμοποιούν περισσότερα από 600 προϊόντα με γλυφοσάτη.

Πολιτική «τρικυμία» στο Βερολίνο

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και στη Γερμανία, καθώς η ψηφοφορία που έγινε στις Βρυξέλλες για το αμφιλεγόμενο φυτοφάρμακο προκάλεσε νέα κόντρα ανάμεσα στους κεντροδεξιούς της Μέρκελ και τους σοσιαλδημοκράτες τους Σουλτς, λίγες μόνο ημέρες πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τον σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Την αρχή έκανε η γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς που προέρχεται από τους Σοσιαλδημοκράτες, η οποία κατηγόρησε τον συντηρητικό υπουργό Γεωργίας ότι έδρασε πίσω από την πλάτη της καθώς όπως εξήγησε της είχε επιβεβαιώσει με γραπτό μήνυμα ότι η Γερμανία θα απείχε από την ψηφοφορία.

«Όποιος ενδιαφέρεται να οικοδομήσει διάλογο [με βάση] την εμπιστοσύνη δεν μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι», δήλωσε η Χέντρικς, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα έπρεπε να απόσχει λόγω των διαφωνιών μεταξύ των υπουργείων Περιβάλλοντος και Γεωργίας.

Στο πλευρό της Χέντρικς στάθηκε και η Αντρέα Νάλες, η επικεφαλής του SPD στη γερμανική Βουλή, χαρακτηρίζοντας την κίνηση του Σμιντ ως μία «τεράστια παραβίαση εμπιστοσύνης». «Αναρωτιέμαι πραγματικά αν η Μέρκελ έχει τους ανθρώπους της υπό έλεγχο», σχολίασε επίσης η Νάλες αφήνοντας σαφείς αιχμές για την Γερμανίδα καγκελάριο.

Για το ζήτημα τοποθετήθηκαν και οι Πράσινοι με τον ευρωβουλευτή Μάρτιν Χάουσλινγκ να αποδίδει την απόφαση για το φυτοφάρμακο στο γεγονός ότι το κόμμα του δεν είναι πλέον πιθανό να διαδραματίσει ρόλο στην επόμενη κυβέρνηση. Αναφερόμενος μάλιστα στην απόφαση του Γερμανού υπουργού Γεωργίας, ο Χάουσλινγκ έκανε λόγο για συμπεριφορά που «στερείται προνοητικότητας και είναι σκανδαλώδης».

Φυσικά, ο Σμιντ δεν άφησε χωρίς απάντηση τα πυρά που δέχτηκε με το γραφείο του να δηλώνει ότι το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε τη Δευτέρα είχε ήδη λάβει υπόψη τις προβλέψεις για τη βιοποικιλότητα που υποστήριξε η Χέντρικς, ενώ υπενθύμισε ότι πέρυσι η υπουργός Περιβάλλοντος είχε δηλώσει ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να εγκρίνει την παράταση» της γλυφοσάτης όσο η ΕΕ «προστατεύει τη βιοποικιλότητα». Ωστόσο, ο Σμιντ δεν αναφέρθηκε στις καταγγελίες για το γραπτά μηνύματα τις οποίες εξαπέλυσε η συνάδελφός του.

Διαρκείς διαφωνίες

Η σύγκρουση των δύο υπουργών πάντως δεν είναι το πρώτο σημάδι έντασης ανάμεσα στις δύο πλευρές καθώς όπως μετέδωσε το Der Spiegel την Δευτέρα, SPD και CDU διαφώνησαν και στην ψηφοφορία για το ποια ευρωπαϊκή πόλη θα φιλοξενήσει την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών που πρέπει να αλλάξει έδρα μετά το Brexit, με τους σοσιαλδημοκράτες να μην υποστηρίζουν την επιλογή των κεντροδεξιών υπέρ του Δουβλίνου.

Αντιδράσεις και από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις

Σύμφωνα με το Politico η απόφαση να παραταθεί για πέντε ακόμα χρόνια η χρήση της γλυφοσάτης προκάλεσε την έντονη αντίδραση και περιβαλλοντικών οργανώσεων που εδώ και χρόνια υποστηρίζουν ότι οι φορείς για τη χάραξη πολιτικής θα έπρεπε να έχουν δώσει μεγαλύτερη προσοχή σε μια έρευνα που διεξήγαγε ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γλυφοσάτη «πιθανώς» προκαλεί καρκίνο. Από την άλλη τόσο η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων, διαπίστωσαν ότι το χημικό προϊόν ήταν ασφαλές.

(Με πληροφορίες από
Politico)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.